Dodatki na dzieci - o czym warto pamiętać w 2021

Ewę jakbym miała możliwość to bym to zrobiła ale mąż pracuje od 7 do 17 czasem dłużej to jakmma to zrobić? Z córką nie pojadę 

Mam nadzieję że mi pomożecie z tymi wnioskami w przyszłości jak to złożyć przez internet dla mnie to ciemna magia 

Figa, tak ja to wiem, bo składałam wszystko przez neta, dziś nawet wniosek o 500+ na kolejny okres złożyłam przez bank, ale aneczka ma jakiś problem i chyba nie może tego zrobić przez siec.

Aneczka a próbowałaś przez infolinie w ZUS albo coś? Może nie trzeba będzie osobiście. Na czym dokładnie polega problem ? 

Ja zakładałam profil zaufany przez bank, potem na tej podstawie założyłam konto na pue zus i wszystko poszło bez problemu

Aneczka a czemu przez bank nie możesz? Twój bank nie obsługuje podpisów elektronicznych? Kurcze słabo. 

zawsze jest jeszcze opcja załozenia konta w innym banku, teraz też mozna to zrobić przez internet bez wizyty w placówce, ja osobiście mam kilka kont i w sumie z każdego mogę złożyć wniosek o 500+, ale juz do bonu potrzebne jest pue zus, a żeby to założyć to profil zaufany. Być może z tym profilem aneczka ma problem.

A no i o 300+ na wyprawkę dla dziecka szkolnego też mozna przez bank złożyć wniosek, ale to dopiero od 01.07.2021 - bynajmniej takie info podaje mój bank. 

ewe123 tylko dokładnie sprawdzaj bo teraz Banki są hmmm w "lesie" i często opłatami ukrytymi walą za prowadzenie konta.

Aneczka spróbuj mi też dziewczyny pomogły i dzięki Nim sobie założyłam i nie musiałam iść do placówki Zus 

Anulka ale jak wchodzę na ZUS PUE i chce się zarejestrować przez bank to nie ma go do wyboru. To w jaki sposób?

Figa chyba nie skoro nie ma go do wyboru.

Ewę wątpię że bez infolinię się da. Bo wymagany jest podpis 

to jeśli nie przez bank to przez profil zaufany możesz na pue zus utworzyć konto, bo mi przez bank też nie szło, ciągle mi wywalało błąd, mimo ze byl na liście, a przez profil zaufany bez problemu 

co do opłat bankowych, to pilnuje, w końcu całe życie zawodowe w finansach siedzę :D nie płacę za prowadzenie żadnego konta, jedynie w jednym baku ubezpieczenie 1,99 zł ale to na wypadek zgubienia dokumentów, kluczy etc. pokryją koszty wymiany zamków, wyrobienia dokumentów itd, Takze dobra opcja :) jedynie co trzeba przypilnowac wpływów i ewentualnych płatności kartą ale to na spokojnie do ogarniecia jest ;)

Aneczka a jaki masz bank? 

Pierw musisz założyć profil zaufany a potem przez Niego, ja też tak miałam 

Figa pisałam już wcześniej BNP Paribas 

Aneczka sorki przeoczyłam. Sprawdziłam i niestety nie zrobisz tego bez wychodzenia z domu. ZUS ma bardzo ograniczona ilość banków umozliwuajacych rejestrację a w rejestracji profilu zaufanego też nie ma możliwości wyboru Twojego banku :( 

na początku tych banków było raptem kilka, ale lista się powiekszyła. Jeśli mimo to nie ma, to zawsze warto założyć dodatkowe konto które jest na liście zus, tak jak pisałam, większość banków zakłada konta przez internet, ja tak zakładałam np. w millenium - wszystko przez internet i tylko kurier z umową przyjechał do podpisu, wiec bez wychodzenia z domu :) a konto super intuicyjne i wystarczy jedna płatność kartą i miesieczny wpływ na poziomie 1000 zł i jest wtedy darmowe, a przez to konto zakładałam własnie profil zaufany i wszystko poszło bez problemu 

No dobrze. Ale ja założyłam chociaż mam z santandera a na liście zus też nie widnieje taki bank. 

Może coś nie czaje 

Anulka Santander daje możliwość swoim klientom ogowania się do Profilu Zaufanego i dlatego Ci się udało. 

Figa tak widziałam że jest mało właśnie banków do wyboru i akurat mojego nie ma. dlatego od początku już wiedziałam że bez wychodzenia nic nie załatwię. 

niestety czasem technologia i postęp zamist ułatwić życie, to je utrudniają 

Ewe dokładnie.a jeszcze czasu minie zanim ogarniemy wszystko

mam wrazenie że ludzie i tak w miarę nadążają za systeme, jedynie system zaczyna nienadążać i niewydalać - stąd takie problemy :)