Co na ciemieniuchę

Na ciemieniuche rewelacyjny jest olej kokosowy - wmasowac platkiem w skórę i wyczesac. Nie dosyć że natłuści skórę to dodatkowo olej kokosowy ma właściwości przeciwgrzybicze, czyli zwalczy drożdżaki powodujące ciemieniuche :slight_smile: u nas genialnie się sprawdza

Jeśli oliwka to tylko i wyłącznie taka bez paraffinum liquidum w składzie. Paraffinum liquidum to olej otrzymywany przez destylacje ropy naftowej. Składnik ten wysusza i pogarsza sprawę. Można użyć Derma Eco Baby :slight_smile: Jest to świetna oliwka, delikatna dla skóry dziecka.
Ja polecam minimum pół godziny przed kąpielą posmarować dziecku główkę kremem aktywnym Eloderm. Później dokładnie go zmyć podczas kąpieli. U nas zlikwidował ciemieniuchę (bardzo dużą) w ciągu 5dni! :slight_smile:
Po kąpieli dobrze jest naoliwić główkę właśnie bio oliwką :slight_smile:

Córa od urodzenia miała dużo włosków i ja bardzo nie lubiłam natłuszczać główki oliwką. Wystarczyło, że kąpaliśmy ja w emolientach.

Ja też walczę teraz z ciemieniucha. Używam oliwki i emolium. Narazie jakoś nam to idzie.

Na ciemieniuche jest fajna ziajka na ciemieniuche. U nas się fajnie sprawdziła.

Justyna ja ciemieniuchę zwalczyłam szybko prostą metodą. Najpierw oliwka, zakładałam czapeczka i później wyczesywałam ale nie grzebykiem ale najdelikatniejszą szczoteczka do zębów taka dla dzieci. Spróbuj może i wam pójdzie łatwiej.

Justyna ja wyczesywalam podobnie jak Kasia ale szczotka ze sztucznym włosiem dla niemowląt przed kąpielą A w kąpieli mylam główkę specyfikiem na ciemieniuche.

Na ciemieniuche dobra też jest ziajka. Kupiłam ostatnio kuzynce bo nic nie działa na jej synka. Ciemieniucha jest naprawdę silna. Ma dobry skład. Kuzynka jak do mnie dzwoniła to mówiła że ciemieniucha zaczyna powoli schodzić z główki.

Nasza pediatra powiedziala ze zaleznie od tego jak nasilona jest ciemieniucha, czasem owszem, trzeba wyczesywac, ale podobno czesto warto zostawic glowke w spokoju, a niekiedy mamy kombiminuja za duzo i tylko pogarszaja sprawe… Co o tym myslicie?

Michuni szczerze mówiąc czasem bywa tak że tak narosnie że tak ujme że sama odpada i niekiedy faktycznie ale niekiedy trzeba pomóc:)

Zdaje się że nasza pediatra miała na myśli delikatną ciemieniuchę, gdzie jej zdaniem można liczyć na to że to przejdzie samo… :slight_smile:

Michuni ciężko powiedzieć ale wg mnie Jeśli jest tak E widać że się luszczy sama już to wyczesac chociaż najlepiej:)

MichuNi ją swojej córce wyczesywalam trochę ale też nie robiłam tego tak żeby wszystko od razu wyczesać. Myślę że jak we wszystkim trzeba to robić z umiarem by nie potrzebnie podrażnić skóry dziecka

MichuNi moje dzieci miały ciemieniuchę ale na prawdę niewielką i wyczesywałam im z włosków. Tak jak Silver nie wyczesywałam od razu do końca ale po kilku dniach po ciemieniuszce nie było śladu.

Kasia S u mnie tez duzo znajomych doradzalo mi oliwkowac przed kapoela a później po kapieli wyczesywac grzebienien dla dzieci z tymi kuleczkami na koncowkach…ale balam sie ale synek mial tak okropna ze wzielam sie za to i zaczelam wyczesywac po kapieli i takie platy odchodzily razem z włosami ale również robimam po troszkę , zeby główki nie męcZyć i jeszcze synek ma ale jest juz duzo lepiej;-)

My akurat obecnie używamy ziaji i pomaga też wyczesuje stopniowo żeby nie podrażnić skóry bo później nic bym nie zrobiła . Co do zostawienia żeby samo odpadło jakoś nie myślałam o tym i widziałam zdjęcia jak to wygląda pozostawione sobie to nie wygląda to ciekawie.
Oliwka próbowałam to później musiałam kilka razy myć głowę żeby pozbyć się tego z włosków dlatego już nie używam

Ja robilam tak ze na skore glowy w dzien nakladalam kilka razy duuuużo oliwki. Gdy widziałam ze jest rozmoczona, wyczesywałam ją szczotką do włosów z naturalnym włosiem. 3 dni i jej nie było.

Alucha a zakładałas czapeczkę ? Bo mi też polecili z oliwką ale przed kapaniem z 30min nałożyć i umyć ale efektu nie było . Używam ziajki jest efekt ale nie zeszło do końca jeszcze

No wiec Flora ciemieniuchy nie ma, poki co - i oby nie przyszla!
Ale Klara miala i ja sie zastosowalan do rady pediatry i nie kombinowalam za bardzo, zwyczajnie czesalam troche po kapieli nie nacieralam zadnymi oliwkami ani tym bardziej specjalnymi preparatami i wiecie co, ciemieniucha zeszla. Troche to trwalo, ale zniknela, sama - tak jak sie pojawila.

Moja córa miała troszkę na brwiach ale wyczesałam po kąpieli kilka razy i zniknęło. Niestety szczotka dla nie wolała się nie sprawdziła i dopiero mój tangle teezer dał radę :slight_smile: