Ciasto francuskie jak piec?

Ciasto z tej samej firmy? Może jakaś gorsza seria ? Szczerze to nie mam pojęcia jaki mógłby być powód. Jedynie przychodzi mi do głowy piekarnik , ale skoro jest sprawny to nie mam pojęcia. 
Gdyby rogaliki były robione w inny sposób , jakieś wymyślne nadzienie to mógłby być powód. Czasem miałam lekko niedopieczone ciasto jak nadzienie było mocno mokre. Np. z dżemu wyciekło dużo wody. 

Dziewczyny co robię źle? 

Piekłam rogaliki z ciasta francuskiego już nie pierwszy raz ale teraz nie wiem co jest robiłam w sobotę i dzisiaj i za każdym razem jest niedopieczone w środku po prostu surowe. Nie dawałam żadnego nadzienia zwijalam po całości takie większe a dzisiaj mniejsze ( ciasto przekrojone na pół po długości). Piekłam ma 200 stopni góra dół a dzisiaj z termoobiegiem ok 20-25 min i dalej zakalec. Z wierzchu już prawie przypalone a w środku surowe. Macie jakieś pomysły? To nie wina piekarnika bo placek wyszedł mi super.

Hmm może inny farsz i dlatego?  Bardziej wodnisty? 

A ciasto masz to samo? Nie po dacie ważności? 

Daj na mniejszą moc przed 10 min a potem zwieksz na większą,  to powinno pomóc.

Mama słoneczka rogaliki były bez żadnego farszu ani niczego w środku. Data do 25. 02 więc jeszcze kupa czasu. 

MojeM tak wiem jak dżem za wodnisty to takie mogą wyjść ale te były bez niczego. Ciasto z tej samej firmy z tej co zawsze. Więc może to faktycznie wina ciasta bo zawsze robię z tej samej firmy i zawsze wychodziły. A tu pierwsza warstwa jak cię mogę a każda kolejna surowa

Ja bym spróbowała pięć w 175 stopniach  bez termoobiegu. Czasem mi szybko brązowieje ciasto francuskie to właśnie zmniejszam temperaturę. 

Zawsze piekę 180stopni 

zauważyłam ze ciasto francuskie z biedronki jest dużo gorsze. zaczekam kupować w lidlu i o niebo lepsze 

Myślę że to wina ciasta... Mam też się już kilka razy zdarzyło kupić ciasto francuskie które było słabej jakości i po upieczeniu robił się zakalec.

A piekłyście różne przekąski z ciasta filo ? Ja się o nim dowiedziałam parę dni temu, jak kupowałam je do czekolady dubajskiej ;) fajne w smaku i robi się z niego takie przekąski jak z ciasta francuskiego. Jeszcze nie próbowałam i jestem ciekawa. 

Oooo nie wiedziałam nawet że takie jest. Jak zrobisz daj znać i zdjęcia koniecznie wstaw 

Ja słyszałam już o filo ale szczerze mówiąc jeszcze nigdy nic z niego nie robiłam, zawsze jakoś wybieram  francuskie. 

Daj znać jak wyszło😉 może wreszcie ja też się przekonam do niego😁

Ja piekę zawsze w 180 stopniach, też zauważyłam że to z lidla jest lepsze.

A o tym fiko jeszcze nie słyszałam.

U mnie sprawdza się pieczenie w wysokiej temperaturze. Nastawiam piekarnik na ok. 230 stopni, jak się nagrzeje wrzucam ciasto i wtedy bardzo ładnie rośnie i nie jest surowe. Ok. 15 minut wystarczy 

ja piekę tak jak na opakowaniu i zawsze był dobre 

Ja nigdy nie mogę spotkać ciasta filo, i zazyczaj robię z francuskiego, ostatnio robiłam rurki i wyszły świetnie!

Ostatnio mąż kupił Pinse i powiem Wam że była zdecydowanie lepsza niż ciasto francuskie, polecam 🙂

Tez bardzo lubie

Ja wrzucam od razu do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i podczas pieczenia nie otwieram piekarnika, bo inaczej ciasto opada.

Też tak robię, ustawiam piekarnik dokładnie na temp podaną na opakowaniu i pilnuję czasu pieczenia i zawsze ładnie rośnie i jest chrupiące. Otwieranie piekarnika w trakcie to faktycznie ryzyko, bo ciasto może opaść.

Ja piekę dokładnie tak, jak jest na opakowaniu i zawsze wychodzi super jeszcze mnie nie zawiodło :blush: