Chorwacja z niemowlakiem

Aleee Wam zazdroszczę :slight_smile: Ja osobiście nigdy nie byłam, ale słyszałam, że jest na prawdę pięknie i z pewnością będzie co podziwiać :slight_smile:

Cześć dziewczyny :slight_smile: Dzisiaj byłam w biurze podróży i w przyszły czwartek wyjeżdżamy na urlop do Chorwacji. Mam pytanie, co warto zwiedzić? Jakie potrawy warto skosztować? Będziemy w okolicach Trogiru. Co zabrać ze sobą? Synek ma 8 miesięcy.

Super miejsce :slight_smile: w Chorawcji byłam 10 lat temu w Makarskiej i dużo nie pamiętam.
Do spróbowania wino prosek, potrawa cevapcici, rakija.
Co do rzeczy do zabrania to wszystko zależy od tego czym podróżujecie. Ale warto się zorientować już wcześniej w cenach pieluch na miejscu, bo może będą podobne jak w Polsce i nie będziesz musiała zabierać wszystkiego ze sobą. Dowiedz się czy w hotelu udostępnią Wam łóżeczko dla niemowlęcia. Jeżeli jecie słoiczki to też zorientuj się już wcześniej w cenach na miejscu, warto sprawdzić w Internecie czy w miejscowości w której będziecie będzie sklep typu Rossmann czy dm, albo jakiś większy supermarket bo tam ceny mogą być przystępne. Jak słoiczki to musisz zabrać podgrzewacz żeby nie mieć problemu. O ubrankach i zabawkach wiadomo pisać nie trzeba. Jako że ciepły klimat to nawet jak nie podajesz wody do picia dziecku to warto wziąć bidon ku butelkę żeby podawać.
Krem z filtrem, dobrze nawilżający balsam. Pieluchy do wody jeżeli planujecie pływanie w basenie, bo na plaży spokojnie może bez. Warto wziąć namiot plażowy i pieluszki tetrowe i flanelowe żeby dziecku zrobić miejsce do leżenia w cieniu.

Ja bylam z mezem na podrozy “przedslubnej” m.in. w Chorwacji, Rossmanna tam nie ma, ale jest dm; jest tez Lidl, takze dramatu nie ma.
Co do rakiji, wina i sliwowicy to moze warto sprobowac, ale nie wiem, czy quazz nie karmi… ale nie bedzie to jakas mega strata jak nie sprobujesz :wink:
Cevapcici i pljeskavica, szaszlyki, zupa rybna… generalnie ich kuchnia nie rozni sie jakos bardzo od naszej, moze w kwestii przypraw. Ale tez jedza duzo miesa. Warto sprobowac ajvar.
A co zabrac… chyba to samo co bys brala na urlop w Polsce :smiley:

Aż się rozmarzyłam:) Też nie pomogę bo nigdy nie byłam ale kiedyś na pewno pojedziemy.Slyszalam , że jest pięknie i ciepło a ja ciepełko luuuubię.Zazdroszczę.Tak czy siak jak najbardziej życzę Wam miłego wypoczynku :wink:

Ale super :heart:
Ja jadąc na trzy dni wzięłam pół domu… także tak…
Przede wszystkim na wszelki wypadek weź książeczkę zdrowia, termometr, ja wzięłam też espumisan i czopki glicerynowe(ponieważ moja Hania ma często problemu z brzyszkiem) a martwiła się jak zniesie zmianę klimatu, coś przeciwbolowego, krem przeciwsloneczny :slight_smile:
Tak na prawdę weź to czego używasz w domu i wszystko na wszelki wypadek :wink: bo różnie może być. Hehe

Super ! Też się rozmarzylam ! Ale niestety wakacje u nas pewnie za rok znając życie

Życzę udanego wypoczynku :slight_smile:

Również życzę udanego odpoczynku !

