Chroniczne zmęczenie

Dziewczyny, czy któraś z Was jest stale zmęczona? Mi już czasem brakuje siły i motywacji żeby wstać. Budzę się ze spuchniętymi oczami, czuję twarde takie zastane nogi, mięśnie. Jak sobie radzicie ze stałym zmęczeniem?

Sen, sen i odpoczynek ale taki tylko dla siebie. Musisz odpuścić. Też robię wszystko sama bo chce, bo chce być idealną zona, matka ale potem z tego wynika moja złość no i zmęczenie. Moją mała ma 7 miesięcy i już trochę się przyzwyczaiłam do nocnego wstawania, karmienia i tego niewyspania. A budzi się max co 3h. Rano mąż do pracy więc wstaje tylko ja, zresztą kp więc nie ma sensu oboje. Po pracy nie chce od razu “wciskać” dziecka mężowi a wcześniej sprzątam, obiad itp gdy mała śpi. Ba. Nigdy nie zostawiłam małej dłużej niż na eh. Dlatego podziwiam mega mamy, szczególnie te które mają 2,3 i więcej. Jesteście super. A Ty kochana musisz wypocząć. Nie da się być on stop na pełnych obrotach. Pamiętaj że Ty też jesteś ważna a rodzinie. Nie tylko dziecko, dzieci. Twoje zdrowie jest równie ważne. To psychiczne i fizyczne. Jeśli nie odpoczniesz psychicznie to też nie odpoczniesz fizycznie. 3majcie się babki i dbajcie o siebie :heart:

Anna dajesz masę wsparcia.. takie jesteśmy, nadodpowiedzialne i bierzemy na siebie wszystko, bo jesteśmy silne i takie chcemy być widziane. U nas półtoramiesięczna ,mąż pracuje tak więc jestem czasem prawie dwie doby z nią sama.. przede wszystkim, co mogłabym poradzić autorce postu, to zauważenie siebie w tym wszystkim.. daj sobie maleńkie gesty jak wypicie cieplutkiej herbatki przez ten czas kiedy dzieciątko śpi na szybkie drzemki, bądź wdzięczna sobie za to,że tak perfekcyjnie sobie radzisz. Bywa i będzie bywało ciężko. Należy dać sobie przestrzen i prawo do tego, że nie wszystko musisz . Moc serdeczności �

Ja obecnie mam tak samo. Odpuszczam sprzątanie i ogarnianie wszystkiego .. tylko , że ja pracuję i wstaje w nocy do syna .. starszy też budzi się w nocy.. Brak snu i odpoczynku jest głównym powodem zmęczenia … kiedy zachorowałam i ok 18 h spędziłam w łóżku to czułam się dużo lepiej.. brakuje mi czasu na wszystko co mnie jeszcze bardziej dołuje.. nawet takie zerwanie wiśni na sok.. potrzebuję dnia a co tydzień cos.. w sobote mąż pracuje a w ndz dzień ojca był , dzisiaj imieniny teściowej.. jutro znowu do pracy.. 

doceniam czas kiedy byłam na macierzynskim z 2 małych dzieci (2lata różnicy) . Mąż duzo pracował ,ogarniał prace przy domu bo wykanczalismy dom i podwórko.. wiec wszystkim w domu zajmowałam sie sama jeżeli chodzi o obowizki domowe i mlodszego syna. przy starszym mąż pomagał żeby mnie wieczorem odciążyć .. ale mimo wszystko nie czułam się taka zmęczona jak teraz.. ponad tydzien wstawałam o 4 i wracałam z dziećmi ok 16.. do Tego te upały .. czekam na urlop ;) 

Codziennie 🤣

Ann Ka dziękuję, jesteś kochana ♥️ jednak myślę że wszystkie się tu wzajemnie wspieramy ♥️ 

Pięknie to napisałaś. Żeby zauważyć siebie. 

