Dziecko nie chce jeść z jednej piersi

Hejka, mam taki problem ponieważ moje dziecko chce jeść tylko z jednej piersi. Druga prawa mu nie pasuje i płacze. Starałam się odciągać ale mimo tego pokarm zaczęła mi zanikać o jest bardzo mało go za to w drugiej bardzo się zwiększył. Czy da się coś z tym zrobić żeby to wyrównać bo nawet wizualnie nie wygląda to dobrze

U nas tak było w ciągu dnia, w nocy obie piersi pasowały… Nie wiem czym to było spowodowane… Poddałam się i przestałam karmić. Laktacja zanikała a ja bardziej wpadałam w paranoje, że robię coś źle. Dla dobra ogółu a przede wszystkim swojego zdrowia psychicznego odpuściłam.

A czy to jest tak, że każde dziecko któraś pierś woli bardziej? Bo mu mnie też tak było, i gorzej tolerowana była pierś z większą ilością mleka, bo był za szybki wypływ i syn nie nadążał zjadać tego. Ja myślałam że to tak dobrze jak tak leci z ciśnieniem. I położna mi mówiła że dobrze jest wtedy karmić w pozycji biologicznej. Ale nie umiałam tego zrobić

Może dziecko ma asymetrię i jest mu niewygodnie jeść na tej drugiej stronie?

U nas też na było. Odciągałam, żeby pobudzić laktację brałam specyfiki, ale jak było coraz mniej pokarmu to dałam sobie spokój i odpuściłam jedną pierś, po całkowitym zaprzestaniu karmienia piersi się wyrównały

Wiesz co… u nas było tak samo, mały od początku ulubił sobie lewą pierś bardziej… co gorsza z biegiem czasu ja też wolałam z niej karmić :joy: u nas teraz dopiero się unormowało (ma 4miesiaca) zaczęłam robić tak że każde karmienie zaczynałam od tej piersi którą mniej lubił, nawet jeśli złapał ją tylko kilka razy i chciał iść do drugiej to i tak zawsze od niej zaczynałam. No i problem zniknął, teraz mam wrażenie, że traktuje obie piersi na równo :joy: myślę, że spróbuj zaczynać za każdym razem od tej piersi i przede wszystkim, daj mu czas… maluchy mają różne etapy, u nas też ostatnio pozycja nie pasowała i jadł tylko jak z nim stałam i trzymałam go w pozycji krzyżowej… na szczęście to jego „widzimisię” trwało tylko tydzień i teraz już odpowiada mu każda inna pozycja

Trzeba po prostu cierpliwości. :heart:

Proponuję iść do doradcy laktacyjnego. Może jakaś inna pozycja dziecku będzie pasować. Próbowałaś z pod pachy? Zawsze tak jest że jedna pierś bardziej pasuje ale z drugiej też powinno dziecko jeść. A spróbuj dać trochę mleka z tej co chce pić a później zmienić na tą drugą. W nocy też dawaj z tej co jej nie lubi

To częsty problem! Spróbuj przystawiać częściej do „słabszej” piersi, najlepiej gdy maluszek jest senny. Możesz też częściej odciągać z tej strony. Cierpliwość i regularność często pomagają.

Możesz próbować częściej podawać tę pierś, którą maluch odrzuca np. na początku karmienia, gdy jest bardziej głodny. Czasem pomaga zmiana pozycji czy karmienie na śpiocha.

Spróbuj częściej przystawiać do mniej lubianej piersi, najlepiej na początku karmienia, gdy jest głodne. Możesz też regularnie odciągać pokarm, by pobudzić produkcję.

Bardzo współczuję. Nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale ja bym próbowała zaczynać karmienie od tej „niechcianej” piersi. Może ten większy głód spowoduje , że maluch będzie chętniej z niej jadł. Może nie pasuje mu np. jest mu niewygodnie leżąc przy tamtej piersi? Próbowałaś różnych pozycji karmienia?

U mnie też syn upodobał sobie lewą pierś i koniec , laktatorem pomogłam sobie żeby nie było zatoru ani różnicy w wielkości piersi

Taki zator, albo zapalenie piersi to masakra. Nigdy mnie tak nic nie bolało

Odciągałam regularnie przy każdym karmieniu oprócz w środku nocy ale efektów nie było teraz już zaczynam z tej piersi karmić ale dalej widać dużą różnicę w ilościach i w wyglądzie

To dość częsty problem, wiele mam tak ma. Spróbuj najpierw karmić z tej mniej lubianej piersi, zanim podasz drugą czasem pomaga też delikatne masażowanie i odciąganie po karmieniu z tej strony, by pobudzić laktację. Możesz też próbować zmieniać pozycje podczas karmienia, może któraś będzie wygodniejsza dla maluszka. Jeśli problem będzie się utrzymywał, warto skonsultować się z doradcą laktacyjnym.

Może spróbuj zmieniać pozycje podczas karmienia i karmić tą drugą pierś jako pierwszą? Czasem dziecko potrzebuje więcej czasu, żeby się do niej przyzwyczaić.

To częsty problem! Możesz częściej przystawiać do tej słabszej piersi, zaczynać karmienie właśnie od niej i próbować w różnych pozycjach. Pomaga też ciepły okład i laktator.

Niby w teorii powinno się właśnie na początku dawać ta mniej lubianą pierś ale u mnie skutek był odwrotny mały jeszcze bardziej się denerwował. Więc dawałam najpierw tą co lubi a po chwili zmieniałam na tą co nie lubi. Trzeba ogólnie próbować wszystkiego bo każde dziecko jest inne

1 polubienie

Dokładnie, każde dziecko jest inne i trzeba próbować różnych sposobów.