CHODZIK - zdecydowanie odradzany czy jednak warto?

Ja od razu powiedzialam, ze niechce zadnych chodzikow ani pchaczy. Na swieta dostalismy nawet nie wiem jak to nazwac takie cos zakladane miedzy nogi, sznurki ida do gory i jest to zamontowane na takim metalowym kijku. Stwierdzilam, ze nie bede tego uzywac i musze sie tego pozbyc. Nie korzystam z takich udogodnien. Dziecko ma swoj czas i w swoim tepie sie nauczy chodzic czy mowic. Jesli nie ma wyraznego wskazania do tego. 

Jak chodzik to tylko specjalistyczny crocodilo bez siedziska. Takie sklepowe udogadniacze nie sa dobre I nie zwracam na to uwagi.

Tak samo jak te spinki na pasy z regulacja. Tez nie ma to sensu. Nie ma zadnych atestow tylko reguluje pasy, a dziecko i tak lata w tych pasach. To samo z poduszka do siedzenia. Przynosi wiecej szkody niz korzysci. Ale ktos to wymyslil i chce sprzedac. 

Chodzika nie używaliśmy przy starszaku i nie będziemy używać u młodszego. Pchacz mieliśmy, ale synek bawił się tym panelem, nigdy do pchania go nie używał, nawet stabilnie chodząc.

Moim zdaniem zdrowsze i bardziej motywujące są stoliczki interaktywne (ważne żeby były stabilne).

Ja przy córce używałam chodzika i teraz żałuję.Syn bez chodzików i tych różnych cudactw  ;)

Moniczka, bo jednak kilkanaście lat temu większość używała. 

Dobrze, że już większość wie, że nie jest to zbyt dobre rozwiązanie. 

Ja nie miałam zamiaru kupowac i inni też nie planowali kupować 

Moniczka a dlaczego żałujesz? Stało się coś córce z tego powodu że wkladalas ja do chodzika? Miała jakieś z tego powodu komplikacje? 

U mnie od strony meza chcieli kupic chodzik. Od razu powiedzialam, ze nie bo i tak nie bedzie urzywany. 

Bo ma krzywe nogi , według mnie to właśnie przez moją głupotę,że wkładałam ją do chodzika.Synek nie używał tego "szkodnika" i widzę różnicę.

Moniczka, może to jednak zbieg okoliczności. Jednak dzisiaj możesz tylko gdybać co by było gdyby.

To moze byc spowodowane chodzikiem niestety. Chodzik powoduje wlasnie problemy z nogami czy bioderkami. Kiedys nie bylo glosno o tym zeby chodzik szkodzil. Duzo starszych osob uwaza, ze chodzik to cos dobrego, a rzeczywistosc wyglada inaczej. 

Mozniczka może zbieg okoliczności a one i rzeczywiście się przyczynił. Jednak ja uważam że lepiej nie używać takich rzeczy. Dziecko i bez takich rzeczy nauczy się chodzić kiedy będzie gotowe 

moniczka7896 mój synek też ma krzywe nogi i też się zastanawiam,czy to przypadek, czy właśnie od chodzika... Przy córce już jestem mądrzejsza i w chodziku chodzić nie będzie.

Mój brat chodził w chodziku, bo w tamtych czasach właśnie było to uważane za super fajne i rozwojowe. Jednak nogi ma proste.

Dla dziecka na pewno nie dam chodzika. Chodzik na pewno może się przyczyniać do tego, ale nie ma co się obwiniać. Może to tylko właśnie zbieg okoliczności. Czasu nie cofniemy.

Dla mnie chodzić to zło w czystej postaci moja siostrzenica 13 lat temu była wkładana do chodzika . Siostra uważa że nic jej nie jest i nie raz mówiła żebym kupiła , ja stanowczo się nie zgodziłam to bardziej wygoda dla rodziców więcej krzywdy można dziecku zrobić . Już dużo lepsza opcja pchacz z tym żeby też nie był za lekki 

Pchacza lepiej uzywac jak juz dziecko umie chodzic. 

Moje dzieci chodzika nie mialy. Jestem z tego powodu zadowolona.

Moj fizjoterapeuta chodziki to odradza. Pchacz lepiej też nie. Nawet dobrze by  było żeby dziecko nic nie pchało np krzeseł żeby samo się nauczyło chodzić a nie pchając coś. Najpierw przy meblach a potem już samodzielnie. No i pod żadnym.pozorem nie uczyć chodzić trzymając za ręce 

Również nie uznaje chodzika żadne z moich dzieci nie miało i nie będzie mieć .. pchacz dopiero jak nauczy się sprawnie chodzić nie wcześniej 

Ja uważam,że chodzik przyczynił się do tego w bardzo dużej mierze.W życiu żadnej matce nie polecę tego cholerstwa! Za pchaczem też nie jestem.Moj synek dostał pchacz jak miał 8 miesięcy, nie uczyłam go przy nim chodzić bo od początku byłam do niego źle nastawiona.Synek bawił się nim tylko i na szczęście.

Według mnie dziecko samo nauczy się chodzić wtedy kiedy przyjdzie odpowiedni czas bez zbędnych i szkodliwych wspomagaczy.

Od pchacza dziecko sie garbi. Teraz mamy z dziecmi przychodza na zajecia rehabilitacyjne i basen. Ja to sie teraz przypadkow naogladam z czym przychodza ludzie bo zrobili glupote. 

Uważam że jak dziecko nauczy się chodzi to nie ma co dawać pchacz po co ma się że tak powiem cofać skoro juz bez niczego chodzić