Też tak często mam trzeba po prostu odpocząć i się wyspać

To prawda, nic tak nie pomoże jak po prostu zadbanie o swoje potrzeby. Sen, odpoczynek są bardzo ważne. Często z nich rezygnujemy chcąc być idealnymi matkami i żonami, ale to się z czasem zemści, bo gdy stres i zmęczenie narastają to pojawiają się negatywne emocje. Trzeba czasem zatrzymać się i skupić mocniej na sobie.

To jest najwazniejsze

Cóż mogę powiedzieć na pewno podobnie jak tutaj niżej już dziewczyny zaproponowały za wszelką cenę Skup się na sobie na swoich potrzebach Odpusc to co niekonieczne może Udaj się na jakąś kontrolną wizytę do lekarza rodzinnego może warto byłoby zrobić jakieś podstawowe badania sprawdzić morfologię tarczycę i tym podobne bo takie ty długotrwałe zmęczenie może wynikać typowo ze zmęczenia z intensywnego trybu życia z tego że w ciągu dnia Jesteśmy tak zabiegani że gdzieś tam nie znajdujemy tej chwili dla siebie ale również mogą być to jakieś początki problemów zdrowotnych być może jakaś delikatna anemia warto to sprawdzić pod tym kątem ale przede wszystkim tak jak dziewczyny już powiedziały wypoczynek za wszelką cenę Daj sobie czas chwilę dla siebie nieposkładane pranie nie ucieknie jak wszystkie obowiązki nie będą wykonane perfekcyjnie też się nic nie stanie Wiadomo są priorytety rzeczy które trzeba wykonać i tutaj nie ma żadnej dyskusji ale są też kwestie które można odpuścić I przede wszystkim co ja mogę polecić oprócz snu kto pilnować tego aby pić dużą ilość wody jeszcze w szczególności w te upały piszesz Budzisz się z spuchniętymi oczami spuchniętą buzią a Zastanów się kochane czy na pewno właśnie w twoim organizmie dostarczona jest odpowiednia ilość wody każdego dnia czasami brak Może właśnie spowodować takie uczucie opuchnięcia

Może masz za mało witamin zrób sobie morfologię albo badanie hormonów tarczycy bo tarczyca też bardzo często wpływa na zmęczenie 

Warto wykonać podstawowe badania :)

Dokładnie , warto zrobić podstawowe badania . Ja zrobiłam z powodu ciaglego zmeczenia Ale Wyniki wyszły dobre. Jednak warto mieć pewność , że zmęczenie nie jest wynikiem choroby czy zlych wyników badań laboratoryjnych.

Dokładnie , warto zrobić podstawowe badania . Ja zrobiłam z powodu ciaglego zmeczenia Ale Wyniki wyszły dobre. Jednak warto mieć pewność , że zmęczenie nie jest wynikiem choroby czy zlych wyników badań laboratoryjnych.

To jest mega ważne badać się co jakiś czas

1. Zròb sobie wyniki  morphological z rozmazem, ferrytyne ysh ft3 ft4 usg tarczycy.

2. Może  od pogody  jesteś  smeczona? 

3. Brak nawodnienia.

4. Dziecko lub ciąża daje Ci sie w znaki- czasem  tak bywa.

5. Porozmawiaj z kimś o tym. Może uda sie komuś  Ciebie  odciążyć abyś mogła  odpocząć.

Niestety ale brak snu również wpływa na gorsze wyniki badań. Tak samo stres ;(

Ten paskudny stres to niestety w obecnych czasach taki nasz ciagly towarzysz i czesto mimo tego ze staramy sie go unikac to nie jest to takie latwe bo sytuacje w zyciu sa niestety rozne

Ja im mniej się ruszam tym bardziej jestem zmęczona. Ostatnie trzy dni ciągle pada , wiatr jest straszny i większość czasu siedzę w domu. Przez to mam mniej energii i chęci do czegokolwiek