Do kiedy mleko modyfikowane

Mama i a g też zwróciłam na to kiedyś kilkakrotnie uwagę jak szła ta reklama

U mnie córka po roku piła mleko z kubeczka :) Nie dawałam jej już butli :)

No i dobrze że takie szczegóły są uwzględnione w reklamie bo to jednak jest jakiś zdrowy przekaz

Dokładnie tak

Dokładnie fajny przekaz. Ja od razu na to zwróciłam uwagę ;) Jak drugi syn będzie pił z butli, to tez będę chciała przejść na kubek później , bo od tej butli ciężko odzwyczaić :D

Ja będę wprowadzać picie z kubeczka kiedy będę widziała , że dobrze sobie radzi z m.in. trzymaniem kubeczka. Fajne są kubki do nauki picia 

Femka teraz jest ogromny wybór tych kubeczków do nauki.;)

u nas swietnie sobie radzi maly z kubecznie od dr browns. mamy kubeczek jeszcze z bboxa, musimy teraz go wyprobowac.

mama u nas się super sprawdził b.box

Ja nie karmiłam mm, po roku tak do picia dawałam krowie a karmiłam piersią dalej. Ale jak mleko to dawałam w zwykłym kubku i rurkę do tego albo trzymałam ręką. Do butli nigdy nie dałam. Raz spróbowałam i syn wyrzucił bo nie był butelki nauczony.

A co do kubków to przy rozszerzaniu  mieliśmy przy starszym bidon z rurką bbox i kubeczek otwarty doidy. Przy młodszym bbox, canpol z obciążnikiem, ten doidy i z babyono podobny skośny.

Ja chyba wypróbuje b.box 

Ja odstawiłam mm 2 tygodnie po roczku syna. Rozszerzanie diety szło nam na tyle dobrze, że butelka z mlekiem była właściwie tylko dodatkiem przed snem i czasem w nocy. Teraz zamiast mleka syn dostaje ciepłą wodę. Jeśli chodzi o mleko krowie to nie podaję go do picia w czystej postaci tylko używam do zrobienia owsianek. Dodatkowo podaję naprzemiennie jogurty naturalne, owocowe bez cukru, skry, serki kanapkowe albo Biełucha. 

W "Standardach medycznych" Polskiego Towarzystwa Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, możemy przeczytać, że nie ma potrzeby podawania dzieciom mleka modyfikowanego w wieku 1-3. Mleko może jednak zwiększyć spożycie żelaza, witaminy D oraz kwasów omega-3. 

Być może pediatra sugerując odstawanie mleka miała na myśli kwestię psucia się zębów. Nocne karmienie może temu sprzyjać, dzieci w tym wieku posiadają z reguły wszystkie zęby mleczne których nie sposób umyć po karmieniu butelką w nocy. Dodatkowo logopedzi zalecają by po roku odstawić butelkę ze względu na możliwość występowania wad zgryzu a w późniejszych etapach problemów i wad wymowy. W tym wieku najzdrowsze jest dla dziecka picie z kubka otwartego, ewentualnie bidonu ze słomką. Może to miała na myśli ta pani. Szkoda, że nie poprosiłaś o doprecyzowanie :)

Ja to na początku kupowałam przeróżne kubeczki i żaden córci nie pasował. Ona po prostu nie chciała pić nic innego niż mleko z piersi. 

A teraz to wypije z każdego kubka (z otwartego średnio sobie radzi), ale i z b.boxa i beaba, lovi niekapek z ustnikiem, z odważnikiem i z Canpol te z ustnikiem i odważnikiem i nawet z butelki.

Ale tylko soczki i wodę bo mm to z niczego nie wypije.

a może spróbuj inne mleko podać może smak jej nie pasuje 

Może przyjdzie czas kiedy zechce pić mm ;)

Kupowałam właśnie różne mleka, kupuję próbki żeby nie wyrzucać zaraz całej puszki. Ale nie chce i już. Moja to naprawdę na pukncie tego jedzenia jest uparta że szok.

Myślę że do 3 lat jest ok ale wprowadzaj stopniowo np do kaszki mleko krowie obserwuj reakcje 

U nas do 3 lat było przed snem i rano. Nie widziałam w tym nic złego. Z czasem zaczęłam zastępować  kolacjami 

u mnie córka na kolacje przed snem i na śniadanie kaszka a ma 3.5 roku 

Bardzo podoba mi się odpowiedź mamy blw :) podpisuję się pod nią :)