Ból pleców w ciąży. Jak sobie pomóc?

Borykalam sie z bolem plecow w trakcie ciazy i myslalam , ze nic nie da sie zrobic . Gdy szlam to doslowinie kulalam . Myslalam , ze tak musi byc :see_no_evil: az w koncu szukalam idealnego prezentu dla cioci i stanelo na masazu , przeglądając oferte , zobaczylam masaz dla kobiet w ciazy :astonished: podpytalam o szczegóły, o bezpieczeństwo przedewszytskim a pani odrazu pokazala mi na czym to polega . Pokazala mi specjalne lozko z miejscem na brzuszek i ogolnie opowiedziala jak taki masaz bedzie wygladac . Odrazu sie zgodzilam i umowilam sie na pierwszy mozliwy wolny termin , co okazalo sie strzalem w dziesiatke :heart:
Weszlam do gabinetu obolala a wyszlam jak nowonarodzona . Jedyne czego zalowalam to , ze w czasach internetu , nie poszukalam rozwiazan tego problemu szybciej :see_no_evil: oczywiscie przed masazem , poszlam do lekarza prowadzacego aby zapytac sie czy nie ma.zadnych przeciwskazan . Jak dostalam zielone swiatlo to zadzwonilam i potwierdzilam termin na 100%

bardzo ciekawy artykuł. mnie najbardziej bolały żebra w 3 trymestrze ciąży nie mogłam usiedzieć nawet 5minut i jeszcze wszystkie buty za ciasne :see_no_evil:

Mnie ból pleców dopadł pod koniec 3 trymestru najczęściej podczas dłuższych spacerów , dłuższego siedzenia na kanapie, lub przy wiekszym wysiłku fizycznym . Pomagałam sobie odpoczynkiem w pozycji leżącej na boczku :sweat_smile: to mi pomagało.

U mnie ból pleców występuje praktycznie całą ciążę, ale przez skoliozę i bez ciąży często doskwierały mi plecy. W pierwszej ciąży miałam więcej czasu i motywacji do ćwiczeń, więc zdecydowanie lepiej się czułam. Teraz mając już malucha w domu mniej dbam o prawidłową postawę i nie ćwiczę, przez to plecy bolą częściej. Szczególnie jak chwilę coś porobię w kuchni, duży brzuch sprawia, że mam nieprawidłową postawę przy blacie i po gotowaniu czy zmywaniu naczyń zazwyczaj ból pleców się nasila. Staram się wtedy trochę porozciągać i to zazwyczaj przynosi chociaż częściową ulgę.
Ból żeber też się pojawia od czasu do czasu, ale na to nie jestem w stanie za bardzo nic poradzić. Jedyne co, to staram się wtedy oddychać przeponą, ale nie zawsze pomaga.

Dobrze, że posłuchałaś swojego ciała :smiling_face_with_three_hearts: :heart:

1 polubienie

Oby plecy bolały jak najmniej :heart:

1 polubienie

Wizyty u fizjoterapeuty okazały się pomocne? :raised_hands:

Wspaniale :heart_eyes: :heart: Dziękujemy za komentarz :smiling_face_with_three_hearts:

O tak wszystko co w artykule to prawda :slight_smile: mi pomagały ciepłe prysznice, masaż i spotkanie z fizjoterapeutą :slight_smile: dodatkowo w internecie można znaleźć wiele ćwiczeń jak pomóc kręgosłupowi :slight_smile: fajnym ćwiczeniem jest np. „Kotek” ja też zamiast krzesła wybierałam piłkę ciążową do siedzenia :slight_smile: no i to prawda, że warto się ruszać w ciąży oczywiście w granicach rozsądku :slight_smile:

U mnie sprawdza się najlepiej masaż dla kobiet w ciąży i wizyty u fizjoterapeutki uroginekologicznej (też ogarnia temat bólu pleców) - daje mi nie tylko ćwiczenia, ale też awaryjnie naciskiem na odpowiednie mięśnie uśmierza ból. No ale u mnie ból powraca, teraz już tylko czekam na poród, bo jedynie wyjście dziecka mi pomoże na stałe :smiley:

Na szczęście tak :slight_smile: już po kilku wizytach mogłam normalnie chodzić :slight_smile:

Doświadczenie robi swoje 🩷