Dziecko nie wymawia r

Warto się udać, by dziecko się nauczyło wymawiać, by nikt nie śmiał się w późniejszym czasie...

Moze to powód zbyt długiego ssania smoczka?

Moja córka nigdy nie miała smoczka a R nie wymawia. Co dziwniejsze jak zaczynała mówić to R ładnie mówiła i umiała tak językiem robić jak motorówka a teraz R nie potrafi wymawiać.

Ja dlatego zapisałam córkę do logopedy bo chce żeby sprawdzić co jest nie tak i jakieś fajne ćwiczenia do zastosowania. 

Ja się już zastanawiałam czy problem nie tkwi w wezidełku.

Powody mogą być różne najlepiej skonsultować z logopedą

Madzia ale też dziwne ze wcześniej mowila a teraz już nie.

Anisss ja się cieszyłam, że ładnie mówi a potem właśnie R przestała i jeszcze jej się zdarza, że jak szybko chce coś powiedzieć to zjada wyrazy a wcześniej też takiego problemu nie mieliśmy

madziia u mnie jest dokładnie to samo! Syn 2,5 roku a zamiast r mówi j, kiedyś ładnie r wymawiał i też robił różne brum brum, pyr pyr itd. 

Czytałam, że na literkę r dziecko ma czas do ok 4-5 roku ale jeśli Cię to niepokoi to jak najbardziej warto pójść do logopedy. Jest masa ćwiczeń na wymawianie literki r pewnie Wam doradzi coś konkretnego i powie jak ćwiczyć.

Dlatego my już za kilka dni mamy umówioną wizytę bo warto poznać nowe metody ćwiczeń i przyswajania litery aby prawidłowo wymawiać. Taka wizyta z pewnością nic nie zaszkodzi a może przynieść wiele dobrego i wartościowego co będzie w przyszłości procentować

MałaZołza Madzia to nie wiedziałam, że tak może być, że wymawiało dziecko a teraz nie;/

Ja ssałam długo smoczek , ale czy to miało wpływ? U mnie starsze siostry też nie potrafiły, ale się nauczyły, mi się nie udało:D

Bardzo długo miałam problem z R mimo że chodziłam do logopedy to mama mówi że dopiero na 7 lat potrafiłam dobrze wypowiedzieć. Ale ogólnie bardzo szybko mówię przez co w dzieciństwie się jąkałam więc to było numer 1 terapii

Myślę że wszystko jest do wyćwiczenia 

Tak myślę  że najlepsza opcjavedzie wizyta u logopedy. Mój syn też chodzi, i w szkole też ma zajęcia. Też problem mamy z literka r

Tez myśle, ze logopeda to dobry wybór. Pamietam, ze u mnie w przedszkolu był dla dzieci, które miały problem z wymową pewnych liter/slow. 

na pewno technika i cwiczenia poszły do przodu niż te 30 lat temu, więc taka wizyta na pewno się przyda.

Syn właśnie w szkole ma i pani działa cuda. Syn jak przychodzi to ciągle sobie powtarza to czego go nauczyła. I wszystko wie, tak dobrze wytłumaczy. Dodatkowo daje ćwiczenia do domu. Mają zeszyty i tam wklejają zadania ;) Poprawa jest. Dodatkowo po szkole chodzi na zajęcia dwa razy  w tygodniu

Myślę, że 5 lat to dobry czas do logopedy. Nie wymawianie R to popularna przypadłość i pewnie im wcześniej się zacznie ćwiczenia tym lepiej.

Tak też myślę że 5lat to już odpowiedni czas. Syn teraz w zerówce poznaje literki, czytanki doszły. I bardzo mu pomogły te zajęcia z logopeda 

w przedszkolach jest logopeda, ale właśnie od 5 roku życia tzn dla tych dzieci, więc pewnie w tym wieku już trzeba obowiązkowo pracować z dziećmi, które mają problemy 

W internecie tez jest sporo takich wierszyków wiec jak ktoś ma ochotę to może poćwiczyć z maluchem ;) 

Zawsze to krok do przodu

Tak dużo jest w internecie takich ćwiczeń, zadań