B-hCG czyli ludzka gonadotropina kosmówkowa to hormon produkowany przez kobiecy organizm po zagnieżdżeniu się zapłodnionej komórki jajowej w macicy. Beta hCG wzrasta w I trymestrze ciąży, dlatego oznaczaniego stało się podstawą testów ciążowych. Dowiedz się, jakie są normy B-hCG w kolejnych tygodniach ciąży.
Najbardziej wiarygodne badanie potwierdzające, czy jesteśmy w ciąży. Jeśli testy nie dają nam jasnej informacji najlepiej udać się do punktu poboru krwi i wykonać to badanie ;]
Super artykuł. ![]()
Ciekawy artukuł, pomocny dla przyszłych mam. Ja badanie betahcg mam już za sobą ;). Czterokrotne badanie co 48h wykazywało prawidłowy przyrost, mam wiec nadzieje ze ciąża rozwija się prawidłowo ![]()
Artykuł super. A co do beta hcg dużo mówi też o rozwoju ciąży i wykrywa ciążę lepiej niż testy z moczu które można kupić w aptece czy drogerii.
Rewelacyjny artykuł!!!warty przeczytania!!!Ja jednak nie robiłam tego badania na potwierdzenie ciąży- test pozytywny, następnie wizyta u lekarzy 2 na nfz-tragiczni i olewający-nawet nie wspomnieli mi o tym badaniu…potem zmieniłam lekarza na wspaniałego-jednak prywatnego od 10 tygodnia i obyło się bez bety!!!ale na przyszłość pewnie zrobię!!!
Evli, następnym razem możesz zrobić na potwierdzenie i powtórzyć (tak jak wspomina megg- sprawdzisz czy jest prawidłowy przyrost). Prywatnie kosztuje kilka złotych więc warto zwłaszcza wtedy gdy nie masz od razu wizyty lekarskiej
Zdecydowanie, beta to mniej zawodne i dajace wiecej pewnosci badanie niz test wykonywany w domu z moczu. Czesto wlasnie gdy test nie daje jednoznacznej odpowiedzi (blada kreska? brak kreski? rozne testy daja rozne wyniki?) odpowiedzia jest wykonanie oznaczenia poziomu gonadotropiny kosmowkowej z krwi. Oczywiscie i to nie daje nam stuprocentowej pewnosci ze jest ciaza i bijace serduszko itp., ale na pewno jest to opcja wiarygodniejsza - zwlaszcza, gdy na wizyte u ginekologa musimy poczekac jeszcze kilka dni, a nas zzera niepewnosc ![]()
MichuNi niestety prawidłowy przyrost bety też nie daje nam 100% gwarancji że ciąża się utrzyma. Ale na jej podstawie możemy zaobserwować kiedy udać się do ginekologa. Ponieważ niedawno takie badania wykonywałam i konsultowałam telefonicznie wyniki z moja P. Dr dowiedziałam się, że na pierwszą wizytę mogę przyjsc jak betahcg przekroczy 1000-1500mIU/ml wtedy powinien być już widoczny pęcherzyk ciążowy (chyba żeby coś mnie niepokoiło to wtedy mam pojawić się szybciej). U mnie się oczywiście sprawdziło ![]()
Oficjalnie oczywiście oczywiście nie powinno zestawiać się wyników hcg z badaniem usg, a wiek ciąży liczyć od ostatniej miesiączki ale doświadczony lekarz na podstawie swoich obserwacji wie jak go wyglada w praktyce.
Tak Megg, zdaje sobie z tego sprawe, moze sie np. okazac, ze mamy do czynienia z pustym jajem plodowym, moze sie tez zdarzyc tak ze ciaza obumrze… Ale nie chcemy tu rozsiewac takich czarnych scenariuszy; skupilam sie wiec na zaletach tego badania, zwlaszcza w kontrascie do zwyklego testu ciazowego wykonywanego z moczu. ( Choc i one sa stosunkowo wiarygodne i rowniez badaja poziom beta-hcg, to jednak wlasnie trudno na nich chociazby obserwowac przyrosty)
Ja przy pierwszej ciąży nie robilam badania tylko testy ciążowe ale przy kolejnej na pewno już zrobię . Bardzo ciekawy artykuł
Najbardziej wiarygodne badanie. Na potwierdzenie ciąży a także niestety jej braku. Np. w sytuacji poronienia. Miałam z tym (niestety) do czynienie…
Ja także nie wykonywałam bety, bo mój teścik ciążowy z apteki był na tyle wyraźny, że nie potrzebowałam potwierdzenia…
Zamarancza mój nie był aż tak wyraźny ale kolejne testy już były dobrze widoczne . ![]()
Mój pierwszy był bardzo widoczny.
W drugiej ciąży juz nie tak bardzo. Lekarz potwierdził ciążę, jednak nie biło serduszko. Stwierdził, że jeśli za trzy dni nadal go nie będzie to sprawdziwy wlasnie bhcg czy prawidłowo wzrasta. Całe szczęście serduszko biło i obeszło się bez badania
Zgadzam się z wami. Na pewno zrobienie Bety hCG jest bardziej wiarygodne niż zrobienie testu ciążowego. Sama nie wykonywałam tego badania, jakoś przy obu ciążach test mi wystarczał.
Ja tylko kropelkę moczu piknęlam na test i od razu dwie wyraźnie krechy ![]()
A później był płacz i przerażenie ![]()
Ja przy tej 2 ciąży straconej robiłam betę i przez to wiedziałam że ciąża nie przeżyje że tak to ujme bo spadała
test też robiłam i pokazał dwie kreski choć druga była blada wtedy.
A przy pierwszej ciąży to ani testu ani bety poszłam do ginekologa mailam czarny scenariusz bo 2 okres się nie pojawił i mówię pewnie mam jakiegoś gościa niechcianego czy wczesna menopauze czy coś I miałam czarne myśli A ginekolog do mnie gratuluję jest pani w ciąży. … A ja w szoku byłam tym bardziej że podobno bez pomocy medycznej miałam nie zajść w ciążę wg ginekolozki kiedyś tam na wizycie mi tak powiedziała.
U nas była mega radość jak się pojawiły dwie kreski i nie wytrzymałam i na drugi dzień zadzwoniłam do mamy a ona nie zdziwiona bo wiedziała że się staramy ale dla nas to było coś po długich staraniach ![]()
Mój miał śmieszna reakcję nie wiedział co powiedzieć ciszyl się ale taki był zaplatany można powiedzieć
Mój mąż sie zachowywał jak bym mu powiedziała, że zapomniałam kupić mleka. Zero jakiejkolwiek reakcji, uspakajał mnie jedynie, że damy radę i zapewne sam był w szoku…