Choroba bostońska - fala epidemii w Polsce

biedne malenstwa…jest tyle chorób…

Choroba bostońska atakuje głównie dzieci w wieku przedszkolnym. Jej przyczyną są wirusy Coxsackie. Jest znana także pod nazwą zespołu dłoni, stóp i ust. Wirus jest przenoszony przede wszystkim przez dotyk, co znacznie zwiększa ryzyko zachorowania u maluchów uwielbiających kontakt z rówieśnikami.

Lekarze uspokajają, że choroba bostońska jest nieprzyjemna, ale nie jest groźna. Rodzice nie powinni się jej obawiać, pomimo dość niepokojących symptomów wywoływanych przez tego wirusa. Strach przed tą chorobą zazwyczaj bierze się z niewiedzy – nazwa tej choroby brzmi tajemniczo, a tak naprawdę znana i powszechna jest od wielu lat...

u nas tez niedawno byl taki wirus ale to raczej nie ten

Nic o tym wcześniej nie słyszałam.

tez o tym nie słyszałam ,ale faktycznie nic przyjemnego

kolejna rzecz o której nie słyszałam zupełnie nic …

Same objawy są dosyć straszne ale ważne, że choroba sama w sobie nie jest groźna…

pierwszy raz slysze

Dobrze wiedzieć że jest coś takiego.

tego mała jeszcze nie miała

brzmi groźnie ale na szczęście nie taka ona straszna

nigdy o tej chorobie nie słyszałam, mam nadzieję, że nas nie spotka

teraz jest tyle tych chorob

Liczę że nas nie spotka ta choroba.

nigdy o niej nie słyszałam także artykuł się przydał :wink:

dobrze, ze dzieki tobie dowiedzialam sie o takiej chorobie bo tak jak pisalas strach ktory pojawilby sie u mnie z niewiedzy o tej chorobie pewnie przeroslby mnie…

do wieku przedszkolnego to jeszcze sporo czasu, zapewne do tej pory wymyślą już na to kolejną modną szczepionkę, jak na wszystko inne

pewnie macie racje ze i na to znajda szczepionke

Objawy niektórych chorób są naprawdę tak do siebie podobne i mylące, a lekarz nieraz nie mówi nazwy tylko przepisuje antybiotyki lub inne lekarstwa i mówi o dawkowaniu i po jakim czasie ustąpi. Także jeżeli nawet nie słyszałyśmy o jakiejś chorobie to nie znaczy, że nikt z naszych znajomych jej nie miał.

czytałam ostatnio o tej chorobie, dziwnej, co rusz jakieś nowe ;/