Decyzja o kolejnym dziecku jest tak samo ważna jak ta o zostaniu rodzicami po raz pierwszy. Oprócz ogromnej miłości i radości z posiadania dziecka czeka na nas wówczas więcej obowiązków, a do tego musimy starsze dziecko, lub dzieci przygotować do pojawienia się nowego członka rodziny.
U mnie obie pociechy zupełnie nieplanowane Pewnie gdybym musiała wziąć pod uwagę wszystkie czynniki, nigdy bym się nie zdecydowała na ciążę
Nie piszesz jeszcze o jednej ważnej kwestii dla współczesnych mam, a mianowicie praca i rozwój. Wiele moich przyjaciółek, które dzieci nie mają właśnie z tego powodu wciąż odkładają tę decyzję.
Wiadomo - nie zakładamy najgorszego, jednak coraz ciężej zdarzają się ciąże leżące. Warto wziąć pod uwagę czy w razie gdyby nas to spotkało będzie kto miał zając się naszym dzieckiem i po trochu nami. Chodzi mi tu o babcie i dziadków, ewentualnie pomoc “z zewnątrz”.Również to czy ktoś będzie mógł z nim zostać na czas porodu. Druga sprawa - samochód. banalne, a jednak. Znajomi zdecydowali się na czwarte dziecko. Przewóz takiej gromadki ich autem ani nie jest dozwolony, ani fizycznie nie ma w nim miejsca na tyle fotelików i wózków
Zbyt szczegółowe analizowanie też nie jest dobre, moja kuzynka zastanawiała się 6 lat, a teraz okazuje się, że w wieku 35 lat miała problem z zajściem w ciążę, a później z donoszeniem ciąży. Wychodzę z założenia, że trzeba tylko zadbać o swoje zdrowie i pod tym kątem zaplanować ciążę. Jeśli nasz stan zdrowia na to pozwala i chcemy powiększać rodzinę, to nie ma co się zastanawiać, tylko działać reszta jakoś się ułoży
Planując kolejne dziecko trzeba wziąć pod uwagę, że trzeba będzie znaleźć w sercu więcej miejsca na nową miłość, podwoić uczucia - generalnie wszystkie uczucia matczyne podnieśc do potęgi i wszytsko samo się ułoży
Fajnie tak planować ale wiadomo jak ma sie to do realnej sytiacji. Czesto ciążą jest niestety nieplanowana i jakoś trzeba sobie poradzić. Wiadomo lepiej kiedy jest to sytuacja planowana, czesto jest mniej nerwow i problemow . wiadomo ciążą to szczęscie ale niektorym może przysporzyc nie lada problemów
Decyzja o drugim dziecku jeszcze przed nami, wahamy sie i wciaz toczymy dyskusje kiedy bylby odpowiedni moment. Przyznam ze ka nie czuje sie gotowa na “powtorlke z rozrywki”, pierwsze miesiace zycia corki byly naprawde trudne i wyczerpujace dla calj naszej trojki, ale jednak chyba tylko ja o tym pamietam. Co prawda corka ma 1.5 roku i czasem tesknie za trzymaniem w ramionach takiego slodkiego, bezbronnego malenstwa, ale zaraz potem gasze swoj zapal wspomnieniem nieprzespanych nocy, wielogodzinnego noszenia, spania (a w moim przypadku niespania) w jednym lozku… Mam tez obawy co do roznicy wieku… z jednej strony niewielka roznica wieku ma swoje plusy, wymienione w poradzie, ale tez i minusy… Mnostwo pytan i za malo odpowiedzi Wychodzi na to, ze my jeszcze poczekamy
Choc kto wie, co sie moze wydarzyc.
U mnie obie ciąże były planowane, ale u nas najważniejszy punkt to chęć posiadania takich małych róźowych słodkich pachnących bobasków jak z obrazka;-)
My planując kolejnego dzidziusia wzieliśmy pod uwagę różnicę wieku która u nas wynosi 3 lata ale teraz już wiem że nie ma odpowiednio dobrej różnicy wieku bo córka jest bardzo zazdrowna o młodszego brata i okazuje to na każdym kroku