Ekologiczne life hacki przydatne przy sprzątaniu domu

Aneczka ale łączysz sodę z octem? Bo Ewula tu pisała że połączone razem wogóle nie działają. 

Ocet świetnie działa na zakamiemione rzeczy. Ja wokół baterii też kładę nasączone w nim waciki 

Ja tez używam sody z oczenie do czyszczenia toalety i chyba działa ☺

Ostatnio gdzieś mi wyskoczyło u kogoś na insta, że się nie łączy sody z octem bo nie działa i faktycznie jak wpiszę w google to dużo jest na ten temat, pierwszy lepszy cytat: Chemiczna nazwa sody to wodorowęglan sodu, a octu kwas octowy. Jeśli zmieszamy obie te substancje dojdzie do burzliwej reakcji, w której powstają octan sodu, dwutlenek węgla i woda. Octan sodu to substancja, o lekko kwaśnym pH, która niestety nie jest skuteczną substancją czyszcząca."

Ale ja nigdy nie próbowałam, to nie wiem.

Jakie macie proporcje jak łączycie wodę z octem?

Rena ja bardzo polubiłam te ściereczki. W łazience mam lustro wielkie na całą sciane i wiecznie z rana jest pochlapane woda lub pasta do zebow, odkąd mam te ściereczki to bez problemu biorę tylko mokra ściereczka przecieram i już czyste, a plyn tylko mi je mazał a i nie moglam juz znieść zapachu codziennie tego płynu. Szafkę pod umywalka mam na wysoki połysk to tez wiadomo jak codziennie wyglada: od pasty do zębów, zacieki od wody no i duzooooo mydła bo corka uwielbia kapac laleczki i myc im wlosy :) tez tylko ta ściereczka i wszystko się błyszczy. Ciekawe czy Twoja mama ma ta co ja?  W salonie mam szklany stolik i wiecznie corka coś na nim je, tez tylko przecieram ta ściereczka i ws,ystko błyszczy.

Figa, gazety nie są w stanie porysować szyby. Zresztą próbowałam na swoich i naprawdę zero smug. Tylko najlepiej się nadają do tego takie gazety, które nie są drukowane na śliskim papierze, a coś w rodzaju dawnej Trybuny Ludu (bo kiedyś w PRL ponoć tego się używało).;)

A i ponoć stare nylonowe rajstopy też są dobre :)

Ja też kiedyś gazetami wycieralam nic nie rysują

Patka tak łącze. Posypuję soda i polewam occtem a na koniec jeszcze wrzątkiem. I mi się udaje wyczyścić 

Ewula ja zawsze na oko mieszam 😂

Ale tak mietosisz te gazety czy taka kartka płaska czyścisz? 

Figa zmietolone ☺

Ja łazienkę podczas ciąży sprzątałam .octem. 

Kiedyś próbowałam sama robić środki czystości. Bawiłam się w ocet i sodę. I o ile sody czasami używam do czyszczenia, to nie mogę się przekonać do użycia octu. Odrzuca mnie od jego zapachu i nie miało znaczenia ile olejków eterycznych użyłam - zawsze ten ocet czułam ;)

Jeśli szukacie ekologicznych środków czystosci, polecam Sidolux.

Ich chemia domowa ma  ma specjalną eko linię, która dostaniecie bez problemu w sklepach. 

A przy tym środki są napradę skuteczne jeśli chodzi o czyszczenie ;) 

płyn do naczyń sprawdzi się do wszystkiego.

ocet

mnie osobiście ocet zniechęca zapachem:(