Ja podczas ciązy wolałam unikać kontaku z kotami
Pewnie niejednokrotnie słyszałaś, że kobiety planujace ciążę bądź będące w ciąży, powinny na ten okres pozbyć się kota z domu, ponieważ istnieje ryzyko zarażenia się toksoplazmozą. Jest to choroba pasożytnicza, szczególnie groźna dla płodu w trzecim, czyli ostatnim trymestrze ciąży.
ja ogólnie nie lubie zwierząt w domu a za kotami to juz szczególnie nie przepadam
Mam kota w domu, ale wyniki badan na toksoplazmoze są negatywne:)
Warto przeprowadzić badania profilaktyczne. Dużo szybciej można zarazić się prze zjedzenie surowego mięsa czy niemyte owoce i warzywa. Na pewno mając pupila w domku warto dbać o higienę
ja nie mialam kontaktu z kotami ![]()
U mnie koty od zawsze były ![]()
Badanie na toksoplazmoze robi kazda ciężarna, jeśli sie przestrzega higienyy to z ciężko sie zarazic
Jesli dba sie o kota , chodzi sie z nim do weterynarza , często czyści się kuwete to nie ma się czym martwić.
Niektorzy nie mając kota a mając z jakimś chwilowy kontakt mogą się zarazić toksoplazmoza.
Na kota lepiej bardzo uważać
Miałam kontakt z kotami w czasie ciąży i nic mi nie dolegalo. Toksoplazmoza mnie nie dopadła ![]()
Bez przesady z tym bardzo uważać… Wystarczy po prostu myć ręce po zabawie z kotem…
Ja bardziej Bałam się po porodzie czy kot nie będzie atakował dziecka
Ja osobiście nie toleruje zwierząt w domu
Nie przepadam za kotami wolę pieski
Lepiej uważać niż potem mieć problemy.
my mamy kota ale wynik toksoplazmozy ujemny
U mnie test na toksoplazmoze wyszedl negatywnie. To dobrze, bo kotek w domu byl
nie lubię zwierząt w domu a zwłaszcza kotów u mnie wynik wyszedł ujemny ale z adnotacją że kiedys przez to przechodziłam