Aleee Wam zazdroszczę Ja osobiście nigdy nie byłam, ale słyszałam, że jest na prawdę pięknie i z pewnością będzie co podziwiać
Cześć dziewczyny Dzisiaj byłam w biurze podróży i w przyszły czwartek wyjeżdżamy na urlop do Chorwacji. Mam pytanie, co warto zwiedzić? Jakie potrawy warto skosztować? Będziemy w okolicach Trogiru. Co zabrać ze sobą? Synek ma 8 miesięcy.
Super miejsce w Chorawcji byłam 10 lat temu w Makarskiej i dużo nie pamiętam.
Do spróbowania wino prosek, potrawa cevapcici, rakija.
Co do rzeczy do zabrania to wszystko zależy od tego czym podróżujecie. Ale warto się zorientować już wcześniej w cenach pieluch na miejscu, bo może będą podobne jak w Polsce i nie będziesz musiała zabierać wszystkiego ze sobą. Dowiedz się czy w hotelu udostępnią Wam łóżeczko dla niemowlęcia. Jeżeli jecie słoiczki to też zorientuj się już wcześniej w cenach na miejscu, warto sprawdzić w Internecie czy w miejscowości w której będziecie będzie sklep typu Rossmann czy dm, albo jakiś większy supermarket bo tam ceny mogą być przystępne. Jak słoiczki to musisz zabrać podgrzewacz żeby nie mieć problemu. O ubrankach i zabawkach wiadomo pisać nie trzeba. Jako że ciepły klimat to nawet jak nie podajesz wody do picia dziecku to warto wziąć bidon ku butelkę żeby podawać.
Krem z filtrem, dobrze nawilżający balsam. Pieluchy do wody jeżeli planujecie pływanie w basenie, bo na plaży spokojnie może bez. Warto wziąć namiot plażowy i pieluszki tetrowe i flanelowe żeby dziecku zrobić miejsce do leżenia w cieniu.
Ja bylam z mezem na podrozy “przedslubnej” m.in. w Chorwacji, Rossmanna tam nie ma, ale jest dm; jest tez Lidl, takze dramatu nie ma.
Co do rakiji, wina i sliwowicy to moze warto sprobowac, ale nie wiem, czy quazz nie karmi… ale nie bedzie to jakas mega strata jak nie sprobujesz
Cevapcici i pljeskavica, szaszlyki, zupa rybna… generalnie ich kuchnia nie rozni sie jakos bardzo od naszej, moze w kwestii przypraw. Ale tez jedza duzo miesa. Warto sprobowac ajvar.
A co zabrac… chyba to samo co bys brala na urlop w Polsce
Aż się rozmarzyłam:) Też nie pomogę bo nigdy nie byłam ale kiedyś na pewno pojedziemy.Slyszalam , że jest pięknie i ciepło a ja ciepełko luuuubię.Zazdroszczę.Tak czy siak jak najbardziej życzę Wam miłego wypoczynku
Ale super
Ja jadąc na trzy dni wzięłam pół domu… także tak…
Przede wszystkim na wszelki wypadek weź książeczkę zdrowia, termometr, ja wzięłam też espumisan i czopki glicerynowe(ponieważ moja Hania ma często problemu z brzyszkiem) a martwiła się jak zniesie zmianę klimatu, coś przeciwbolowego, krem przeciwsloneczny
Tak na prawdę weź to czego używasz w domu i wszystko na wszelki wypadek bo różnie może być. Hehe
Super ! Też się rozmarzylam ! Ale niestety wakacje u nas pewnie za rok znając życie
Życzę udanego wypoczynku
Również życzę udanego odpoczynku !
Ale super , Ja nigdy nie byłam za granicą , a tez bym chętnie coś zwiedziła . No ale u nas to chyba za pare lat się uda
Udanego wypoczynku
A widzisz, jednak cos mi wpadlo do glowy - jak zamierzacie sie kapac w morzu to koniecznie na plaze i do wody butki, bo plaze sa kamieniste a w wodzie sa jezowce.
Nigdy nie byłam. Dzieci dobrze znoszą podróże. Ja to bym w necie poszukala co warto zobaczyć. Może jest coś ciekawego niedaleko miejsca zakwaterowania. U mnie znajomi często jeżdżą do grecji i sobie chwalą.
Oo super uwielbiam podróże ale w Chorwacji jeszcze nie byłam.
Życzę udanego wypoczynku
Ale super , my w tym roku to zaliczymy Bałtyk nie chcemy jechać na “pierwsze” wakacje za granicę lepiej w Polsce się zorientować co brac na takie wypady z dzieckiem
Szybko też wakacje udanego pobytu . Najważniejsze to buty o których wspomniała Michuni no i kremy przeciwsłoneczne
Dzięki
Jedziemy samochodem, więc mogę dużo rzeczy zabrać Samych puszek z mlekiem z 5 muszę zabrać, bo synek ma te na receptę dla dzieci ze skazą więc już to dużo miejsca zajmuje. Podgrzewacz mam z Canpola, udało mi się go dostać za poradę, bardzo ułatwia życie i będzie idealny na podróż. Jeszcze przed wyjazdem pójdę z synkiem do pediatry niech go zbada i podpowie jeszcze co z leków zabrać.
O, buty do wody musimy kupić i jakiś gruby koc piknikowy na te kamieniste plaże, by synek miał gdzie fikać.
Jedziemy wcześniej, póki nie ma sezonu. Bo jednak tłum i 30 stopniowy upał, to nie jest najlepsza opcja z niemowlakiem. A teraz ma być fajnie ciepło a nie upalnie.
Też chcieliśmy jechać nad morze, ale zdecydowanie drożej by nas to wyszło. I pogoda w Polsce niepewna. A ja ze Śląska, więc i tak musiałabym całą Polskę przejechać nad nasze morze, więc dużej różnicy czasowo nie ma.
To będą nasze pierwsze wakacje za granicą. Tak to tylko w ZOO w Czechach byłam.
Udanego wypoczynku. Chorwacja piękna zazdroszczę:) potrawy hmm… No napewno świeże ryby i owoce morza krofne czy jakoś tak odpowiednik naszych Paczków:) warto porównać . A jeśli chodzi o zwiedziadnie musicie sobie zrobić rekonesans co gdzie jest ile macie czasu i jak to wyjdzie finansowi;) powodzenia
Qazz na pewno wizyta u pediatry nie zaszkodzi ale masz rację lepiej z takim maluchem nie jechać jak jest taki upal. Ja mimo wszystko pierwsze wakacje chce spędzić w Polsce no i mój ma urlop akurat w sierpniu wiec wtedy u nas też będzie akurat 8miesiecy .
Ja mam taki koc na plażę specjalny pod spodem jest jakby folia żeby się nie brudzilo od piachu itd ale nie jest jakoś grube a na plażę kamieniste może dobra będzie karimata?
Qazz na pewno warto skierować się do najcenniejszego zabytku Trogiru czyli katedry św. Wawrzyńca oprócz tego starówka trogiru dobre jest to miejsce na spacery z tego co wiem od kuzynki
oprócz tego warto zobaczyć wyspę Čiovo i twierdzę Kamerlengo jest też zamek i pałace .
oj będzie ciężko, ale może jakąś czapeczkę, krem z filtrem