Dopajanie

Agusia spokojnie, córka przekona się do wody abyś jej proponowała i nie podawała innych napojów. U mnie też nie chciała z początku pić bo zawsze było mleczko ale polubiła:)

Silver właśnie nie daje jej nic innego tylko wode bo wiem ze jak poczuje inny smak to juz wody pic nie będzie chciała.Najlepiej smakuje jej mleko z piersi :wink:

U nas syn pije rumianek, koper włoski i wodę a przemian. I nie wybrzydza

Agusia no i niech korzysta póki może :stuck_out_tongue:

Madzia bez cyca ani rusz :slight_smile: Ostatnio właśnie jej dalam herbatke z kopru włoskiego nawet pila ma początku sie przekrzywiła ale pila :slight_smile: Nie chce tez ja tsk uczyc od razu herbatek i wole narazie dawac cyca albo sama wode.

He wiadomo, że mleczko mamusi jest zawsze najlepsze:) Dokładnie, na razie wystarczy jej Twoje mleczko i woda, jeszcze w życiu będzie miała czas na inne napoje:)

Dokładnie jeszcze będzie miala okazje wszystkiego spróbować :wink: To jak narazie jej wystarcza:)

ja nie polecam podawać kopru włoskiego dziecku najlepiej woda jeśli dziecko nie lubi przegotowanej to z można spróbować ze źródlana tylko nie należy podawać mineralnej bo to obciążenie dla nerek u takiego maluszka.
Co do kopru włoskiego jest on niewskazany dla dzieci poniżej 4 roku życia.
nie jest wskazany dla najmłodszych, karmiących i ciężarnych. badania przeprowadzone nad estragolem, naturalną substancją zawartą w ziarnach kopru (także w herbatkach na jego bazie), wykazują, że jest to substancja rakotwórcza i genotoksyczna.
Poziom estragolu jest zbyt wysoki, by móc uznać spożycie naparów za bezpieczne, przynajmniej w przypadku noworodków

Mi właśnie pediatra mowila zebym nie podawała dziecku herbatek tylko najlepiej sama wodę.
Ja nie lubie takich ziołowych herbat wiec sie nie obawiam.Ale dobrze wiedzieć :wink:

Ja zaczęłam dopajac synka 2tyg po porodzie dlatego że karmilam mm na początku wodą a od 4miesiaca specjalnymi herbatkami. O od 4miesiaca rozszerzanie diety pod okiem pediatry o obowiązkowo oprócz herbatek -woda . Właśnie po to aby" kupki lżej wychodziły"

Jeśli piersią karmione dziecko do 6 miesiąca nie trzeba, jeśli mm to obowiązkowo przepajać wodą. A przy rozszerzaniu diety. tak jak zaleca pediatra woda musi być:)

Karmiąc mm czy piersią nie trzeba podawać maluszkowi dodatkowo napojów w postaci herbatek czy wody. Mleko modyfikowane jak i z piersi ma już w swoim składzie wodę i jest wystarczające dla zaspokojenia pragnienia. Dopiero przy rozszerzaniu diety podajemy już wodę.

Evli, nawet karmiąc mm woda wcale nie jest obowiązkiem. Przy rozszerzaniu diety, zwłaszcza później to co innego.

Ja staram się dopajać dziecko odkąd skończył miesiąc. Podaję mu herbatkę koperkową (lepiej się po niej załatwia) albo wodę przegotowaną.

Ja karmię swoim mlekiem, ale rozszerzam dietę i słyszałam wiele opinii, aby podawać wodę, bo przy rozszerzaniu diety mogą pojawiać się zaparcia. Mój synek i tak ma nadal problem z kupką-co kilka dni, więc woda by na pewno pomogła mu.

paulacieslik nie trzeba dopajać takiego maluszka nawet jak jest karmione mlekiem modyfikowanym. Wodę podajemy dopiero przy rozszerzaniu diety. Na zaparcia są inne metody np masaż brzuszka czy tzw rowerek.

dokładnie nie trzeba dopajac mm jest już na tyle upodobnione że nie trzeba podawać wodę. wodę podawać powinno się przy rozszerzaniu diety tzn 6 miesiącu. podanie wody to rozszerzenie diety już.
No i co do herbatki z kopru włoskiego nie polecam.
koper włoski ma w sobie estragol którego stężenie w herbatkach jest za duże dla dziecka poniżej lat 4 czyli kobiety w ciąży i karmiące różniez nie powinny go spożywać.
tak jest polecany na kolki zaparcia u noworodków i na zwiększenie produkcji mleka u mamy ale w rzeczywistości nie jest wskazany dla najmłodszych, karmiących i ciężarnych. Wyniki badań przeprowadzonych nad estragolem, naturalną substancją zawartą w ziarnach kopru a także znajdujaca sie w herbatkach na bazie kopru włoskiego wykazują że estragol jest substancja rakotwórcza i genotoksyczna.
rowniez te badanoa potwierdzily ze poziom estragolu jest zbyt wysoki, by móc uznać spożycie naparów za bezpieczne, przynajmniej przez noworodki ale poznien tez byly inne badania na ten temat i wydala podobna opinię europejska agencja EMEA. ona zajmuje się naukową oceną leków. Według tej też agencji spożywanie naparów z kopru włoskiego przez dzieci do czwartego roku życia nie jest wskazane

paulacieslik wg WHO dopajać dzieci powinno się dopiero w momencie kiedy zaczynamy rozszerzać dietę czyli po ukończeniu przez nie 6 miesiąca. Nie ma tutaj znaczenia jak karmione jest dziecko czy piersią czy mm.
Drugi temat to herbata z kopru włoskiego wiem, że kiedyś była polecana dla maluszków na problemy z brzuszkiem ale teraz przeprowadzono badania i nie jest ona polecana dla dzieci tak jak napisała Aisa poniżej 4 roku życia ani dla kobiet w ciąży i karmiących ponieważ w składzie ma estragol który jest rakotwórczy.
(Aisa podawaj źródła skopiowanego tekstu)
Jeśli Twój maluszek ma problem z kupką to możesz robić właśnie masaż brzuszka, podkurczanie kolanek do brzuszka, często układaj na brzuszku, przykładaj ciepły termoforek do brzuszka to powinno pomóc w zrobieniu kupki.

Jestem za tym, by na piersi nie dopajać malucha, chyba że ma biegunki, jest bardzo gorąco itd, ale generalnie pierś wystarcza. Podobnie na mm, bo przecież to też w większości składa się z wody.

jak maluch ma mniej niż 6 miesięcy to spokojnie w lato upalne starczy poers to samo jak są biegunki to i mleko z piersi dobrze nawadnia organizm i chroni jelita bo działa też jak osłona. po prostu latem dziecko częściej wola o pierś i często zrobi parę lykow i po karmieniu bo zaspokaja tylko pragnienie.