Bolący pieprzyk w ciąży

W ciąży i nie tylko trzeba obserwować swoje ciało i każda niepokojącą nas rzecz sprawdzać u lekarza. Hormony maja duży wpływ na nasze ciało.

Dziewczyna ja mam pokrewny dylemat odkąd jestem w ciąży 5 miesiąc w niedawnym czasie na brzuchu wyczułam gulke guzka czy jak to nazwać :frowning: oczywiście zapytam lekarza… Ale do wizyty jeszcze kilka dni a ja coraz bardziej się martwię … Gulka jest jakby niedaleko powłoki ciała jest wielkości opuszka palca, ale jest na tyle głęboko że na pewno nie jest to pryszcz i już się utrzymuje przeszło miesiąc jak nie dłużej bo wyczułam to nagle, najpierw zbagatelizowalam ale potem zaczęłam to wyczuwać coraz częściej gulka jest dość wysoko na brzuchu po prawej stronie mocno po prawo poniżej piersi o pół dłoni w dół tuż pod żebrem jakby

przy poprzedniej wizycie u lekarza miałam kilka pytań i zapomniałam o tym a teraz na pewno to poruszę ale martwię się coraz bardziej… Moje dwie bliskie koleżanki mają nowotwory to straszne co doświadcza nas w życiu … Pewnie przesadzam ale martwię się

Anna, ciężko mi sobie wyobrazić tą gulkę, ale jedyne i od razu co mi przyszło na myśl to może przepuklina ciążowa, ale chyba nie pasuje miejsce, a i dolegliwości żadnych nie masz. Nie martw się na zapas, może to nic takiego i tylko kwestia rozciągania się mięśni.

Najlepiej zapytaj lekarza bo też ciężko mi sobie to wyobrazić ale jest to możliwe żeby była to tak jak napisała Madzia przepuklina ciążowa.
Ja jeszcze polecam Ci wszystkie pytania do lekarza notować sobie na kartce i iść na wizytę już z kartką i pytać. Wtedy ani jedno pytanie Ci nie umknie i zapytasz o wszystko co będziesz chciała.

Mi się zrobiła taka dziwna mikroskopijna kuleczka na szyjii różowa wczoraj zauważyłam że coś wystaje . Do porodu dwa tyg więc nie wiem czy interesować się tym już teraz czy odpuścić do porozumienia mam na dzieje że jest to w jakiś sposób związane z ciążą ale nie wiem czy to mozliwe

Taka gulka pod skórą może być też kwestią zmian hormonalnych. Moja siostra przy tabletkach antykoncepcyjnych miała takie gulki na nogach, jak odstawiła to się wchłonęły.
Taka kuleczka na szyi jest do obserwacji. Mój mąż ma taką drobną w kolorze mocno różowym lekko wystającą. Był u lekarza i to nic groźnego, można spróbować posmarować pastą do zębów i zostawić a potem zmyć i może osuszyć i zniknąć. On się na taki zabieg nie zdecydował bo stwierdził że nie brzmi procesjonalnie

Narazie będę to obserwować bo tak jak mówię wczoraj to zaobserwowałam aż dziwne że wcześniej tego nie wyczułam przy kąpieli przecież tak nagle mi się to nie zrobiło chhba

Monka123456 również mam takie cos jak ty na szyi , lekarz mówił , że to nic grożnego , że później można to wymrozić i odpadnie .

aniam może ten sposób nie jest taki zły skoro lekarz to mówił , pasta również wysuszy i to odpadnie .

A zrobiło ci się to w ciąży?

Monka warto pokazać to lekarzowi jeśli stwierdzi że coś x tym trzeba zrobić to wiesz teraz w ciszy specjalistę masz do 7 dni w zasadzie w ten sam dzień albo następny powinni przyjąć i byś miała szybko wizytę pierwsza później może być tak że będziesz dłużej czekać więc ja bym pokazała i lekarz powie czy coś zrobić trzeba czy zostawić w spokoju bo to nic takiego.

Monka123456 tak zrobiło mi się to w ciąży , zaraz pokazałam lekarzowi i mówił ze to nic grożnego . Uważam , ze warto pokazac wszystko co nas niepokoi przez to ze w pierwszej ciąży zbagatelizowałam pewne rzeczy poroniłam , dlatego teraz nawet na najmniejszy szczegól zwracam uwagę.

Idę do lekarza w przyszly wtorek to prawie mu pokazs

Monka zdecydowanie pokaz to lekarzowi.
Różnie bywa… teraz tyle jest tych paskudnuch chorób… lepiej dmuchać na zimne, zadbaj o siebie bo nikt za Ciebie tego nie zrobi :wink:

Wkońcu mamy od czegoś tych lekarzy jak nas coś niepokoi lepiej się skonsultować

Monka pokaż lekarzowi koniecznie być może nie ma co się martwić i to hormony ale może to może lepiej sprawdzić niż żałować później że coś nie tak jest

No mam nadzieję że jak urodzę to wszystko przejdzie . Mam też taka kulkę pod powieką ale od dziecka zawsze ja miałam a teraz nagle mi przeszkadzać zaczęła . Oby to uroki ciąży

Monka myślę, że to wina hormonów i nie jest to nic groźnego, ale jeżeli Cię to mocno niepokoi najpewniej będzie jeśli wybierzesz się na wizytę do lekarza i skonsultujesz z nim te zmiany. Być może to nic groźnego i wina po prostu hormonów w ciąży, ale jednak lepiej, żeby obejrzał to lekarz dla pewności i Twojego spokoju.

We wtorek.mam wizytę więc już się nigdzie nie zapisywałam poczekam już i tak tylko dwa dni zostały

Monka koniecznie lekarzowi o tym wspomnij na wizycie:)

Wszystkie zmiany skórne trzeba konsultować z dermatologiem.  Ja jestem przewrażliwiona na tym punkcie i z pewnością dla świętego spokoju bym pieprzyk sprawdziła. Akurat w grudniu byłam na konsultacji dermatologicznej z synem.  Pani sprawdziła mu pieprzyk , badanie bezbolesne , miła atmosfer. 

Nie jest to badanie inwazyjne , więc nie zagraża ciąży.  A jeżeli coś złego się dzieje to trzeba działać jak najszybciej.