Dodatki na dzieci - o czym warto pamiętać w 2021

Madziaa88 dostałam kosz mojżesza, kocyk, pieluchy, ubranka rozmiar 74, ręczniczek, bilet na legie dla całej rodziny i kartę do sal zabaw za darmo do ukończenie 2 roku życia - tylko nie wiem czy do 2 roku życia to takie sale otworzą  ze względu na covid:). Zawsze coś. Kosz mojżesza służy mi jako kosz na koce :)

no niestety ja się na becikowe ze względu na dochody nie załapię, jeśli chodzi o dodatki z gminy to u nas nie ma nic takiego, jest tylko paczka powitalna dla malucha, ale to jakiś kurs online językowy dla dzieci i drobiazgi. 

Jeśli chodzi o odliczenie od podatku, to tu się nie zgodzę że jakieś granice muszą być... bo to przecież moje podatki, od moich zarobionych pieniędzy, a próg jest taki, że jak oboje rodziców pracuje i zarabia średnią krajową, to juz niby bogacze i się odliczenie nie należy. Więc uważam że to powinno być niezależne, pracuje, zarabiam, mam dziecko - mogę odliczyć sobie swój podatek. Jakby nie było, to dzięki ludziom pracującym są pieniądze w budżecie na dodatki dla rodzin, dzieci etc. Przecież one pochodzą z podatków. Państwo swoich pieniędzy nie posiada, rozdaje to co ściągnieod obywateli

Becikowe dostałam i ten jednorazowy zasiłek z gminy również. 

O 500 plus można składać od 1 lutego online zaś osobiście od 1 kwietnia. 

A czytałyście że już kombinują żeby 500 + było tylko dla zaszczepionych rodzin? Dzisiaj na WP czytałam taki artykuł ale teraz właśnie zbliża się termin składania wniosków więc takich newsów pewnie będzie dużo więcej :D

Darulka o sprawdziłam faktycznie, przepraszam położna mi mówiła że musimy od 8 tyg założyć kartę bo jakbym Becikowe chciała to będzie ok. Ale my i tak dochodów nie spełniamy. Więc nie składałam i byłam pewna zze do 8 trzeba :o

O wyprawce warszawiaka słyszałam super opinie, tego kosza zazdroszczę bo w internetach chodzą po 150zlotych nawet :) 

To jeśli ktoś urodzi np. W lutym lub marcu tego roku to składa wniosek o 500 plus na ten rok i już na następny? Bo nie rozumiem 

Kosiaczka, wow, a kiedy urodziłaś? Bo ja urodziłam w lipcu 2019 i dostałam to samo ale bez tych biletów na Legię i do sal zabaw. W sumie to ja musiałam kilka miesięcy czekać na to, bo mieli straszne opóźnienia jeszcze, bo z przetargami nie zdążyli.

U mnie jest karencja w ubezpieczeniu, ale już mam je, więc nie będzie teraz problemu. Niestety na pierwsze dziecko nic nie dostaliśmy z mężem, bo nie mieliśmy wtedy tego ubezpieczenia. Teraz już się zabezpieczyliśmy.

aktualnie świadczenia będą przyznawane tylko na rok, wcześniej było chyba na dwa jak składałam na pierwsze dziecko. Teraz od lutego można składać kolejny wniosek o przedłużenie bo tamten traci ważność i nowy będzie obowiązywał od czerwca 2021 do maja 2022. Jeśli chodzi o nowonarodzone dzieci to składamy wniosek po urodzeniu dziecka i przyznają nam świadczenie adekwatnie do terminów 

Ewe jak weszła w życie ustawa o świadczeniu wychowawczym (potocznie 500+) to faktycznie świadczenie było przyznane na dluższy okres. Teraz bedzie trzeba składać wnioski co rok.

A jeszcze jest karta dużej rodziny, tu wiadomo nie otrzymuje się świadczeń na konto, ale mozna korzystać z wielu zniżek, w sklepach, stacjach benzynowych, na basenach, na przejazdy pociągami.

Rena_cz w marcu 2020 i czekałam chyba dwa tygodnie od złożenia więc mimo covidu w moim przypadku bardzo sprawnie to poszło. A ten bilet z Legii to do 2025 ważny więc moze stadiony otworzą �

U nas miasto daje tylko kocyk za urodzenie dziecka

A jeśli chodzi o to świadczenie z ubezp na życie to gdzie mam sprawdzić czy coś takiego mam? Bo ja nie jestem pewna...

Faustyna a jesteś zatrudniona? 
ja zdecydowałam że będę płaciła ubezpieczenie na życie w zakładzie pracy (jest korzystniejsze - nizsza składka. Jak dostajesz ”paski” od pracodawcy to tam będzie kwota potrąceń. możesz też zadzwonić do pracodawcy i poprostu zapytać czy z wynagrodzenia potrącana jest składka.

Megg jak zaszłam w ciążę, pracowałam w nowej pracy już z umową na rok, która kończy mi się w lipcu a termin porodu mam na połowę maja. A pasków nie dostajemy

Faustyna chyba najlepiej zadzwonić do kadr zapytać. Ale raczej byś wiedziała bo do tego trzeba się zgłosić samemu i wypełnić papierologie więc trudno nie pamiętać :p

Tak zgadza się w tym wypadku wypełniania różnych oświadczeń jest od groma, więc na 100% się pamięta że się to wypełniało.

jeśli posiadamy polisę na życie, to raczej o niej wiemy :) na siłę zakład pracy nikogo nie ubezpiecza dodatkowo, ani bez jego wiedzy, bo to pracownik za to płaci, więc musi wyrazić zgodę na przystąpienie do grupowego ubezpieczenia, o ile w zakładzie pracy takowe jest. bo często w małych firmach nie ma takiej opcji

A bon turystyczny możemy wykorzystać tylko na wajacje?

To jest w formie pieniędzy czy bonu? 

Bon turystyczny jest w formie elektronicznej i jest ważny do końca marca 2022. Jest to kwota 500zł a jeżeli by ktoś miał dziecko z orzeczeniem o niepełnosprawności to jeszcze jedno dodatkowe 500zł. Można go wykorzystać na opłacenie pobytu w hotelu, kolonie, obozy itp. Lista podmiotów, które zgłosiły się do programy jest do sprawdzenia i w tych miejscach można wykorzystać. 

Osobiście składałam wniosek przez ZUS PUE i zajeło mi to może z 10 sek. Jest podany numer bonu i kod obsługi płatności. Na PUE można sobie też podejrzeć ile już jest wykorzystane i ile środków pozostało. Dostałam informacje także na e-mail. 

Jak ktoś ma starsze dziecko to może jeszcze się starać o 300 zł na wyprawkę szkolną.

tak, ale te 300 zł na wyprawkę, to bliżej wakacji jest ogłaszany nabór wniosków :) w zeszłym roku ruszał pierwszego lipca, podejrzewam, że w tym roku będzie podobnie. Warto więc śledzić media żeby nie przegapić 

Kosiaszka, oj to fajnie. Bilety do sal zabaw byłyby dla mnie ciekawsze. Jednak widzę już sprawniej ten program idzie, więc może przy kolejnym coś ciekawego wpadnie. Kosz mojżesza jeszcze po synku w idealnym stanie, bo jak dotarło to już prawie się nie mieścił w nim.

Faustyna, jak nie wiesz o czymś takim to raczej nie masz. To jest dodatkowe i byś wypełniała papiery, miała zakresy polisy w domu. O czymś takim raczej się wie.