Czy warto iść na 4D i najlepiej w którym tygodniu ☺

Witajcie mamusie. Ja mam takie pytanie kiedy warto iść na 4D w którym tygodniu? Jestem teraz w 20 tygodniu i się cały czas zastanawiam czy już iść czy nie. Bo co prawda chciałabym żeby też trochę było widać rysy twarzy dziecka. Proszę o porady :smiling_face:

Mi moja ginekolog mówiła, że z czystych wskazań medycznych takie badanie nie wnosi nic nowego i dla niej pokazuje to samo co zwykłe usg. Natomiast mówiła, że jest to świetna pamiątka dla dzieci i rodziców

Aha a przy takim USG można więcej zobaczyć sprawdzić jak dziecko się rozwija. I najlepiej kiedy iść w którym tygodniu ?

A byłaś sama na takim USG 4D ?

Podstawowa część badania USG ciąży odbywa się w obrazie 2D, jednak obrazowanie 3D czy 4D daje
większe możliwości lekarzowi, bo umożliwia wychwycenie szczegółów anatomicznych, które znacznie trudniej dostrzec w USG 2D. Obrazowanie 4D stosuje się od niedawna, dlatego niewiele jeszcze wiadomo o jego przydatności w diagnostyce. Zauważono jednak, że jest ono bardziej miarodajne przy ocenie takich wad jak rozszczep wargi i podniebienia, zniekształcenia dłoni i stóp, niewielki rozszczep kręgosłupa. Medycyna wiąże też z obrazowaniem 4D nadzieje na przyszłość, trwają np. badania nad związkiem między aktywnością ruchową płodu a funkcjonowaniem jego mózgu.

Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego badania USG w ciąży powinny być wykonywane obowiązkowo trzykrotnie - między 11. a 14. tygodniem ciąży, między 18. a 22. tygodniem ciąży oraz po 30. tygodniu. Takze mysle, ze spokojnie możesz już wykonać USG 4D :slight_smile:

ja byłam na 3D/4D W 26 tygodniu

Izapodg dobrze napisałas, w tych tyg. Jest zrobic badanie 4D ale najleoiej miedzy 18-22tyg. Ja przy pierwszym dziecku nie bylam, a plec dowiedziałam sie przy normalnym usg w 14tyg. Synus urodził sie zdrowy…ale jak bede deugi raz w ciazy a teraz niedługo.będziemy sie starac to zrobie badanie 4D w ok. 18tyg.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi zapisze się już jutro tak będzie najlepiej ,:smiling_face:

Ja też jestem za, warto dowiedzieć się co i jak, swoje miałam około 22 tygodnia. Mnie każde usg uspokaja, wole jak lekarz sprawdzi co z Maluszkiem.

Ja byłam na 4D wtedy jak byłam na badaniach prenatalnych w 14 tyg. Bardzo fajna pamiątka jak dla nas :slight_smile:

Jeśli iść to najlepiej tak właśnie w okolicy połowy ciąży czyli tak mysle ze warto gdzies miedzy 16 tc a 24gdzie widać jeszcze całego dzidziusia :slight_smile: po 26 tygodniu już będzie coraz większy i będzie mniej widać :slight_smile:

Mój lekarz mówił że właśnie najlepiej iść na badanie 4d przed 26; tygodniem
I po około 19-20 tygodniu
Że wtedy najładniej widać dziecko
Ja robiłam to badanie w piątym oraz w szóstym miesiącu ciąży i mamy piękne zdjęcia maluszka buźkę nosek usteczka widać cudownie
Na krótkich filmikach widać cudowne minki dziecka
Mam sporo zdjęć i krótkie urywki obrazu aczkolwiek nie zawsze udaje się tak ładnie uchwycić dzidziusia
W obecnej ciąży byłam na badaniu w 18 tygodniu ciąży i maleństwo było bardzo wklejone w moje powłoki ciała i rączką zasłaniało buźkę
Ale fakt ze trzyma się za główkęi widok rączki przy główce był bardzo wzruszający

Dlatego napisałam w okolicy 20 tc najlepiej mi też tak mówił lekarz że najlepiej wtedy bo przeważnie wtedy maluszki najlepiej widać :slight_smile: a mój ginekolog do tego przy takim badaniu tak lekko pukal ta sonda w brzuch gdy się zapytałam co robi to mówił że będzie niezła pamiatka bo dzieci przeważnie wtedy otwierają buzie :smiley: i faktycznie tak było :slight_smile:

