Dziewczyny , wzięłam się za wiosenne porządki i chce to zrobić w sposób jak najbardziej skuteczny a jednocześnie przyjazny ze względu na poznające świat dziecko (wszystko dotyka, liże etc). Czy znacie jakieś domowe sposoby poza sodą oczyszczoną i kwaskiem z cytryny lub ekologiczne środki do czyszczenia (ja używałam Only Eco i Yope i jak dla mnie masakra) żeby skutecznie i bezpiecznie gruntownie posprzątać dom :)
Kosiaszka, może ta stronka ci się przyda: https://ohme.pl/zdrowie/14-przepisow-na-ekologiczne-srodki-czystosci-badz-eko/
Woda z octem do mycia okien
ocet swietnie sprawdza sie rozniez w lodowce :)
Też słyszałam, że ocet i soda to dwa najlepsze składniki byleby ich razem nie łączyć bo wtedy nic nie dają. Raz tylko próbowałam myć fugi papką z sody to tydzień dom sprzątałam bo tak mi się rozniosło na pokoje jak mąż do łazienki wszedł a podłogi nie były domyte ...
A ten płyn do okien jak robicie? Co mieszacie i w jakich proporcach? Bo zawsze myłam samą ciepłą wodą ale teraz przyda mi się coś mocniejszego.
Przyznaje, że nigdy nie stosowałam takich Eco sposobów do sprzątania w domu ale domyślam się że istnieją w końcu nasze babcie jakoś radziły jak nie było tych wszystkich płynów i chemii.
Słyszałam że woda z octem do okien działa cuda ale nigdy w ten sposób nie mylam więc z doświadczenia nie powiem. Na zakamieniały zlew czy ubikacje podobno też dobrze działa Pepsi. Zalać i zostawić później spłukać
Ja używam octu do kabiny prysznicowej ☺
Kosiaszka dokładnie przetrzeć półki odświeżyć woda z octem to super sprawa. Też tak robię
Lodówkę też zawsze myje woda z octem
U nas w domu od dawna kierujemy się ekologią i zmieniliśmy całe życie. Dosłownie ustawiliśmy wszystko pod eko. Włącznie z wymianą chemii w całym domu. Korzystamy tyko z ekologicznych środków czystości. Jakich jak greenscents lub ecozone
A macie sposob na zaciek na muszli klozetowej albo kranie ?
A do wycierania okien, żeby nie było smug, bardzo dobre są stare gazety. Najlepiej czarno-białe i nie ze śliskiego papieru.
Misiombrowa tak jest moja mama mi to pokazała ☺ chodz teraz używam takiej gumy i nie ma smog
Krany też octem przecieram
Js tez uzywam octu. Super czysci
nati, no tak, takiej ściągaczki do wody. Też używam :)
Bardzo dużo na temat sprzątania i różnych sposobów na mycie pisałyśmy w wątku o PERFEKCYJNEJ PANI DOMU :) i jeszcze innych :)
Wydaje mi się że teraz dużo ludzi właśnie stara się używać jak najmniej tej silnej i drażniącej chemii. Ja sama używam octu, sody i skórki od cytryny, oprócz tego kupuję spraye właśnie na bazie samych naturalnych składników.
Ostatnio bardzo ograniczyłam używanie specyfików a zainwestowałam w specjalne ściereczki nie wymagające żadnego płynu, tylko woda. Kupiłam je z firmy Vileda: do mycia okien ściereczka, którą płukam w letniej wodzie i myję okna, a później ponownie płukam i wycieram na czysto, całe mycie polega na tym że woda na oknie sama wysycha nie pozostawiając żadnych smug, do łazienki mam ściereczkę anti-kalk do usuwania osadu z mydła, zwapnienia no i myje powierzchowny brud, której używam codziennie, a raz w tygodniu czyli w sobotę czyszczę specyfikiem na bazie samych naturalnych składników, ściereczka do blatów w kuchni i reszty która w bardzo szybki sposób bez detergentu pozwala wyczyścić wszystko bez smug i zacieków, ostatnią mam do wszystkiego i też nią działam bez płynów i nie ma mazai i zacieków.
Lodówkę jak sprzątam to co się zmieści to wstawiam do zmywarki i jest czyste a całą resztę wodą z octem, a na koniec zostawiam w lodówce jabłko przekrojone na pół i działa jak pochłaniacz zapachów, albo proszek do pieczenia wysypany na talerzyk.
Misiombrowa ale ze jak gazety? Szyb nie porysują?
Ja też jestem fanką octu, właściwie czyszczę nim wszystko od szyb po umywalki i sedesy.
Darulka, chwalisz te ściereczki z viledy? Po siostra kupiła mamie aby fronty w kuchni wycierała, bo takie błyszczące i ja próbowałam i jakoś efektu wow nie było. Co płyn do szyb to płyn.
Z pochłaniaczy do lodówki to ja zazwyczaj soda wymiennie z ziarnami kawy.
Ja też głównie soda i ocet, do czego się tylko da.
Gazety są super do szyb. Pamiętam jak w wakacje pracowałam w markecie i na stoisku mięsnym to tylko gazetami się te szyby wycierało, a wiadomo, że były non stop w paluchach. Tylko w domu to nie mam gazet czarno-białych, takie czasy.
Zacieki? Ja na kamień też ocet. Moczę płatki kosmetyczne i tak zostawiam, potem wszystko schodzi. Szczególnie wokół baterii jak jest.
Blachy od piekarnika czyszcze soda z octem