Mam duże obawy związane z powtórnym, późnym macierzyństwem.
Pierwsze dziecko urodziłam 7 lat temu. Obecnie jestem w ciąży i niebawem skończę 40 lat. Teraz w ciąży czuję się dobrze, ale na początku byłam na podtrzymaniu, brałam hormony źle to zanosiłam, byłam zupełnie bez sił i energii, pojawiły się ogromne migreny.
Czy są tutaj mamy które rodziły po raz drugi po 40 roku życia? Jak sobie poradziłyście z tym wyzwaniem? Czy można się jakoś specjalnie przygotować? Mam w sobie dużo obaw, i lęku. Czy dam radę, czy będę w stanie wstawać w nocy do maluszka, karmić go piersią...
Gratuluję :) moja przyjaciółka rodziła w wieku 40 lat. Ciąża przebiegała idealnie. Poród bez komplikacji a maluszek zdrowy. Pierwsze dziecko urodziła w wieku 22 lat , więc różnica troszkę jest ;)
Lęk z pewnością ci towarzyszy , ale ja miałam go bez względu na to , która to była ciąża i bez względu na mój wiek. Zawsze się czymś martwimy , taka nasza natura. Grunt to badać siebie i maluszka i pozytywnie myśleć :)
Gratulacje! Nie martw się na zapas bo to i tak niczego nie zmieni. Myślę że mimo tego że teraz czujesz wiele obaw to po narodzinach dziecka wszystko się jakoś ułoży i szybko odnajdziesz się w nowej sytuacji. Pamiętaj, że my kobiety jesteśmy silne i na pewno sobie poradzisz ze wszystkim.
Znam wiele kobiet po 40 które urodziły i ,, odmłodniały,,. Dasz sobie rade. Instynkt macierzyński jest nieobliczalny haha więc wstawaniem w nocy nie musisz się martwić, na pewno dasz sobie radę
Mam kilka koleżanek, które rodziły po 40 pierwsze lub kolejne dziecko i ciążę zniosły bardzo dobrze. Jedna pracowała praktycznie do 9 miesiąca ciąży. Jednak też zgodnie mówią, że łatwiej jest się zajmować dzieckiem w młodszym wieku.
Moja przyjaciółka urodziła pierwsze dziecko w wieku 42 lat. To był jej świadomy wybór. Najpierw postawiła na karierę potem na macierzyństwo. Chciała zapewnić swojemu dziecku wszystko co najlepsze. Ciąże zniosła praktycznie bezobjawowo �
Czasem późne macierzyństwo wynika właśnie z chęci robienia kariery czy innych priorytetów, ale akurat moja koleżanka po prostu nie miała wcześniej szczęścia w miłości i dopiero w wieku 40 lat znalazła odpowiedniego człowieka z którym mogła założyć rodzinę.
Dziewczyny, zaszłam w pierwszą ciążę planowana mając 40 lat. Dużo stresów czy wszystko będzie ok, lęk co pokażą kolejne badania, ale też przyznam, że jak lekarze patrzyli na badaniach na mój Pesel to wnikliwie wpatrywali się w monitory na prenatalnych. Dzidziuś urodził się zdrowy.
Ciekawe co słychać u autorki tego wątku @MamaMartulka okropne jest to że patrząc na wiek inaczej podchodzą do pacjentki . Podobnie jest jak dziewczyna jest w nastoletniej ciąży . Przecież nie ma „ widełek „ kiedy trzeba urodzić dziecko …
Zbam wiele kobiet ktore rodzily po 40. I sa swietnymi i dojrzalymi mamami To normalne, ze towarzysza Ci obawy. Ale warto skupoc sie na tym co tu o teraz. Bedziesz cudowna Mama i tego sie trzymaj
Jako 40 latka w ciąży nigdy od żadnego lekarza nie usłyszałam, że jestem stara, albo że zbyt późno się zdecydowałam. To, że wnikliwiej oglądali płód na badaniach po prenatalnych wynikało z troski.
Mysle, ze obecnie ciaza w wieku 40 lat to nic dziwnego i niezwyklego . Sama urodzilam pierwsze dziecko majac 33 lata. I chcialabym jeszcze kolejne. A w ty roku juz bedzie 35 na karku.
1 polubienie
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.