Wow ależ Ty masz pomysłów :) pracowałaś kiedyś z dziećmi? Skąd czerpiesz inspiracje?
Muszę pospisywać i potem wykorzystać te zabawy jak młodzi podrosną :)
Wow ależ Ty masz pomysłów :) pracowałaś kiedyś z dziećmi? Skąd czerpiesz inspiracje?
Muszę pospisywać i potem wykorzystać te zabawy jak młodzi podrosną :)
Dziewczyny,
długo się zastanawiałam jak nazwać nasze nowe pomysły i w ogóle jak ogarnąć temat. Naczytałam się o Montessorii zabawach z dziećmi, KUPIONYCH grach, puzzlach, zabawkach i... doszłam do wniosku, że jest mnóstwo pomysłów, które można zrealizować samemu w domu. Nie powiem, że bezpłatnie, bo czasem musimy kupić materiały, tak zwaną bazę ale czasem możemy wykorzystać to co mamy pod ręką.
Jak się bawicie oryginalnie i rozwijająco? :)
Jak robisz figurki z jajek ? Jakies specjalne foremki ? Mocno mnie to zaintrygowalo :)
Kosiaszka myślę że chodzi o figurki z jajek niespodzianek ;) przynajmniej ja sobie tą zabawę tak wyobraziłam
Ja właśnie w podobnym celu zrobiłam ścieżkę sensoryczną niestety nadal nie mogę dodawać zdjęć do istniejących postów. Często daję też synowi łyżeczki z mleka modyfikowanego i kolorowe słomki, które wkłada do koszyczka na sztućce ze zmywarki, bawimy się w domu prawdziwym śniegiem (przynoszę śnieg w naczyniu i syn wysypuje go na tacę) lepimy mini kulki, bałwana, jak mąż jest w domu i zajmuje się córką to daję synowi zestaw do przesypywania (szufelka naczynia, fasolę, łyżkę) podczas tej zabawy muszę go mieć na oku bo nadal bierze małe przedmioty do buzi.
Moze tak byc a ja juz sobie wyobrazilam ze sa foremki do wlewania jaj :)
Na pewno kiedys sprawdze
Ja dostałam fajny zielony żel do kąpieli i malowania paluszkami. którym właśnie podczas kąpieli można malować po ciele lub wannie
kiedyś chodziłam z synem na zajęcia dla mam z dziećmi i tam własnie było mnóstwo tego typu zabaw rozwijających i sensorycznych, z wykorzystaniem tego co mamy po ręką. U nas bardzo synek lubił "pudło niespodziankę" - karton wypełniony jakimis ścinkami, w tym ukryty przedmiot i dziecko za pomocą zmysłu dotyku miało odszukac i rozpoznać przedmiot, można to samo zrobić z kartonu i "kurtynki" z jakiegoś materiału
Ewę ale to już dla starszego dziecka taka zabawa. W jakim wieku był synek jak chodziliśce na zajęcia ?
Czasami nam.sie wydaje ze dziecko jest jeszcze za male ale to złudne. Zajecie sa naprawde dla malych maluszków
czasami jest za male :) karton ze scinkami to dla mojej na chwile obecna karton z jedzeniem :)
DziewcYny, karton ze scinkami bomba!!!! Właśnie myślę, że najlepsza byłaby tu niszczarka i mnóstwo takich ścinek. Rany. Przydadzą się gazety i zwykły papier. Postaram się ogarnąć jak najszybciej.
dziekuję ;) sporo pracuję z córką- czasem mam wrażenie ze nasz cały dzień to niekończąca się zabawa. dużo czytam, mam kilka książek o rozwoju dziecka, zabawach wg montessori i dużo podpatruję na zajęciach wwr
megg, te sztućce super! Takie proste a jakie skuteczne! :)
tak, figurki z jajek. JeszcE super byłyby te puste jajeczka dla starszaka ale niestety nie mam, znajomi tez nie a tych jajek nie jemy
Oliwka żeby dziecko rozpoznawało rzeczy po dotyku musi znać kształt i nazwę danej rzeczy. Więc jak młe dziecko jeszcze mało mówi to nie zgadnie
To ze nie mowi nie oznacza ze nie wie co dotyka :)
Przewlekanie koralików jest świetne na motorykę małą.
Sprawdza się także malowanie na różnych tworzywach (piasek, ryż, kasza, sól, płyn do naczyń)
I oczywiście przenoszenie pęsetką np kuleczek.
Można i guziki nawlekać na niteczkę
czasem wystarczy jak dziecko będzie dotykać, oswajać się z jakimiś przedmiotami, nowymi fakturami. Polecam makaron w kształcie kółek - kupiłam ost w aldiku. Mam woreczek różności i wyjęłam z niego nową sznurówke i córka nawlekała na nią te kółka makaronowe. Powstał super naszyjnik :)
Super też jest fasola, ciecierzyca, groch. Można wymieszać ryż w kaszy i dać dziecko siteczko do przesiewania
Dokładnie można też zmieszać dwa różne produkty żeby dziecko oddzieliło od siebie
dziewczyny, nasza najnowsza zabawa z kąpieli dzisiejszej :)
napełniłam dwa kolorowe baloniki wodą i córka wrzucała je do wanienki, sprawdźcie bo ja sama je dotykałam i się nabawić nie mogłam :) super zabawa zwłaszcza dla tych dotykowców małych :) córa wbijała paluszki - zachwycona
latem można je kulać po macie w ogrodzie albo wrzucać do basenu :)
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.