Ciąża nie w dni płodne?

Każda ciąża jest inna nawet u tej samej kobiety. Niektóre pary leczą się latami, w końcu zachodzą w ciąże, potem myślą o drugim dziecku i udaje się nawet za pierwszym razem :slight_smile:

Ewcia ja zaszłam zaraz po okresie , a mówią że wtedy są dni nie płodne a jednak. Wcześniej kupowałam sobie paski owulacyjne, żeby sprawdzać i czuć się bezpieczniej . Używając tych pasków kiedy wskazywało mi dni nie płodne udawało się , gdy pokazywało płodne stosowaliśmy prezerwatywę. a tego dnia kiedy właśnie zaszłam w ciąże byłam pewna że mam dni nie płodne i nie użyłam paska

Nie można zajść w ciążę w dni niepłodne. Czasem po prostu trudno ocenić, kiedy występuje owulacja szczególnie jeśli cykle są nieregularne i wówczas mozliwa jest ciąża.

Sama się przekonałam o tym, że w ciążę można zajść w każdy dzień cyklu :slight_smile:
Z synkiem zaszłam w ciążę w 9 dniu, z córką w 22 :slight_smile: Także nie ma rzeczy niemożliwych :slight_smile:

Nie ma reguły. Można zajść w dowolnym dniu cyklu

Można zajść w dowolnym dniu bo nigdy nie wiemy czy to płodny czy nie. Wystarczy infekcja i już wszystko się może przesunąć.

rena_cz nawet nie jest potrzebna infekcja, czasami organizm kobiety sam z siebie “przesuwa” sobie dni płodne :slight_smile:

Czasem też jest to kwestia tego że plemniki około tygodnia mogą przeżyć więc nawet jeżeli seks był w dni nieplodne to plemniki mogą przeżyć do tych dni płodnych.

Ryzyko zajścia w ciążę podczas dni niepłodnych jest małe, ale nie równe zeru. Może się bowiem zdarzyć, że w danym cyklu owulacja pojawi się wcześniej lub później.

Może być też tak że np owulacja jest dwa razy nawet niekiedy tak się zdarza jeśli oba jajniki na raz wypuszcza komórkę jajowa :slight_smile:
W dni nieolodne nie da się zajść w ciążę chyba że np plemniki przetrwają do czasu gdy będzie owulacja bądź przesunie się owulacja

Magicznypazur, infekcja to tylko przykład. Przyczyn przesunięcia oczywiście, że jest więcej.

aneczkaa006 w dni niepłodne niemożna zajść w ciążę. To, że wychodzi np. w inny dzień, niż spodziewana owulacja, to znaczy, że po prostu nam się cykl przesunął, w tym równiez dni płodne.

rena_cz zgadzam się. Ja np. byłam chora i myślę, że przez to mi się przesunęła owulacja i zaszłam w ciążę w 22 dniu cyklu.

No ja to rozumiem. Jednak czytałam wiele na ten temat i woansje jest tak że w dni niepłodne zajście w ciążę nie jest zerowe

aneczkaa006 ale o to chodzi, że ta owulacja się przesuwa, więc wydaje nam się, że to są dni niepłodne, a tak naprawdę po przesunięciu owulacji wcale tak nie jest.

Aneczka jest tak jak pisze magiczny pazur a dodatkowo dlatego nie są zerowe że plemniki żyć mogą do 5 dni przez co np w dni nieolodne w końcówce się kochamy a po 4 dniach jest owulacja i ten plemnik może przetrwać choć mała szansa jest ale jednak jakąś tam jest dlatego szansę nie są zerowe. Zresztą można mieć zaburzenia cyklu i owulacja może być np 2 razy

No tak. Ale mimo wszystko mówi się że jest możliwe zajście w ciąży w dni niepłodne właśnie przez taki przypadki

Niezwykle trudno ustalić na 100% dni płodne i dni niepłodne. Cykl zależy od wielu czynników. Aktualnego stanu zdrowia, leków, diety, stresu, zmęczenia itp. Poza tym plemniki żyją kilka dni. Seks w dni niepłodne nie jest najskuteczniejszą metodą antykoncepcji. Karmienie piersią i brak miesiączki też nie oznacza dni niepłodnych o czym przekonałam się zachodząc w drugą ciążę (do tego bliźniaczą).

Dziewczyny a czy któraś używa lub znak kogoś prawdziwego, kto używa monitora cyklu ( takiego małego komputerka, który pomaga ustalić moment owulacji, dni płodne, itp.)? Pytam, bo tak się zastanawiam nad zakupem go w przyszłości, ale to duży wydatek i nie wiem czy warto… Tym bardziej, że cykle mam bardzo nieprzewidywalne.

Ani ja ani nikt z moich znajomych nie używał takiego monitoru

Lady pinka też myślałam o takim czymś ale wlansie nikt nie używał takowego monitora ani nie znalazłam opinii które można by uznać za wiarygodne. Jak dotąd chyba najbardziej to te testy owulaxyjne się sprawdzają.