Depresja poporodowa, baby blues a może FOMO?

Świetny temat! Nie miałam pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak FOMO. Sama nie wiem czy mnie to dotyczy, choć myślę, że nie. Lubię poszperać w mediach społecznościowych i wyszukać nowinek co tam u kogo ze znajomych słychać ale potrafię odłożyć telefon i nie brać tak do siebie tego co widzę. Ostatnio nawet wprowadziłam sobie blokadę na instagram bo za dużo czasu marnowałam na konta, które tak naprawdę wcale mnie nie interesują. Teraz zaglądam sprawdzić wiadomości, zajrzeć do osób, od których czerpię wiedzę i inspirację i kończę na tym. 

Warto czasem się zatrzymać i wylogować do życia :)

Macierzyństwo chociaż nie pojawia się z dnia na dzień i kobieta ma czas się do niego przygotować, to i tak zaskakuje. Wyobrażałaś sobie spacerki z wózkiem po osiedlu i spotkania z koleżankami w pobliskiej kawiarni? Ale nagle okazuje się, że Twoje maleństwo nie lubi jeździć w wózku a mamę chce mieć tylko dla siebie. 

Moja córka młodsza coraz bardziej przekonuje się do wózka ale był na początku problem. Ale jest taka mamusiowa pewnie przez to że piersią karmię i dużo ze mną czasu spędza 

ZołzaMała myślę że parę dni temu jak padła część social medi to niejedna osoba miała test uzależnienia od mediów społecznościowych. Ja akurat mam tylko facebooka więc też jakoś mi go nie brakowało :)

Madzia ja się dopiero kolejnego dnia dowiedziałam, że taka sytuacja była. Nie wiem czym byłam tak zajęta bo jednak co jakiś czas zaglądam na konta. Także chyba nie jest ze mną tak źle  :D

Pierś to jednak przywiązanie do mamy-dziecka. Ale również jest to bliskość nasza. ja bardzo lubiłam karmić.

U nas wózek sprawdza się w 100 procentach synek uwielbia spacery i spanie podczas nich nie mamy problemu z żadną czynnością związana z życiem takiego maluszka na codzien uwielbia również kąpiele i jazdę samochodem

Moja mało śpi w ciągu dnia ale ważne że potrafi poleżeć 

Aneczka a u nas od 2 dni różnie to bywa z tym spaniem ciężko mu coś idzie zasypia i budzi się po pół godziny i jest niedospany nie wiem co mu się dzieję może ma taki skok rozwojowy

Nati różnie może być. Może z czasem znow zmieni się. Moja od urodzenia jakoś tak malo spala 

U nas córka śpi w ciągu dnia około 2 h

U nas że sem to różnie bywało . Często się coś zmieniało - mam na myśli drzemki. Raz lubiła spać tylko w wózku , raz w łóżeczku bez problemu. Teraz od dłuższego czasu jest tak że ją usypiam przy piersi i odkładam do łóżeczka. Śpi sobie ładne. Skończyła rok i ma dwie drzemki . Jedną rano tak na pół h no i drugą po południu godzinną. Na noc chodzi spać koło 20/21 ale budzi się bardzo często niestety 

A o któej rano wstaje ?

Nie każda kobieta sama może poradzić sobie z taką depresją nieraz naprawdę potrzeba wizyty u specjalisty. Nasz teraz robi sobie pobudki już o 4 rano

Oj to bardzo wcześnie 

Aneczka to u mnie jest podobnie mój syn chyba z reguły nie jest jakimś strasznym śpiochem wiadomo gdy był mniejszy miał te drzemki ale to były drzemki bardzo krótkie nie potrzebował dużo aby się zregenerować Natomiast teraz ma rok aktualnie mamy w ciągu dnia tylko jedną drzemkę ale nigdy nie jestem w stanie przewidzieć jaka ta drzemka  będzie jednego dnia jest  40 minutowa drugiego dnia półtorej godziny a jest też czasem taki dzień że wyjdziemy na dwór syn na możliwość pospać na dłuższym spacerze bądź na podwórku na spokojnie na powietrzu pod altanką nawet do trzech godzin to już nie jest dla niego za dobre bo zauważyłam że gdy tak dużo pośpi to później wieczorem długo daje w kość natomiast czasem ciężko jest mi nie mam sumienia najwyraźniej w świecie budzić go w ciągu dnia gdy tak słodko mu się śpi natomiast już gra wchodzi tylko i wyłącznie jedna drzemka w ciągu dnia

Pina oj ciężko jest budzić dziecko jak rak słodko śpi. Niestety ja muszę starsza do przedszkola a młodsza przy okazji bo z nami musi chodzić

Mój za dnia śpi maksymalnie 30 minut a ma 10 miesięcy za to nocki super przesypia 

A ile śpi w nocy ?

Mój wczoraj w dzień miał drzemkę, całe pół godziny przed obiadem, a potem już nie było spania do końca dnia. Za to poszedł spać o 22.30 i spał do 9 :)