Czy bałyście się 2 ciąży po cc?

Patrycjaj18 ile czasu minęło  miedzy  cc? (Jaki odstęp czasu?)

Ja podziwiam rodziców bliźniaków . To jest dopiero hardcore 

Najlepiej poczekać przynajmniej rok. Również po porodzie naturalnym. Ciało musi mieć czas na regenerację. Idealnie byłoby poczekać 2 lata, wtedy ryzyko komplikacji zmaleje jeszcze bardziej.

Rok to zalecane minimum po cesarskim cięciu.

Niby  18 miesięcy  książkowo. Jestem  w szoku, że mam chęć  na kolejne, ale martwi mnie ze zostanie  moje dziecko  samo jak nas zabraknie. W szerokości jak teraz święta  i spotykamy  się rodzinnie.

Dlaczego dziecko ma zostać same ? Nigdy niewiadomo ile człowiek przeżyje lat. Dlatego codziennie mówię dzieciom jak bardzo ich kocham i staram się poświęcać im każda wolna chwile ;) chociaż mam nadzieję,  że doczekam kiedyś wnuków hehe wybiegam w przyszłość może za bardzo ;)

femka pieknie napisane :)

Tak naprawdę nawet zapewnienie dziecku rodzeństwa nie gwarantuje niczego. Czasem rodzeństwo jest w stanie zbudować mocną więź i trzymać się blisko przez całe życie. Niestety często też nie ma tej nici porozumienia i w dorosłym życiu nasze dzieci mogą  w ogóle nie utrzymywać ze sobą kontaktów. Nie do końca mamy na to wpływ.

Oj niestety nie zna się dnia ani godziny, więc trzeba cieszyć się każdą chwilą spędzoną razem :) 

Ja właśnie jestem w ciąży i między porodami odstęp wyniesie 23 miesiące. 

Ja pamietam jak byłam w szpitalu rodzic drugiego synka i była ze mną w sali dziewczyna do CC, która miała córeczkę 7mc i mówiła jak lekarz ja trochę okrzyczal że jak mogła tak szybko zajść w drugą ciążę , że to nie jest takie proste po tak szybkim czasie zrobić CC bo muszą wyciąć tą skórę zszytą jakoś tak to opowiadała ale CC przeszla super i córeczkę miała na oddziale bo coś na początku było coś nie tak z dzieckiem a mama chodziła cały czas do niej już 6godz po CC a ja ledwo wstałam po 8;) ja miałam 2 CC ale po 4latach różnicy a teraz będe miała 3 CC ale minęło od drugiej ciąży już 5,5lat.

o dokladnie :) warto odlozyc na bok prace itp i cieszyc sie czasem itp :) n ma sie tylko jedno zycie

Takie odstępy powyżej 2 lat już znacznie obniżają ryzyko komplikacji. Myślę, że nawet 23 miesiące odstępu to już całkiem dobry czas. 

Również jestem zdania, że nie warto ryzykować i lepiej odczekać. Nie bez powodu lekarze zalecają zachować odstęp pomiędzy CC.

Ja nawet nie wiedziałam że to ma jakieś znaczenie ale po tej rozmowie z tą koleżanka jaka miała sytuację z lekarzem ginekologiem to już wiem że jednak min. Dwa lata dobrze mieć przerwę, chociaż rok myślę że też jest ok. Nie wiem bo ja miałam 4lata i teraz prawie 6 lat wiec nie mam się chyba czym martwić;) ale jakoś bardzo bije się tej CC bardziej niż w pierwszej czy w drugiej ciąży nie wiem dlaczego.

Ja się obawiam. Ale może ze względu na to że bardzo ciężki miałam poród zakończony nagłym CC. I wydaje mi się że nawet nie ten ból co psychika. Zawsze chciałam mieć 2,3 ale teraz sama nie wiem. Trochę egoistycznie do tego podchodzę ale z drugiej strony nie wiem co będzie za rok, dwa. Na razie mała ma pół roku. 

Nawet jeżeli pierwszy poród był ciężki to nie jest powiedziane, że to się powtórzy. Drugi może wyglądać zupełnie inaczej. Ja też zawsze chciałam mieć co najmniej dwójkę dzieci a może i czwórkę. W ciąży czułam się dobrze, ale cukrzyca ciążowa trochę uprzykrzyła mi miesiące w wielopaku. Poród wywoływany też nie należał do najprzyjemniejszych, ale na szczęście już zapomniałam jaki to był ból. Dlatego myślę, że spróbuję z drugim dzieckiem, ale to będzie już ostatnie.