Bezpieczna przestrzeń dla dziecka

Drogie mamy, jak zabezpieczałyście domową przestrzeń, kiedy maluch stanął na nogi i zaczął eksplorować? Co jest według Was najważniejsze przy organizowaniu przestrzeni, która będzie bezpieczna dla małego dziecka?

Kontakty zabezpieczyłam , schowalam wszelkie małe rzeczy z miejsc do których sięgały dzieci :) . A tak to raczej jakos bardzo się na to nie przygotowywalam

Barierka na schody to u nas must have bo małego najbardziej ciągnie na wspinaczkę:)

Obowiązkowa blokada na szafki gdzie znajduje się chemia , leki itp

Oprócz tego co już pisały dziewczyny ja jeszcze zabezpieczyłam rogi stołu specjalnymi nakładkami. 

Jedynie co zabezpieczyłam to kontakty specjalnymi nakładkami. Poza tym nic żadnych nakładek na rogi ( znaczy były ale kilka dni bo mały dotąd grzebał aż wygrzebał) nawet bramki na schody nie mam założonej jakoś go tam nie ciągnie, czasami siądzie na pierwszym schodku bo wie że dalej idzie się z mamą lub tatą. 

Ja nic nie organizowałam . Poza nakładkami na szklany stół. Jednak syn zerwał nakładki zaraz kiedy podszedł do stołu i nie zabezpueczalam wiecej nic. Nie było takiej potrzeby (na szczęście);)

zabezpieczenie kontaktów. Mieliśmy w domu szklaną ławę i jakoś od razu ją wymieniłam. Balam się , że dziecko Może ją stłuc a szkło bardzo zrani malucha. Wymieniliśmy ławę  na zwykłą okrągłą. Są też fajne zabezpieczenia na rogi ławy / mebli. Jeżeli chodzi o schody to bramka obowiązkowo musi być 

Przede wszystkim reorganizacja szafek, chemia, leki, niebezpieczne przedmioty pochowane w miejscach niedostępnych dla dziecka.

Po drugie zabezpieczenia kontaktów, zabezpieczenia na rogi stołów i szafek.

Zaczęłam właśnie ten etap prygody. Moją córkę wszystko juz interesuje, wyciąga wszystko , nawet z gniazdek jak będzie w jej zasięgu. Chętnie poczytan jak to ogarniacie

O tak chemia z dała od dziecka i wszelkiego rodzaju leki :)

U nas córka ma 16 mcy, zalozona jest barierka na schody , krzesło obrotowe wyniesione z pokoju bo właziła dzięki niemu na biurko, teraz upatrzyła sobie stolik kawowy oraz krzesła do stołu. 

Muszę pomyśleć chyba nad drabinka i zjeżdżalnia dla niej ,bo wszędzie jej pełno 

Nasza już znalazła sposób na wychodzenie z basenu z kulkami... Migiem znajduje się kilka człapów od niego

Dwa cudowne szczęścia Dziękujemy za odpowiedź :)

logomama91 Super! Jest jeszcze coś, co uważasz za obowiązkowe? :)

MammaNK Zdecydowanie warto zabezpieczyć takie miejsca :)

MojeM Świetne uwagi. Dobrze, że poszłaś za głosem intuicji, na pewno dzięki temu nie będziesz się stresować, że może coś się stać przez szklany mebel :)

Tak , ważne jest zabezpieczenie wielu rzeczy .. mam w domu drewniany filar podtrzymujący bryłę domu . Myślimy nad czymś aby go otulić dla bezpieczeństwa córeczki która już zaczęła nam raczkowac

Ja mam oczy dookoła głowy. Ale mało rzeczy  na pewno  sprzyja  bezpieczeństwu. 

u nas bramka na schody, zabezpieczenie gniazdek ( bo bardzo ją interesowały) i rogi od stołu były pozabezpieczane, ale musiały zostać przykręcone, bo umiała sobie z nimi poradzić niestety i odkleić:D