@Mama.kacperka @SylwiaMK ja jak zrobiłam tym płynem to podczas mycia kropelki same lecą na dół
tak jak szyby w aucie po nawoskowaniu
@Mama.kacperka koniecznie daj znać czy w końcu udało Ci się wyczyścić ![]()
O podgrzewaniu octu nie słyszałam. Sama zazwyczaj używam na pierwszy rzut octu a później jeszcze jakiegoś płynu do szyb. Niestety efekt nie jest w 100% zadowalający i do tego po jednym prysznicu znów cała szyba jest w smugach. Tylko że u nas nikomu się nie chce używać ściągaczki po każdym prysznicu. Taki impregnat to może być dobra rzecz, muszę wypróbować. Może wtedy szyba nie będzie się aż tak brudzić.
To ten płyn co ja używam to na prawdę kropelki same lecą
no tylko u nas każdy po sobie używa ściągaczki a jak widzę że ktoś nie zrobił to wtedy staram się to zrobić ![]()
Włącz pralkę na pusto ze środkiem do czyszczenia pralek lub soda +ocet, jak nie pomoże to może filtry trzeba wyczyścić
Nawet na to nie liczę , u nas ten kamień chyba wżarł się w szybę ![]()
chociaż nie wiem czy to możliwe
A zamówiłaś już ten płyn ? Uwierz że zmienisz zdanie jak nim popryskasz i wyszorujesz a potem będziesz ściągaczka robić ![]()
Mam zamówione , jeszcze czekam ![]()
I on też na bardzo długo starcza ![]()
Chyba właśnie wchodzę w etap dorosłości pt. „interesuję się pralką”
Ostatnio gubię się w tej części internetu od sprzątania i prania, i trochę ciekawostek znalazłam tu: https://www.adako.eu/strefa-fachowca. Jeśli chodzi o słaby zapach, to często winna jest nie tylko chemia, ale też szufladka, uszczelka, filtr i zostawianie mokrego prania w bębnie. Pewnie to oczywiste, ale ja wcześniej robiłam pranie na zasadzie kapsułka, start i gotowe, aż wstyd przyznać
Teraz bardziej tego pilnuję i jest lepiej. Oprócz tego znalazłam tam trochę fajnych lifehacków, ale chętnie potestuję też wszystkie Wasze porady ![]()
@annarakowska91
U mnie w poprzedniej pralce był też notorycznie brzydki zapach. Całe szczęście się popsuła i od roku mamy nową - może nie jest idealnie, ale nie capi
Dbam o nią tzn. raz w miesiącu mycie szuflady i uszczelek, drzwiczek od środka i całego bębna (specjalny program do tego jest). Dodatkowo jak nie piorę to delikatnie mam otwarte drzwiczki i uchyloną szufladę, żeby woda pozostała w pralce nie „kisła” ![]()
Mialam podobnie i tez wymieniłam na nowa
kolezanka mi powiedziala ze smaruje sie polowe cytryny pasta do zebow i wrzuca do pralki i puszcza i pozniej ladnie pachnie ale nie probowalam ![]()
@ewelka8990
To z cytryną slyszałam, ale nie próbowałam w pralce. Natomiast co jakiś czas, zamiast odświeżacza do zmywarki to dodaje połówkę cytryny do cyklu mycia - mega robotę robi! Taka świeża ta zmywarka jest ![]()
Ja ostatnio kupiłam na allegro płyn do czyszczenia pralki, bo przez wiele lat nie miałam problemu z zapachem w pralce (dbałam i czyściłam jak mi się przypomniało i nigdy nie śmierdziało z niej. Aż do momentu prania poremontowych ciuchów męża. Kupiłam mocniejszy płyn do czyszczenia (przynajmniej tak pisało na opakowaniu że jest bardzo mocny
) i pralka już nie śmierdzi ;D
A zazwyczaj kupuje Bryza i czyszczę pralkę raz na miesiąc lub 1,5 (czasami z Bryzą a czasami bez niczego )
Ja akurat wczoraj czyściłam i miałam taki fajny niemiecki płyn i super wyczyściło
@ewelka8990 oo nie słyszałam o cytrynie , muszę kiedyś wypróbować @SylwiaMK też go kiedyś używałam i jest super ![]()
@Magdallenka0897
Proszę bardzo z tt ![]()
Nie mogę w to wejść
ale ja cytrynę nieraz wrzucam do zmywarki
Widziałam ten patent w internecie , muszę wtedy wypróbować
Ja póki co mam spokój
wyczyściłam dobrze płynem specjalnym do czyszczenia i jest dobrze