Cześć dziewczyny!
Czy któraś z Was po porodzie miała bliznowiec rany?
Podczas porodu pękła ściana pochwy i teraz zrobił mi się bliznowiec. Macie jakieś doświadczenie co można z tym zrobić?
A konsultowałaś to już z jakimś lekarzem?
Ja akurat nie miałam bliznowca, ale słyszałam, że to się niestety zdarza i potrafi być uciążliwe. Może warto skonsultować się z ginekologiem albo dermatologiem, podobno są maści albo zabiegi, które mogą pomóc.
Ale mam chyba tego ale powrotnie nieraz mnie „ szarpie „ miejsce po pęknięciu . Daj znać jak coś się dowiesz co można z tym zrobić
Właśnie dziś byłam na wizycie kontrolnej po połogu i pani doktor powiedziała, że się zrobił bliznowiec. Kazała pół roku jeszcze poczekać i się zgłosić na kontrolę, że może jakoś ta tkanka się zmieni. Ale chciałam zapytać czy któraś z Was coś takiego miała i czy da się do tego czasu coś zrobić czy trzeba czekać.
Miałam i nacięcie i pęknięcie. Po nacięciu wszystko się pięknie zagoiło, a pęknięcie mimo że było niewielkie to się właśnie źle zagoiło.
Ja bym poszła do fizjoterapeuty uroginekologicznego. Okaże jak masować Blizne i będzie większe prawdopodobieństwo że ta tkanka się zmieni. Nie czekała bym pół roku bo z blizną lepiej się pracuje jak jest świeża.
Właśnie do fizjoterapeuty jestem umówiona na początku lipca
Wiem, że z blizną krocza na pewno oni pracują, ale jestem ciekawa czy jak to jest w pochwie to czy też się da to jakoś rozmasować
Niestety nie jestem w stanie pomóc , ponieważ rodziłam przez cc
No oni mają jakieś swoje sposoby. Koniecznie daj znać jak będziesz po wizycie tak z czystej ciekawości co ci powie
Pewnie
Mam nadzieję, że się uda bez żadnych zabiegów, bo pani doktor mówiła coś o ostrzykiwaniu kwasem hialuronowym.
Ja miałam problem z blizną po cc i fizjo zalecił mi ćwiczenia , jest lepiej
także było warto się skonsultować ![]()
Super! A skończyło się na jednej wizycie czy musiałaś kilka razy chodzić? ![]()
Nie spotkałam się z taką sytuacją, nawet nie wiedziałam, że może tak być. Co to jest ten bliznowiec?
To nadmiernie rozrośnięta blizna. Warto skonsultować się z ginekologiem lub dermatologiem. Czasem pomaga masaż, maści silikonowe, a w trudniejszych przypadkach zabiegi laserowe lub usunięcie chirurgiczne.
To jest przerośnięta blizna. Zamiast być gładka robi się wybrzuszenie
Na insta u @dr_strus mozna bylo kupic bliznobooka i tam razem z dr jedlecką napisali taki poradnik o bliznach, warto zajrzec na oba profile, moze znajdziesz odpowiedz, oni akurat są z Krakowa i okolic…
Właśnie słyszałam k tym ale nie pisałam bo myślałam że tak wewnątrz się nie stosuje ale to naprawdę zmiękcza blizne
Kurde, ja też mam delikatne wybrzuszenie w jednym miejscu, ale dosłownie delikatne, nic mi ginekolog na wizycie o tym nie wspomniał ![]()