Ocet to dobre rozwiązanie. Ew może puścić na pusto pralkę z calgonit czy cos
Dziękuję bardzo, tabletka do zmywarki pomogła, może nie jest idealnie, ale zdecydowanie lepiej. W porównaniu do tego, co było, to naprawdę duża zmiana ![]()
Spróbuj jak ja, włóż tabletkę do zmywarki, tam gdzie płyn wlałam ocet a tam gdzie proszek sodę
chyba też muszę wyrpobówać te metody
super ze się z tym uporałaś . ja już tez bym musiała swoją przeczyścić ![]()
Ooo tak nie próbowałam. Dzięki
Po pierwsze to pożądane umycie gum i zakamarków pralki. Miałam ten sam problem. Dopiero ocet pomógł i dokładne czyszczenie.
A próbowałaś wyczyścić ja jakimś specjalnym płynem do czyszczenia pralek ? Ja używałam ostatnio z bryza z zapachem lawendy i faktycznie ładnie pachniało z niej. Chyba w Rossmanie to kupowałam jak dobrze pamiętam
U mnie póki co nic nie śmierdzi, ale jak widzę, że są jakieś zalegające płyn czy proszek w pojemniku to od razu na bieżąco czyszczę. Tak samo w suszarce tam gdzie się zbiera kurz to jest masakra.
Nie, nie próbowałam, bo nie było mi po drodze do sklepu ostatnio
Ale wrzuciłam tabletkę, do tego ocet i sodę i pomogło
Już zrobiłam kolejne pranie i zdecydowanie lepiej pachnie, chyba na razie wystarczy domowy sposób ![]()
Daj znać czy Ci też pomogło
Eeee no naczyn ręcznie nie myjesz w 90°C a program Czyszczenie bębna ma taką temp właśnie
, a jak wrzatkiem polejesz naczynia to tluszcz schodzi , i inne zabrudzenia.
Powiem Ci ,ze moja babcia nie uzywala płynów do naczyn bo jej to śmierdziało i wszytsko miala domyte, ale właśnie wrzątkiem myła i jak to robiła to nie wiem bo ja bym rece miala od razu poparzone, to też dawne czasy gdzie nie było zlewu a miska i woda ze studni.
Jak octem nie działa to wyczyściła bym całą pralkę podnosząc poszczególne elementy
Tabletka najlepiej pomogła, jak robiłam samym octem to nic nie dało ![]()
Mimo wszystko ja potrzebuje detergentu. Miałabym w głowie, że naczynia czy cokolwiek nie są do końca czyste
No dokładnie tak jest jak ze wszystkim
No tak ale jak naczynia przelejesz tylko wrzątkiem i nie umyjesz ich dodatkowo płynem to czyste nie będą po samym wrzątku
Właśnie, gdyby tak było, to przecież np butelki dziecka można by było po prostu przelewać wrzątkiem i gotowe do użycia, a mimo wszystko i tak zawsze najpierw się myje, a dopiero później przelewa wrzątkiem czy sterylizuje
No właśnie nawet w instrukcji sterylizatorów jest żeby najpierw umyć a dopiero włożyć do sterylizacji
Właśnie to robię. Nastawiłam pralkę na 90 stopni i po godzinie prania widzę przez bęben jaka ta woda jest brudna. Masakra. Dzięki za podpowiedź ![]()