U mnie ciężko rozmawiać o bólu, ponieważ ja nie pamiętam jaki był w 2021
Pamiętam tylko, że mówiłam żeby mnie cięli na żywca ![]()
Ja miałam obie cesarki , gdyby nie komplikacje podczas samej operacji to samo wstawanie po drugiej cesarce wspominam dużo lepiej . Po pierwszej wstałam za drugim razem i to z bólem strasznym , po drugiej odrazu byłam w stanie iść sama pod prysznic , tak że dużo lepiej było ![]()
![]()
Ja wykonywałam masaż krocza i udało się też nie mieć pęknięcia ani nacięcia
czy przypadek czy rzeczywiście pomogło na sto procent nikt tego nie wie. Ale jestem pewna, że masaż, nawilżenie tej okolicy, rozluźnienie tych mięśni i tkanek na pewno ułatwiło im pracę podczas rozciągania w czasie porodu. Takze na pewno nie zaszkodzi, a myślę , że może wspomóc ![]()
A jakie miałaś komplikacje ?
Wiele dziewczyn, które rodzą siłami natury, ocenia, że drugi poród jest łatwiejszy fizycznie i psychicznie (bo już wiesz czego się spodziewać i jak opiekować się dzieckiem). Ja rodziłam 2 razy przez cc, i dla mnie osobiście ten drugi był gorszy, ponieważ bardzo mnie bolała rana i miałam pewne komplikacje, a w domku czekał na nas starszak i bardzo za sobą tęskniliśmy.
Podobno drugie sa latwiejsze , tak przynajmniej mowia ale wiadomo co kobieta to inaczej . Ja narazie mam jedna corke ale marze o drugiej kruszynie , zreszta od zawsze marzylam o dwojce . Najlepiej podejsc do tematu zadaniowo : ide , rodze , wracam do domu
Nie warto za duzo rozmyslac bo to nic nie wniesie a tylko sie czlowiek nastresuje . Co by nie bylo napewno dasz rade !
Nie zawsze drugi poród jest łatwiejszy. Każda ciąża, każdy poród i każdy połóg różni się od siebie
Pewnie, że tak, trzeba przetrwać, a później cieszyć się sobą.
Dokładnie, ja jestem za tym aby probowac, bo przeciez nie zaszkodzi ![]()
![]()
![]()
to prawda, ale termin się zbliza coraz bardziej i coraz bardziej stres daje się we znaki ![]()
Ma kiedy masz termin? ![]()
Na koniec stycznia, jednak w pierwszej ciazy synek przyszedl na swiat w 37+1 i nie ukrywam, ze tym razem tez Licze na to, że córka wyjdzie podobnie ![]()
Masaż krocza może pomóc, sama zamierzam go praktykować
za dwa tyg mam wizytę i fizjo uro i będę ją prosiła aby mi pokazała jak najlepiej go wykonać
olejek migdałowy już mam, teraz tylko regularność ![]()
![]()
Każdy poród jest inny ale nie ma co się nastawiać negatywnie ja ogólnie słyszałam że każdy następny poród już jest łatwiejszy ja jestem po 3 cc i twierdzę że 3 cesarkę przeszłam najlżej i szybciej doszłam do siebie i lepiej zniosłam ból . Takie są moje odczucia ale wiadomo każdy przechodzi poród inaczej.
ja jestem po 3 porodach i nie wiem czy każdy następny był łatwiejszy. oj bywało ciężko, mam teraz porównanie że dwa pierwsze porody miałam ze znieczuleniem, kolejny bez, i faktycznie z 3 porodem poszło szybko, bolało bardziej… oj… ale po 15 minutach poszłam się wykąpać, i jeszcze taka miła dziewczyna przyniosła mi obiad, usiadłam jak człowiem przy stoliku i zjadłam, bo od rana nie miałam możliwości, akcja się zaczęła od 5 rano, poszłam jeszcze spać, a o 7 jak mnie złapało, to na sygnale do szpitala jechaliśmy. urodziłam o 10.27
Ja nie mogę narzekać ani na pierwszy, ani drugi poród, bo oba poszły sprawnie. Przy drugim faktycznie było szybciej i wszystko jakoś tak szybko się zadziało, ale to kwestia indywidualna. Najważniejsze, żeby się nie nakręcać, bądź dobrej myśli i nie martw się na zapas, wiem że łatwo się mówi, ale i tak realnie nie masz na to większego wpływu.
Po 15 minutach po porodzie poszłaś się wykąpać czy jeszcze przed? Bo jak po to szacun ![]()
Zawsze bylam ciekawa jak to jest po naturalnym porodzie , czy jest się w stanie wstać, bo zawsze zazdrościłam matkom rodzącym sn że szybko mogą ogarniać po porodzie, śmigają po korytarzu jakby nigdy nic a ja pochylona jak babcia sunę się po sali ![]()
Tak, masaż krocza podobno jest bardzo dobry, ale też jeśli się go praktykuje regularnie i dość długo z tego co czytałam
A wiesz jak wykonywać ten masaż ? Ciekawe czy są gdzieś filmiki żeby zobaczyć jak to się robi
Czytałam, że niby od 34 tyg już można zacząć kilka razy w tyg po 5-10 min
zobaczymy jak moja regularność
ale może jak sobie wbije do głowy że to mi pomoże przy porodzie to będę w tym stanowcza
@Magdallenka0897 na tik toku albo insta widziałam sporo tych instrukcji jak to robić ![]()