Ja miałam straszne bóle w krzyżu. Zdecydowanie pomagały zajęcia fitness dla ciężarnych i masaż, który robił mi mąż na szkole rodzenia pokazali techniki masażu i rzeczywiście pomagało
Witam mysle,ze bol krzyza jest spowodowany tym,ze kobiecy kregoslup wygina sie bardziej gdy przychodzi nam nosic juz dosc sporawy brzuszek. Ja,zalecam czesto odpoczywac,nie przeciazac kgp np myjac okien czy podlog na kolanach;) lekkie masaze i ciepłe oklady w tych miejscach;)
poduszka rogal dla kobiet w ciąży, działa cuda
Ja jestem w 5 miesiącu ciąży i mój kręgosłup daje o sobie znać nieziemsko w pierwszej ciąży nie miałam takiego problemu
Ja zamierzam czym prędzej udać się na basen to ulga dla kręgosłupa w pierwszej ciąży chodziłam i nie nabawiłam się żadnych infekcji
Mi pomogło rozciąganie pośladków i łagodne rozciąganie pleców w różnych płaszczyznach. Włączałam sobie do tego przyjemną muzyczkę i był to czas dla mnie.
sowinska,dokładnie, to spore wyzwanie dla kręgosłupa. Mi pomagał częsta zmiana pozycji i masaże właśnie.
Anna34, basen super sprawa, jeśli tylko masz czas i chęci na pewno pomoże.
Ja polecam wizytę u fizjoterapeuty , działa cuda i w ciąży bezpieczne , ja byłam na jednej wizycie pougniatal, pomasowal, igly w płatek ucha i oklejanie taśmami na odcinku lędźwiowym gdzie mnie bolało sprawiły że ból odszedł nawet do teraz a już jestem 3.5 mca po porodzie i mieć zupełnie mnie w tym miejscu nie boli !
Poleżeć na płaskim tak po prostu to tez pomaga zwłaszcza jak jeszcze pracujemy zawodowo chociażby przy biurku 8 godzin to kręgosłup daje o sobie znać intensywnie.
Moja koleżanka jest fizjoterapeutą wiec w ciąży trochę z niej po korzystałam. Fajne są też takie specjalne zajęcia dla kobiet w ciąży np. na piłkach, gdzie własnie fizjoterapeuta je prowadzi.
U nas na zajęciach w szkole rodzenia były zajęcia z fizjoterapeutą. Było tych zajęć trochę i głównie były z wykorzystaniem piłki.
Warto iść jak boli kręgosłup zarówno do fizjoterapeuty jak i na basen. Obie metody pomogą na pewno.
Warto poprostu ćwiczyć lekkie ćwiczenia na rozruszanie pomogą na kręgosłup albo właśnie zajęcia w szkole rodzenia aktywne ćwiczenia ruchowe dostosowane typowo dla kobiet w ciąży to fajna sprawa i Miłe spędzenie czasu z innymi ciężarnymi można wymienić się spostrzeżeniami czy wątpliwościami
Zawsze można zapisać się na np fitness czy pilates dla ciężarnych.
Zwłaszcza, że teraz te zajęcia są coraz popularniejsze. Moja znajoma je prowadzi, to np ma pełne grupy, zero miejsc
Problemy z bólem kręgosłupa miałam w okresie ciąży więc doskonale rozumiem. Zazwyczaj duzo odpoczywałam, leżałam na płasko z nogami wyżej uniesionymi, delikatnie masowałam plecy. Niestety w okresie karmienia piersią nadal pojawia się ból, bo jednak przez dłuższy czas trzyma się na rękach dziecko. Polecam na późniejszy czas zainwestować w wygodny fotel.
Bardzo wiele przyszłych mam ma problem z kręgosłupem w ciąży. To niestety normalne.
Sama należę do takich, które zarówno w pierwszej, jak i drugiej ciąży mają ogromny problem z plecami. W nocy spać nie potrafiłam i nie potrafię, bo ból krzyża doskwiera bardzo mocno. Mam poduszkę-rogala, która ułatwia mi trochę zaśnięcie, jednak po przebudzeniu ból jest na tyle silny, że na tym etapie ciąży ( 36 tc), nawet rogal nie pomaga.
Nie tylko w ciąży ale i tak dużo osób ma problemy z kręgosłupem. Albo w ciąży się odnawiają bóle
Ja mam lekkie skrzywienie kręgosłupa, ale normalnie tego nie odczuwam. W ciąży nic też mi nie doskwieralo. Dopiero w 40 tygodniu pojawił się problem z napięciem mięśni. Tylko odczuwałam to w biodrze. Bez problemu spałam do końca w każdej pozycji.
Też czasem miewam taki ból że nie mogę się wyprostować przez kilka minut. Potem jakoś przechodzi samo. A te problemy z kręgosłupem się zaczęły jak jeszcze brzuch był niewidoczny więc to nie kwestia noszenia “dodatkowego ciężaru”
Ja też mam lekkie skrzywienie kręgosłupa ale naszczscie w ciąży udało się bez bólu przez to