Ja w tym roku będę składać wniosek o to jednorazowe 300 zł na wyprawkę bo synuś pójdzie do zerówki. Właśnie muszę o tym pamiętać latem
Super dziękuję za odpowiedzi 😊😊 prawdopodobnie tak jak piszecie nie mam, bo faktycznie bym pamiętała, że do czegoś takiego należę 😃😃.
Ewe trzeba by ten termin śledzić bo w tym roku wg projektu miało być znacznie szybciej bo od lutego jeżeli przez bankowość elektroniczną lub dopiero od kwietnia, gdy w tradycyjnej formie w urzędzie itp. ale nie wiem czy to weszło w życie bo na bieżąco nie śledzę bo nie mam jeszcze dziecka w szkole.
Paatka dziecku w zerwóce nie przysługuje 300 zł na wyprawdkę. Tak samo studentom też nie przysługuje.
Madzia88 a dlaczego dziecko w zerówce nie może otrzymać świadczenia?, w ustawie była mowa o rocznym przygotowaniu przedszkolnym a to właśnie jest tzw zerówka.
Anulka w formie bonu do wykorzystania na pobyt w jakimś hotelu np. Nie tylko w wakacje :)
A do kiedy można po ten bon turystyczny się zglosic? Jest jakiś termin?
Aneczka cały czas możesz składać, a ważny jest do wykorzystania do 31.03.2022r. I to kwota 500zlotych.
Figa a da się zrobić bez profilu zaufania?
Aneczka z tego co widzę to wniosek składasz albo przez stronę ZUS PUE albo przez ePUAP albo przez bankowość elektroniczna tak samo jak dla 500+.
Figa dzięki za informacje. Zobaczy czy przez bankowość będę mogła jak 500+ bo ZUS PUE nie mam ani ePUAP
bon turystyczny obowiązuje jeszcze tylko dla dzieci urodzonych w tym roku. Jest jednorazowy, więc przysługuje raz na jedno dziecko. Nie ma poki co informacji, że akcja będzie przedłużona również dla dzieci urodzonych w 2022 itd.
Dobrze wiedzieć co i jak. Ja nawet nie wiedziałam, że na dzieci urodzone w tym roku też bon przysługuje.
Aneczka to załóż sobie to nic trudnego i przyda Ci się na pewno :)
Wydaje mi się ze ten bon turystyczny tylko przez pue ZUS można było złożyć, bo specjalnie zakładałam tam konto, a gdyby dało się przez bankowość to napewno bym z tej opcji skorzystała ... w każdym sprawdze jeszcze raz jak bede składać gdy synuś sie urodzi
Ja później jak się dziecko urodzi, to złożę od razu na maluszka i synka, bo na synka też jeszcze wniosku nie składałam o bon.
Anulka przez bank nie mogę a podpisu elektronicznego nie mam więc trochę dla mnie to problem bo chyba tylko osobiście mogę w takim przypadku
wystarczy założyć konto na pue zus, przydaje się nie tylko do bonu, ale i na przyszłość, widać w nim wszystkie l4 itd.
Ewę ale internetowo nie mam jak choc bardzo bym chciała
czyli jakiś większy problem... tak czy owak urzędy chyba funkcjonują juz normalnie i można osobiście już conieco załatwić, więc warto, bo to daje duże mozliwości :)
Ewe trzeba się tam zalogować ale można to zrobić przez ePUAP lub bank. Tu info ze strony obywatel.gov:
"Bon otrzymasz po zarejestrowaniu się na Platformie Usług Elektronicznych ZUS (PUE ZUS), podobnie jak 500+.
System pozwala na łatwą rejestrację m.in. za pomocą Profilu Zaufanego, kwalifikowanego podpisu elektronicznego oraz niektórych systemów bankowości internetowej.
Bon zostanie aktywowany w systemie teleinformatycznym po potwierdzeniu poprawności lub aktualizacji danych."