Kikut pępowinowy nie chce odpaść u Twojego dziecka? Co powinno Cię zaniepokoić? Sprawdź, jak pielęgnować pępuszek i co robić, jeśli kikut długo nie odpada.
O kikut bałam się jeszcze będąc w ciąży, wypytywałam koleżanki, ale wszystkie tak lekko mówiły “octenisept i zaraz odpadł”. Urodziłam od koniec sierpnia, zeszłego roku, upały już się skończyły,a le i tak było cieplej niż teraz. W szpitalu nikt nam nie pokazał jak o niego dbać. Zgodnie z naukami teoretycznymi dużo wietrzyłam i pryskałam octeniseptem, i patyczkiem na około przecierałam. Przyszła położna i się dowiedziałam, że naokoło czerwone to niedobrze, że tu już nie można podważyć, bo się przykleja, skleja ze skórą i stan zaogniony i mam bardziej nim wywijać naokoło, podważać itd. Właściwie wyglądały tak wszystkie nasze wizyty, pępek nie odpadał, czerwone było, a ja się bałam. Przyjechała do mnie mama jak synek miał 10 dni, to co ona wyczyniała z tym pępkiem, to mi się słabo robiło. Wychodziłam z pokoju. Odpadł tego samego dnia.
No u nas niestety była potrzebna ingerencja chirurga…
u nas odpadl sam ksiazkowo
Nam odpadł szybko bo chyba po 8 dniach
u nas pępek tez bardzo szybko odpadł
starszemu odpadł dopiero po pełnych dwóch tygodniach
Ojej. mam nadzieję, że u nas chirurg nie będzie konieczny.
u nas tez byla potrzebna ingerencja chirurga bo sam nie chcial odpasc ale teraz wszystko wyglada pieknie iteraz mamy ładniejszy pepek niz rówieśniczki, nie wiem dlaczego ale moze i to było powodem
U nas pępuszek odpadł bardzo szybko aż sie przestraszyłam myslałam że to ja coś zle zrobiłam i cos jest nie tak
zapomniałam dodać, że na kontroli po wypaleniu kikuta pępowiny lekarz kazałzwrócić szczególną uwagę czy przy kaszlu i płaczu pępek nie wychodzi na wierzch bo to będzie oznaczało przepuklinę
u nas tez pepek szybko odpadl, jakos w 6 dobie chyba. A pielegnowalam fioletem - 2 lata temu mowiono mi w szpitalu i polozna tak radzila. A teraz prosze, zakazany.
nasze babcie i mamy stosowały fiolet i nic dzieciom nie było, a teraz nagle zakazany po tylu latach
jak nie chce odpaść to najlepiej czystym spirytusem
Zobaczymy czy u nas nie będzie problemów.
Jak to dobrze, że u nas kikut pępowiny dpodpadł bezproblemowo w drugim tygodniu.
Okazało się, że pępuszek odpadł książkowo. Pojawiło się jednak troszkę krwi… dalej pryskamy osceniseptem.
U nas tez bez problemu
BOGUmiła nawet czysty spirytus nic nie dał, po prostu był gruby splot :]
U nas ladnie odpadl