Warto sprawdzić bo w gabinetach mają różne aparaty i w związku z tym wyznaczają różne zakresy tc od 18 do 28 tc Ważne jest także położenie łożyska bo jeśli będzie na części przedniej brzucha to maluszek może być słabo widoczny Lekarz wtedy badania nie będzie mógł wykonać Takie badanie to nie tylko względy zdrowotne ale też bardzo miła pamiątka i ogromne wzruszenie dla mamy :slight_smile: Ja miałam badanie po 25 tc i widziałam twarz maluszka wrażenie cudowne

Ja byłam na takim badaniu w 21 tygodniu i już było dobrze widać maluszka. Mam nawet zdjęcie z takiego usg z buźka;-) moim zdaniem na takim usg i tak za bardzo nie dostrzeżesz dokladnie rysów twarzy ale o wiele więcej rodzic widzi niż na takim 2D

A ja uważam, że nie ma idealnego momentu, ponieważ możesz iść na takie USG i może okazać się, że dziecko będzie tak odwrócone, że i tak nie zobaczysz jego twarzyczki :wink:
Ja byłam w o tyle komfortowej sytuacji, że w gabinecie mojej Pani ginekolog również była możliwość zrobienia USG 4d i akurat w 23 tygodniu ciąży mała ustawiła się twarzyczką do nas i udało się zrobić pamiątkową fotkę naszej laleczce :slight_smile: I powiem szczerze, że już w tak wczesnym tygodniu widziałam po rysach (kościach), że moja córcia będzie podobna do mojego meża i… nie pomyliłam się! :wink: Wykapany tatuńcio :slight_smile:

USG 4D jest moim zdaniem tylko i wyłącznie rewelacyjną pamiątką dla rodziców, ze strony medycznej nie wnosi niczego nowego do wyników czy opisów badań. Aczkolwiek polecam, piewszy synek ma swoje pierwsze foto z brzuszka, drugiemu już nie robiłam, i czegoś brakuje, a może to tylko zwykła ciekawość jak maluch wygląda itd. :slight_smile: Mi osobiście takie pamiątkowe “zdjęcie” dało wiele radości :slight_smile: Najlepiej je wykonywać około 20-21 tc :slight_smile:

Ja bylam w 25 tygodniu zeby dowiedziec sie m.in czydziecko prawidlowo sie rozwija no i przynajmniej bylam spokojniejsza bo sprawdzali na tym wszystko, serduszko, glowke paluszki nozki raczki nosek usta itd. Byly male problemy bo mala nie wspolpracowala ale ostatecznie udalo zrobic sie wszystkie badania i ciesze sie ze na tym bylam :wink:

Myszka, ja uważam że warto iść na badanie 4D. Dla mnie pamiątkowe zdjęcie czy filmik to była kwestia drugorzędna, ale właśnie liczyło się sprawdzenie zdrowia i stanu maluszka. Miałam ten komfort, że mój lekarz wykonywał mi badanie USG podczas każdej wizyty, a mniej więcej około 4 miesiąca właśnie, podczas zwykłego badania, przełączał się także za każdym razem na obraz 4D. Nie mam żadnego zdjęcia czy filmu, bo za każdym razem byłam tak wzruszona i wpatrzona w obraz, że zapominałam o zdjęciach :wink: Mój lekarz wykonywał zdjęcia na tak zwaną prośbę, to znaczy, że jak coś mi się podczas badania podobało, maluch się ładnie ułożył, czy było coś naprawdę wyraźnie widać, to mogłam poprosić o zdjęcie. Ale o 4D jakoś nigdy nie poprosiłam, bo skupiałam się na liczeniu paluszków, oglądaniu, wypytywaniu o wszystko lekarza. Niemniej jednak te badania zawsze mnie bardzo uspokajały, ale też nasilały moją więź z bobaskiem, bo widziałam go “na własne oczy” w tym moim brzuszku i mogłam śledzic jego postępy w rozwoju. Także ja polecam.

Ja nie robiłam, wiedziałam ze dzidzius zdrowy a za te pieniazki( a wiadomo ze mało to nie kosztuje) mogłam kupic cos innego dla dziecka.