Ciąża po 40-tce

Witajcie mamy, 

Mam duże obawy związane z powtórnym, późnym macierzyństwem. 

Pierwsze dziecko urodziłam 7 lat temu. Obecnie jestem w ciąży i niebawem skończę 40 lat. Teraz w ciąży czuję się dobrze, ale na początku byłam na podtrzymaniu, brałam hormony źle to zanosiłam, byłam zupełnie bez sił i energii, pojawiły się ogromne migreny. 

Czy są tutaj mamy które rodziły po raz drugi po 40 roku życia? Jak sobie poradziłyście z tym wyzwaniem? Czy można się jakoś specjalnie przygotować? Mam w sobie dużo obaw, i lęku. Czy dam radę, czy będę w stanie wstawać w nocy do maluszka, karmić go piersią...

Gratulevje ! Podziwiam za odwagę ja bym chyba nie miała siły przechodzić przez to wszystko w tym wieku 🤣😂😂

Gratuluję :) moja przyjaciółka rodziła w wieku 40 lat. Ciąża przebiegała idealnie. Poród bez komplikacji a maluszek zdrowy. Pierwsze dziecko urodziła w wieku 22 lat , więc różnica troszkę jest ;) 

Lęk z pewnością ci towarzyszy , ale ja miałam go bez względu na to , która to była ciąża i bez względu na mój wiek. Zawsze się czymś martwimy , taka nasza natura. Grunt to badać siebie i maluszka i pozytywnie myśleć :) 

Gratulacje! Nie martw się na zapas bo to i tak niczego nie zmieni. Myślę że mimo tego że teraz czujesz wiele obaw to po narodzinach dziecka wszystko się jakoś ułoży i szybko odnajdziesz się w nowej sytuacji. Pamiętaj, że my kobiety jesteśmy silne i na pewno sobie poradzisz ze wszystkim. 

Znam wiele kobiet po 40 które urodziły i ,, odmłodniały,,. Dasz sobie rade. Instynkt macierzyński jest nieobliczalny haha więc wstawaniem w nocy nie musisz się martwić, na pewno dasz sobie radę 

Dasz radę! :)  gratuluję  :) 

Moja kuzynka chciałaby  3 dziecko , ale bierze hormony na wyciszenie endometriozy,   i zanim się kuracja skonczy to  też będzie przed 40stką :)

A czy się zdecydują to ciężko powiedzieć.

Jeżeli to jest Twoje marzenie, aby mieć drugie dziecko to nie martw się na zapas! ❤️ 

Na każdy czas dostajemy odpowiednią ilość sił i cierpliwości, więc na pewno i tym razem dasz radę! 

Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze! 

Dasz radę, wszystko tak naprawdę zależy od organizmu a nie od wieku. Jest wiele kobiet które rodzą pierwsze dziecko tuż przed 40stką.

Trzymam kciuki

moja mama urodziła mojego brata po 40 i wszystko dobrze było 

Mam kilka koleżanek, które rodziły po 40 pierwsze lub kolejne dziecko i ciążę zniosły bardzo dobrze. Jedna pracowała praktycznie do 9 miesiąca ciąży. Jednak też zgodnie mówią, że łatwiej jest się zajmować dzieckiem w młodszym wieku.

Koleżanka urodziła dziecko w wieku 44 lat i wszystko ok 

Moja przyjaciółka urodziła pierwsze dziecko w wieku 42 lat. To był jej świadomy wybór. Najpierw postawiła na karierę potem na macierzyństwo. Chciała zapewnić swojemu dziecku wszystko co najlepsze. Ciąże zniosła praktycznie bezobjawowo �

Czasem późne macierzyństwo wynika właśnie z chęci robienia kariery czy innych priorytetów, ale akurat moja koleżanka po prostu nie miała wcześniej szczęścia w miłości i dopiero w wieku 40 lat znalazła odpowiedniego człowieka z którym mogła założyć rodzinę.

Dziewczyny, zaszłam w pierwszą ciążę planowana mając 40 lat. Dużo stresów czy wszystko będzie ok, lęk co pokażą kolejne badania, ale też przyznam, że jak lekarze patrzyli na badaniach na mój Pesel to wnikliwie wpatrywali się w monitory na prenatalnych. Dzidziuś urodził się zdrowy.

1 polubienie

Gratulacje! :blush: Życzę dużo zdrowia dla Ciebie i maluszka!

Ciekawe co słychać u autorki tego wątku
@MamaMartulka okropne jest to że patrząc na wiek inaczej podchodzą do pacjentki . Podobnie jest jak dziewczyna jest w nastoletniej ciąży . Przecież nie ma „ widełek „ kiedy trzeba urodzić dziecko …

Gratulacje!

Zbam wiele kobiet ktore rodzily po 40. I sa swietnymi i dojrzalymi mamami :heart: To normalne, ze towarzysza Ci obawy. Ale warto skupoc sie na tym co tu o teraz. Bedziesz cudowna Mama i tego sie trzymaj :heart:

Jako 40 latka w ciąży nigdy od żadnego lekarza nie usłyszałam, że jestem stara, albo że zbyt późno się zdecydowałam. To, że wnikliwiej oglądali płód na badaniach po prenatalnych wynikało z troski.

Mysle, ze obecnie ciaza w wieku 40 lat to nic dziwnego i niezwyklego :slight_smile: . Sama urodzilam pierwsze dziecko majac 33 lata. I chcialabym jeszcze kolejne. A w ty roku juz bedzie 35 na karku.

1 polubienie