Śledzę kilka stron i blogów wg mnie dobrych psychologów dziecięcych i na jednym z nich, pojawił się wczoraj ważny temat odnośnie doświadczeń które przekładają się na późniejsze zachowania dzieci. Schemat krótki, ale bardzo tresciwy, zachęcam do przeanalizowania
Ewe oczywiście że dziecko nauczy się życia takiego jakie my dorośli mu pokażemy. Dzieciątko chłonie jak gąbka. Jak będzie widział ciągle krzyczących rodziców to będzie robiło to samo myśląc że to jest dobre wydaje mi się ze to takie naturalne skoro w takim otoczeniu przebywa. Wychowanie dzieci to bardzo ciężka rola. Schemat który dodałaś świetnie to obrazuje podobne dostaliśmy od wychowawcy synka w przedszkolu.
Mama_Hani, to prawda że często my dorośli nie zdajemy sobie sprawy, że nasze zachowanie odbija się na zachowaniu dziecka, bo mamy wrazenie ze ono jeszcze nie rozumie itd. A dzieci nawet jeśli nie rozumieją danej sytuacji to świetnie odczytuja emocje, a to wystarczy by zasiać w dziecku strach, niepewność czy złość
Dzieci to mądre stworzenie, mądrzejsze niż nam się wydaje i prawdą jest to że przez obserwację czy nasze zachowanie uczą się tych dobrych i tych złych emocji
Ja jestem w szoku ile moje dziecko już rozumie. Mi się wydaje, że jeszcze tego nie rozumie, a się okazuje inaczej. Tak samo uważnie nas obserwuje i to jest bardzo ważne jakie zachowania i wartości my wyrobimy w dziecku.
ja zawsze wszystkim powtarzam ze dzieci sa bardzo inteligentne i chłona wszystko co widza..juz kiedys czytałam gdzies takie zestawienie.bardzo madrze napisane.i tak jak piszecie nie zawsze o tym pamietamy
Ja miałam swego czasu kontakt z chłopcem z zaburzeniem słuchu nosił aparat i oczywiście był tak cwany ze słyszał tylko co chciał słyszeć jak jak miał wykonac jakieś zadanie to pokazywał na aparat ze nie działa �
Mój syn miał problem ze słuchem w związku z przerostem migdałka 3go, ale powiem Wam ze był taki cwany ze wykorzystywał to nawet gdy już migdał był usunięty a wszystkie parapety słychu w normie. Dzieci teraz bardzo szybko dorastają, mam wrażenie ze szybciej „łapią” te zle zachowania niż my w dzieciństwie, bo świat jest tym naszpikowany, tv, otoczenie itd
Ewe u nas ta sama sytuacja ze słuchem przy przerośniętym 3 migdałku i tak samo mały cwaniaczek wykorzystywał sytuację już po zabiegu kiedy wszystko wróciło do normy.
Tak to prawda dzieci to bardzo inteligentne istoty tylko my dorośli często o tym zapominamy.
Dzieci od zawsze podpatrują i uczą się wszystkiego od dorosłych i innych dzieci.
Dziecko jest bardzo bystre i trzeba tylko właściwe wiedzieć jak to wykorzystać pod względem rozwoju, nauki i zachowania.
Dla mnie dlatego bardzo ważne jest aby moje dzieci miały kontakt z innymi dziećmi i widzę jak córka rozwija się w przedszkolu mimo, że początki i rozstanie nie należało do najłatwiejszych.
To prawda, dzieciaki już od pierwszych miesięcy robią to co my, patrzą na nas jakie robimy miny żeby prawidłowo zinterpretować sytuację w której się znajdują, nasladuja nasze gesty, mimike, słowa :) trzeba bardzo uważać żeby wyksztaltowac prawidłowy wzorzec zachowań.
Uważam, że jeżeli my rodzice odnosimy się do siebie z szacunkiem, pomagamy sobie na wzajem itp to nie ma potrzeby na cokolwiek przed dzieckiem uważać bo najlepiej jak dziecko widzi naturalne zachowania i sytuacji niż coś "kreowanego".
Ze starszym dzieckiem warto o wszystkim rozmawiać i uważnie słuchać w danym momencie co ma do powiedzenia a nie robić w tym czasie innych rzeczy a najlepiej patrzeć prosto w oczy.
zgadzam się z Wami, że ważne są domowe relacje itd. z tym że wiadomo, że mamy różne sytuacje, różne problemy, czasem działamy w emocjach, czy jesteśmy zmęczeni i nie zawsze kontrolujemy 100% naszych zachowań czy tego co mowimy. A dziecko chłonie wszystko. Dlatego ważne jest jak wybrniemy z takiej sytuacji kiedy dziecko usłyszało bądź było świadkiem czegoś czego nie powinno i czy wgl zwrócimy na to uwagę, bo często jednak rodzice uznają "ze nic takiego się nie stało" a jednak dziecko to przeżywa. Często musimy się stawiać więc w sytuacji dziecka w ten sposó starać się rozpaytrywac te kwestie
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.