Czy drugi poród jest łatwiejszy?

U mnie ciężko rozmawiać o bólu, ponieważ ja nie pamiętam jaki był w 2021 :smiley: Pamiętam tylko, że mówiłam żeby mnie cięli na żywca :smiley:

Ja miałam obie cesarki , gdyby nie komplikacje podczas samej operacji to samo wstawanie po drugiej cesarce wspominam dużo lepiej . Po pierwszej wstałam za drugim razem i to z bólem strasznym , po drugiej odrazu byłam w stanie iść sama pod prysznic , tak że dużo lepiej było :blush::blush:

Ja wykonywałam masaż krocza i udało się też nie mieć pęknięcia ani nacięcia :blush: czy przypadek czy rzeczywiście pomogło na sto procent nikt tego nie wie. Ale jestem pewna, że masaż, nawilżenie tej okolicy, rozluźnienie tych mięśni i tkanek na pewno ułatwiło im pracę podczas rozciągania w czasie porodu. Takze na pewno nie zaszkodzi, a myślę , że może wspomóc :heart_eyes:

1 polubienie

A jakie miałaś komplikacje ?

Wiele dziewczyn, które rodzą siłami natury, ocenia, że drugi poród jest łatwiejszy fizycznie i psychicznie (bo już wiesz czego się spodziewać i jak opiekować się dzieckiem). Ja rodziłam 2 razy przez cc, i dla mnie osobiście ten drugi był gorszy, ponieważ bardzo mnie bolała rana i miałam pewne komplikacje, a w domku czekał na nas starszak i bardzo za sobą tęskniliśmy.

Podobno drugie sa latwiejsze , tak przynajmniej mowia ale wiadomo co kobieta to inaczej . Ja narazie mam jedna corke ale marze o drugiej kruszynie , zreszta od zawsze marzylam o dwojce . Najlepiej podejsc do tematu zadaniowo : ide , rodze , wracam do domu
Nie warto za duzo rozmyslac bo to nic nie wniesie a tylko sie czlowiek nastresuje . Co by nie bylo napewno dasz rade !

Nie zawsze drugi poród jest łatwiejszy. Każda ciąża, każdy poród i każdy połóg różni się od siebie

Pewnie, że tak, trzeba przetrwać, a później cieszyć się sobą.

1 polubienie

Dokładnie, ja jestem za tym aby probowac, bo przeciez nie zaszkodzi :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

:heart::heart::heart: to prawda, ale termin się zbliza coraz bardziej i coraz bardziej stres daje się we znaki :face_with_hand_over_mouth:

1 polubienie

Ma kiedy masz termin? :heart:

Na koniec stycznia, jednak w pierwszej ciazy synek przyszedl na swiat w 37+1 i nie ukrywam, ze tym razem tez Licze na to, że córka wyjdzie podobnie :sweat_smile:

1 polubienie

Masaż krocza może pomóc, sama zamierzam go praktykować :wink: za dwa tyg mam wizytę i fizjo uro i będę ją prosiła aby mi pokazała jak najlepiej go wykonać :grinning: olejek migdałowy już mam, teraz tylko regularność :grinning::sweat_smile:

2 polubienia

Każdy poród jest inny ale nie ma co się nastawiać negatywnie ja ogólnie słyszałam że każdy następny poród już jest łatwiejszy ja jestem po 3 cc i twierdzę że 3 cesarkę przeszłam najlżej i szybciej doszłam do siebie i lepiej zniosłam ból . Takie są moje odczucia ale wiadomo każdy przechodzi poród inaczej.

ja jestem po 3 porodach i nie wiem czy każdy następny był łatwiejszy. oj bywało ciężko, mam teraz porównanie że dwa pierwsze porody miałam ze znieczuleniem, kolejny bez, i faktycznie z 3 porodem poszło szybko, bolało bardziej… oj… ale po 15 minutach poszłam się wykąpać, i jeszcze taka miła dziewczyna przyniosła mi obiad, usiadłam jak człowiem przy stoliku i zjadłam, bo od rana nie miałam możliwości, akcja się zaczęła od 5 rano, poszłam jeszcze spać, a o 7 jak mnie złapało, to na sygnale do szpitala jechaliśmy. urodziłam o 10.27

Ja nie mogę narzekać ani na pierwszy, ani drugi poród, bo oba poszły sprawnie. Przy drugim faktycznie było szybciej i wszystko jakoś tak szybko się zadziało, ale to kwestia indywidualna. Najważniejsze, żeby się nie nakręcać, bądź dobrej myśli i nie martw się na zapas, wiem że łatwo się mówi, ale i tak realnie nie masz na to większego wpływu.

Po 15 minutach po porodzie poszłaś się wykąpać czy jeszcze przed? Bo jak po to szacun :grinning:
Zawsze bylam ciekawa jak to jest po naturalnym porodzie , czy jest się w stanie wstać, bo zawsze zazdrościłam matkom rodzącym sn że szybko mogą ogarniać po porodzie, śmigają po korytarzu jakby nigdy nic a ja pochylona jak babcia sunę się po sali :see_no_evil:

Tak, masaż krocza podobno jest bardzo dobry, ale też jeśli się go praktykuje regularnie i dość długo z tego co czytałam

1 polubienie

A wiesz jak wykonywać ten masaż ? Ciekawe czy są gdzieś filmiki żeby zobaczyć jak to się robi

Czytałam, że niby od 34 tyg już można zacząć kilka razy w tyg po 5-10 min :grinning: zobaczymy jak moja regularność :sweat_smile: ale może jak sobie wbije do głowy że to mi pomoże przy porodzie to będę w tym stanowcza

@Magdallenka0897 na tik toku albo insta widziałam sporo tych instrukcji jak to robić :grinning:

1 polubienie