Biały nalot na języku

U mnie mała też ma od mleka taki biały nalot... przemywamy gazikiem i znika;P

Kiedys jak niemowlęta przepajano wodą to własnie nie miały tego nalotu.  ale teraz wiadomo nie przepaja się

muszę po prostu bardziej systematycznie czyścić ten język 

to chyba też zalezy od mleka jakie jest bo po mm córka miała a po piersi już nie podobnie po puramino też nalotu nie ma 

To też bardzo możliwe. Mleko z piersi też w zależności od pory dnia ma różną konsystencję raz jest bardziej wodniste a raz bardziej tłuste

Roz anet dokładnie. 

MamaRóży włąsnie kiedyś przepajano, a teraz nie ... Ja czasem daję swojej wody jak widzę, że ma problem z kupką. 

Po skończeniu 4 miesiąca można próbować wprowadzać już posiłki i wodę

MamaRo nam pediatra ostatnio kazala przepajac woda ale mala I tak tylko łyka złapie i tyle z jej picia wody;)

Rozz_anett2 chyba w ciągu dnia mleko jest bardziej wodniste a wieczorem staje się bardziej treściwe i tłustsze. Grunt że to nic poważnego tylko nalot z tego mleka. :) 

Anita a u mnie maluch od kilku dni ma podawaną wodę i o dziwo mu smakuje. Pije z kubka zadowolony a jak widzi że ja piję ze szklanki to od razu rączki wyciąga :) 

Roza_nett czemu o siłki po 4 miesiacu? jak córka była mała to wlasnie wszedzie mówiono że tonieprawidłowe i zeby poczekac do 6 miesiecy?? 

Madzia u mnie to jeszcze 3 miesięcy nie ma więc też inaczej z tą woda ;/

A po 4 miesiac to chyba jak sa zalecenia lekarza czy jak ? Tez slyszalam ze w granicach 6 miesiaca

Czytałam, że można wprowadzać stałe pokarmy po 4 miesiącu ale też mi się wydaje, że lepiej poczekać do 6 miesiąca jeśli prawidłowo dziecko je z piersi to nie ma co się spieszyć :) 

Mi też oczywiście w rodzinie mówią, ze ty już jadłaś jak byłaś taka mała. A ja twardo stoję przy swoim , że w okolicach 6 miesiąca dopiero będę jej dawać:D 

Mój maluch chyba zaczyna powoli odrzucać pierś a ma dopiero 4 miesiące. W dzień mam duże trudności z jej przystawianiem. Na razie nie myślę o rozszerzaniu diety ale zobaczymy czy nie trzeba będzie mimo wszystko zacząć wcześniej

Roz_anet takie dziecko i tak potrzebuje glownie mleka... nawet wiek 4-6 miesiecy to nie czas na najadaniem pokarmem. Mleczko musi być  i tak więc jak bedzie to szlo w zlym kierunku to ja bym została do pol roku na mm po postu

ja też bym do 6 miesiąca czekała spokojnie, jedynie mleczko.

Moze warto pdawac pokarm odciągnięty?

My wczoraj po wizycie i dr powiedziala ze juz od 17 tygodnia można rozszerzać diete ale nie trzeba ważne aby ja wprowadzać nie wcześniej niz przed 17 i nie później niż w 26 tygodniem 

w teorii można od 4 miesiąca, ale zaleca się jednak po 6 miesiącu. Ja dałam dwa tygodnie szybiej bo były oznaki gotowości już, ale z córką też w tym czasie zaczynałam bo miałam jechać na wakacje i nie wyobrażałam sobie tam rozpoczynać rozszerzanie diety, zresztą zaleca się by robić to w warunkach domowych

Ja też słyszałam że dietę rozszerzamy po 6 miesiącu chyba że są zalecenia lekarza. 

Mamaem i dobrze robisz. Ja też od jakiegoś czasu słyszałam ale jak to na wigili nic małemu ze stołu nie dasz? A no nie dałam i żyjemy. Skończył pół roku to dostał pierwszy pokarm. 

Rozz_anett2 w Twoim przypadku to raczej przejście na mm ale nie na stałe posiłki. Taki maluch na początku to jak łyżeczkę warzyw zje to jest dobrze. Dla niego to raczej takie kosztowanie niż jedzenie. 

Oby nie trzeba było przechodzić na mm, jeszcze walczymy może to tylko kryzys. 

Racja, że pierwsze posiłki to bardziej próbowanie niż jedzenie