Chciałam poruszyć temat, który znowu staje się bardzo aktualny – nowa fala zakażeń COVID-19, która rozprzestrzenia się w 2024 roku. Ja sama, będąc w ciąży, niestety nie uniknęłam zakażenia, ale na szczęście przechodzę to stosunkowo lekko. Objawy są raczej łagodne – trochę gorączki, kataru, bólu gardła, ale poza tym czuję się całkiem dobrze, odpoczywam i stosuję wszystkie zalecone środki ostrożności.
Jednak mimo tego, że czuję się stosunkowo dobrze, to ciąża zawsze dodaje dodatkowej troski, szczególnie w kontekście ewentualnych komplikacji związanych z COVID-19. Z tego powodu jestem ciekawa, jak Wy, drogie mamy, przechodziłyście COVID-19 w ciąży, czy miałyście jakieś powikłania, a może wszystko odbyło się bez problemów? Jakie miałyście zalecenia od lekarzy i jak poradziłyście sobie z tą sytuacją psychicznie, bo to zawsze dodatkowy stres, kiedy w grę wchodzi zdrowie nas i naszego maluszka?
A może któraś z Was miała bardziej trudną postać COVID-u w ciąży? Jakie środki ostrożności podejmowałyście, oprócz standardowych zasad, takich jak odpoczynek, picie dużej ilości wody czy leki na gorączkę?
Chciałabym poznać Wasze doświadczenia, bo wiem, że każda historia jest inna, a wymiana informacji i wsparcie są teraz szczególnie ważne. Jakie macie zalecenia i rady dla mam, które również przechodzą COVID w tym szczególnym czasie?
Pozdrawiam serdecznie i czekam na Wasze odpowiedzi!
Myślę że jest to podobna choroba do przeziębienia, więc na pewno bym nie panikowała, po prostu trzeba dbać o siebie , robiłabym inhalacje zażywała witaminy i na pewno unikała skupiska ludzi. Ale wiadomo żadna choroba nie jest dobra , zwłaszcza w ciąży. A co do covida miałam go będac z synkiem na onkologii , miałam wynik pozytywny oczywiście bez żadnych objawów poprostu test tak wykazał i synek też miał pozytywny również bez objawów , jedynie musieliśmy przesunąc niestety termin następnej chemii z względu na covida naszczescie to wszystko minęło i synek jest 4 lata w remisji .
Ja miałam covid będąc w ciąży w 1 trymestrze. Brałam antybiotyki i dwa tygodnie byłam nie do życia myślałam że się wykoncze ale szczerze niczym się to nie różniło od grypy no jedynie tym że test wyszedł pozytywny. Mały urodził się zdrowy
Ja będąc w pierwszym trymestrze przeszłam covida, na szczęście w miarę łagodnie. Najbardziej uciążliwe było to, że w zasadzie niewiele jest leków, którymi możemy sobie pomóc.
Ale o wiele bardziej boję się grypy, która teraz po prostu szaleje. Żałuję, że na początku sezonu się nie zaszczepiłam. Ale poprzednie szczepienie (przed ciążą) na covid przeszłam tak źle, że teraz boję się szczepić na grypę i covid. :/
Ja na szczęście nie przechodziłam covida w ciąży (za to przed ciążą 3 razy). Bałam się zaszczepić w ciąży na covid, bo przed ciążą kiedy się szczepiłam bardzo źle się czułam po szczepieniu.
Ja na szczęście nie musiałam szczepić się na covida…
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.