Ale super , Ja nigdy nie byłam za granicą , a tez bym chętnie coś zwiedziła . No ale u nas to chyba za pare lat się uda :smiley:
Udanego wypoczynku :slight_smile:

A widzisz, jednak cos mi wpadlo do glowy - jak zamierzacie sie kapac w morzu to koniecznie na plaze i do wody butki, bo plaze sa kamieniste a w wodzie sa jezowce. :slight_smile:

Nigdy nie byłam. Dzieci dobrze znoszą podróże. Ja to bym w necie poszukala co warto zobaczyć. Może jest coś ciekawego niedaleko miejsca zakwaterowania. U mnie znajomi często jeżdżą do grecji i sobie chwalą.

Oo super uwielbiam podróże ale w Chorwacji jeszcze nie byłam.
Życzę udanego wypoczynku

Ale super , my w tym roku to zaliczymy Bałtyk nie chcemy jechać na “pierwsze” wakacje za granicę lepiej w Polsce się zorientować co brac na takie wypady z dzieckiem :smiley:

Szybko też wakacje :slight_smile: udanego pobytu . Najważniejsze to buty o których wspomniała Michuni no i kremy przeciwsłoneczne

Dzięki :slight_smile:
Jedziemy samochodem, więc mogę dużo rzeczy zabrać :stuck_out_tongue_winking_eye: Samych puszek z mlekiem z 5 muszę zabrać, bo synek ma te na receptę dla dzieci ze skazą więc już to dużo miejsca zajmuje. Podgrzewacz mam z Canpola, udało mi się go dostać za poradę, bardzo ułatwia życie i będzie idealny na podróż. Jeszcze przed wyjazdem pójdę z synkiem do pediatry niech go zbada i podpowie jeszcze co z leków zabrać.
O, buty do wody musimy kupić i jakiś gruby koc piknikowy na te kamieniste plaże, by synek miał gdzie fikać.

Jedziemy wcześniej, póki nie ma sezonu. Bo jednak tłum i 30 stopniowy upał, to nie jest najlepsza opcja z niemowlakiem. A teraz ma być fajnie ciepło a nie upalnie.
Też chcieliśmy jechać nad morze, ale zdecydowanie drożej by nas to wyszło. I pogoda w Polsce niepewna. A ja ze Śląska, więc i tak musiałabym całą Polskę przejechać nad nasze morze, więc dużej różnicy czasowo nie ma.

To będą nasze pierwsze wakacje za granicą. Tak to tylko w ZOO w Czechach byłam.

Udanego wypoczynku. Chorwacja piękna zazdroszczę:) potrawy hmm… No napewno świeże ryby i owoce morza :wink: krofne czy jakoś tak odpowiednik naszych Paczków:) warto porównać . A jeśli chodzi o zwiedziadnie musicie sobie zrobić rekonesans co gdzie jest ile macie czasu i jak to wyjdzie finansowi;) powodzenia

Qazz na pewno wizyta u pediatry nie zaszkodzi :slight_smile: ale masz rację lepiej z takim maluchem nie jechać jak jest taki upal. Ja mimo wszystko pierwsze wakacje chce spędzić w Polsce no i mój ma urlop akurat w sierpniu wiec wtedy u nas też będzie akurat 8miesiecy .
Ja mam taki koc na plażę specjalny pod spodem jest jakby folia żeby się nie brudzilo od piachu itd ale nie jest jakoś grube a na plażę kamieniste może dobra będzie karimata?

Qazz na pewno warto skierować się do najcenniejszego zabytku Trogiru czyli katedry św. Wawrzyńca :slight_smile: oprócz tego starówka trogiru dobre jest to miejsce na spacery z tego co wiem od kuzynki :slight_smile: oprócz tego warto zobaczyć wyspę Čiovo i twierdzę Kamerlengo jest też zamek i pałace .

oj będzie ciężko, ale może jakąś czapeczkę, krem z filtrem