Mój synek ulewal to pediatra odrazu dał nam skierowanie na usg , podejrzenie refluksu , ale po usg okaxalo się ze nie ma i poprostu chłopak się przejada
a często ulewał?
Tak jak dzieci zjedzą za dużo to wtedy ulewaja i to jest normalne bo jakoś tego nadmiaru muszą się pozbyć po prostu
Izoldalbn i co, lepiej coś? Byliście na konsultacji? Daj znać, wszystkie Mamy tu się o Was troszczą :))
No przejadanie to częsty powód ulewania maluszków. W naszym przypadku też tak było :)
U nas też tak było i to dość długo;)
A słyszałyście o tym, ze jak się dziecko przegrzeje to ulewa? Gdzieś kiedyś czytałam na forum.
MamiAG ja nie słyszałam. Jedyne co to nam położna mówiła, żeby odbijać po karmieniu i przed następnym karmieniem też, bo gdyby czasem coś zostało w jelitksch jakieś gazy to jest szansa że następne karmienie będzie lepsze ;)
Ja również nie słyszałam o tym przegrzaniu :) Zawsze tylko tak jak Paulina pisze brało się dziecko do odbicia :)
Nie słyszałam o przegrzaniu.. Może coś w tym jest ale jakoś niedowierzam
No własnie kiedyś coś czytałam, ale jakoś mi się to dziwne wydawało . Nawet na internecie sprawdzałam, ale nic na ten temat nie znalazłam, nie wiem skąd ludzie biorą takie teorie ;)
ja też pierwsze słyszę o przegrzaniu :)
Nie wiem czy przegrzanie może być związany z ulewaniem,
ale znalazałam taki artykuł
Z czego wynika ulewanie u noworodków i niemowląt? Przyczyn ulewania może być kilka, najczęściej jest to reakcja młodego organizmu na różne zmiany. Poznaj niektóre czynniki powodujące ulewanie u dzieci:
o przekarmienie,
o za duży odstęp czasowy między karmieniami,
o szybki wypływ pokarmu z piersi,
o przegrzany organizm niemowlęcia,
o dynamiczna i nagła zmiana pozycji dziecka.
Może to jest jakoś powiązane, w sumie nawet nie do końca jesteśmy swiadomi jak wiele jest połączone i zależne od siebie w organizmie :)
No trochę jest tych powodów.. musiałabym się położnej zapytać ;)
Kochane a jak odbijacie? Na ramieniu czy np na leżąco na całym boku dziecka? Ja się boję na ramię dać (mąż daje)- ja odbijam tylko na leżąco
Paulina ja po karmieniu piersią wgl nie odbijałam. W szpitalu położna mi powiedziała , ze po kp nie trzeba..
MamiAG mi znów kazali dawać do odbijania... o jeny, ile położnych tyle teorii.. :(
my odbijamy po karmieniu, w nocy jedynie na spiocha jak się karmimy to odpuszczam.
u nas podobnie, odbijamy zawsze za wyjątkiem nocy, chyba że ewidentnie widzę, że dziecku coś przeszkadza.