Dietetyczne zalecenia na 9 miesięcy

Fajna porada :slight_smile: ja jestem juz za półmetkiem… nie mam większych dolegliwości, diete mam urozmaicona, bogatą w owoce, warzywa, polecam orzechy i suszone morele, na zaparcia polecam suszone śliwki, a na mdłości migdały a takze wodę z imbirem

Chciałabym Wam przedstawić kilka zasad dotyczących odpowiedniego żywienia w każdym trymestrze ciąży, które pozytywnie wpłyną na rozwój dziecka lub załagodzą przykre dolegliwości ciążowe.

Dobra porada :slight_smile: Ja po raz drugi walczę z cukrzycą ciążową, więc chcąc nie chcąc moja dieta jest i musi być urozmaicona, pełna warzyw i owoców oraz bez tłustych i ciężkich posiłków. Plusem jest to, że codzienne spożywanie jabłek, gruszek oraz picie dużej ilości wody pomogły mi zwalczyć zaparcia :slight_smile:

Ja cale szczescie nie mam zgagi, ani innych dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego (raptem kilka razy w ciagu tych 38 tygodni mialam zaparcie). Ale mysle, ze to wlasnie dlatego, ze pilnuje diety, jem duzo warzyw i owocow. Jablka sa swietne na zaparcia oraz duzo wody.

ja miałam delikatnie zaparcia w pierwszym trymestrze ale nie dawałam za wygraną śliweczki i po problemie :wink:

Ja musiałam uważać co jem bo zgaga mnie strasznie mordowała . Jadłam lekkostrawne potrawy chodź to nie zawsze pomgało