Co słyszy dziecko w brzuchu u mamy?

najprawdopodobniej dziecko słyszy szum. Może to dlatego, tak dobrze już po urodzeniu reaguje na odgłos suszarki do włosów. Serio to bardzo dobry uspokajacz-usypiacz:)

ja dużo mówiłam, igłaskałam :slight_smile:

ja bardziej stawialam na dotyk. no i teraz mam córkę przytulanke :slight_smile:

coś w tym jednak jest

ja przytulałam brzusia i duzo mówiłam do brzusia

Ja też uwielbiałam rozmawiać z brzuszkiem, głaskać go. Nasz tata też lubił to robić.

ja jakoś ani dużo nie mówiłam, ani nie glaskałam jakoś za bardzo

no to ja bede miec gadule w domu, bo skoro Ty przytulalas i teraz masz przytulanke, to u mnie rozmowy moga wplynac na mego synka tak, ze bedzie gadal i gadal

ja dużo mówię do brzucha

Ja słuchałam muzyki klasycznej :slight_smile:

jakoś za muzyką klasyczną nie przepadam więc jej nie słuchałam, zdecydowanie wolę inne gatunki muzyczne

ja juz slucham wszystkiego i klasycznej i popu, rozmawiam z moim brzuszkiem:) a on caly czas szaleje:)

klamerka to dobrze że dziecko daje ci znaki że jest wszystko dobrze.

jak szaleje to dobrze się bawi i mu to odpowiada :slight_smile:
fakt, dzieci przyzwyczajają się do takiej muzyki jaką słuchamy odpoczywając w ciąży

dlatego ja puszzałam kolysanki aby jak sie uroddzi poznawało dzwieki i przy nich zasypialo i powiedm działa to

ja rozmawiałam z brzuszkiem, a muzyki słuchałam takiej jak przed ciążą,

gdy słuchałąm muzyki synek mnie kopał:)

mnie mała kopala mocniej jak ogładałam mecz

mnie jak siedzialam w wannie i sie woda lała

słuch u dziecka w brzuszku rozwija sie dosyc szybko. ja pomimo ze urodzilam bardzo wczesnie (bo w 25tc) to maluszek w inkubatorze entuzjastycznie reagował tylko na mój głos. Już wtedy było widać silną jego więź ze mną.