Ja mojemu jak coś podawałam to taka ala pipetka albo można też próbować strzykawką ….tyzeczka maluchowi podawałam i reszta dawało radę.
Dokladnie , dzieci sa rozne . Sab simplex podawalam od poczatku , myslalam , ze juz koniec brzuszkowych afer i nie kupilam kolejnej flaszeczki . Jednak sie mylilam i musialam kupic espimisan . Malej zaczely wychodzic plamy od kontaktu skora do kropelki . Pewnie byla juz przyzwyczajona do sab i stad taka reakcja
U nas też się pojawiły problemy brzuszkowe po miesiącu i zrobiliśmy badania kupki , wyszła nam nietolerancja laktozy i podajemy dicoflor jest lepiej ale jeszcze są problemy . Espumisan podajemy na takiej malutkiej plastikowej łyżeczce z lovi i wszystko trafia do buźki i jeszcze łyżeczka jest oblizana .
To i ja mam szybkie pytanie - co podajecie dziecku przy /po wymiotach?
Synek wrócił ze żłobka i bylo ok. Po godzinie zwymiotował. Najpierw się rozplakal ze ma wlos w buzi wiec myślałam ze to przez to… ale nooo poszlo drugi i trzeci raz.
Wode pije. Ale chodzi ze jest glodny
Ja podawałam na łyżeczce bo jednak zanim te kropelki wylecą trzeba czekać , biogaje położna nam powiedziała że do mleka też spokojnie można dodawać .
@Kalusia161 u nas lekarz kazał podawać smekte jeśli złapał rotawirusa i żeby podawać dziecku stopniowo po łyżeczce żeby nie za dużo bo zwymiotuje.
Znalazłam coś takiego bez recepty
Dasz radę w wolnej chwili porównać skład ze swoim ?
@usmiechnietaMama a może Ty poratujesz i porównasz sklady, Tobie to poszło w mig w chacie gpt jak porównywałaś saszety z słodem ![]()
![]()
@Kalusia161 u nas ryż na wodzie z odrobiną soli / sól to elektrolit jakby nie patrzeć / plus chrupki kukurydziane. To od razu przyjęła córka przy wymiotach i biegunce . Marchwanka również jest dobra.
Ja już nie myśle
nie pomyślałam żeby wrzucić to chata, dzięki ![]()
![]()
Nie dziwię się przy tym upałe to każdy ma dość i prawie ![]()
![]()
![]()
![]()
Dzwoniłam dziś na teleporade i dostałam receptę na devikap
Kurcze też od dwóch dni ma taką nóżkę córa i nie mam pojęcia co to moze byc . Mamy pokrzywy kolo ogrodzenia i tam chodzi zbierać robaki ale to na pokrzywy nie wygląda.
Ma to nabrzmiałe wczoraj środkowy paluszek jej napuchł jeszcze do tego i też jest czerwony
czy coś ja ugryzło? Łazi po trawie bez butów bo zdejmuje przecież.
Kwaśna wodą jej tego nie oglądałam, a może powinnam? Chodzi normalnie, nie narzeka żeby ją to bolało. Ale ma te mikro strupki jakby podrapała. Na początku też były takie dwa punkty jakby faktycznie coś jak dziabnelo ![]()
A nie ugryzło jej coś ? Jakiś pająk ? Albo jakieś mieszki ?
Nie wiem właśnie, ma to miejsce cieplejsze od reszty ciała plus napuchnięte ![]()
A moze mrowki ? Niestety jest ich pelno i to doslownie chwila moment jak sie wdrapia na maluszka i poleca dalej . U mnie jest plaga
No też może być , dziś w sumie to już trzeci dzień jak ma taką stopę. Wczoraj chciałam z tym jechac na nocną opiekę ale oczywiście tatuś uznał że lata jak szogun i coś ją ugryzło i nie jedziemy bo nie ma z czym
zobaczę przez week i kawaśną wodą jej to obłożę. Dziwny ten rumień jesg ale też nie wyglada jak ugryzienie kleszcza bo nie ma tej otoczki.
Mlody właśnie chwycil sie chrupek! Mam nadzieje, ze ich nie odda.
W nocy i rano był spokoj. Przed chwilą znowu go zwymiotowalo po ryżu z prazonym jablkiem. Wkoło polecali zeby mu uprazyc to tak zrobilam. Samego ryzu nie chciał za chiny (a nie widzial ze mam jablka bo zrobilam jak jeszczemaz byl w domu).
Na śniadanie zjadl 3 lyzki kleiku.
Pije elektrolity akurat mialam w donu to mu rozpuściłam i noo wypil prawie caly bidon wiec przynajmniej mi sie nie odwodni.
@Patrycjaw25 kupiłam smecte jakby Mu nie przeszlo
Za ciężkie z smażonym, Kurcze. Na początek te lekkie podawaj, same chrupki niech je żołądek ma jeszcze podrazniony i nie jest gotowy na ,normalniejsze, jedzonko
Mialam te same pytania co Ty… brzuch, niewyspana czy kolki czy charakter
ostatecznie nie wiem, ten okres minal i u Ciebie tez bedzie coraz lepiej ![]()
Espumisanu podobno nie da sie przedawkowac, zresztą nam zalecali wiecej kropelek niz w ulotce. Sa inne zamienniki espumisanu ale to on jest najbardziej znany i najczesciej kupowany. Pediatra w pewnym momencie przepisala nam Debirat, pisalam o tym na forum. Ostatecznie go nie podalismy.
Z ta lyzeczka mysle ze chodzi o to zeby nie zanieczyscic slina buteleczki i zeby zminimalizowac ryzyko ze szklo dostanie sie do buzi oraz zeby podac tyle ile trzeba. Ja gdy ktopie do buzi to nie jestem pewna czy poszla kropelka czy nie. DIecko tez.l moze sie ruszac i jakas kropelka po prostu nie trafi.
A co mu jest , jakieś przypuszczenie? Jelitowka, rotawirus?
@MamaSloneczka a nie schodzi to, albo nie zmniejsza się?
Nie mam pojecia. Dzisij tylkonraz troszkę zwymiotowal. Ale taki jest wystraszony ze nie chce jesc