Fizjoterapia w ciąży

Kochane mamy, jestem fizjoterapeutą i ciekawi mnie jak często i chętnie korzystacie z usług fizjoterapii w trakcie ciąży oraz czy wiecie co możemy was zaoferować? Czy któraś z was odwiedza regularnie fizjo i czy jest zadowolona z efektów? Byłabym też bardzo wdzięczna za wypełnienie ankiety która pomoże mi w określeniu potrzeb przyszłych mam oraz dostosowaniu swoich usług aby jak najbardziej zniwelować dolegliwości ciążowe:)) 

https://forms.gle/KQm8EhKi3eHXwgy16

Byłam w ciąży u fizjoterapeuty i uważam, że każda kobieta przynajmniej na jedną taką wizytę powinna się udać, aby być bardziej uświadomiona i wykonywać ćwiczenia, które w moim odczuciu bardzo mi pomogły

Ja się niestety nie wybrałam a z tego co widzę teraz więcej kobiet poleca

ja również się nie wybrałam do fizjoterapeuty będąc w ciąży. w drugiej ciąży na pewno sorzystam z rad specjalisty i będzie łatwiej.

Myślę że  dobrze by mi zrobiła taka wizyta, jednak jakoś tak się schodzi i ciężko się wybrać ale to na pewno bardzo pomocne. Tak samo jak dowiedziałam się Wczoraj i ciężarnych z silnymi nudnościami bardzo pomocna okazuje się akupunktura, gdy nawet farmakologiczne metody zawodzą. Szkoda że nie dowiedziałam się o tym pol roku temu

To jest to samo jak wizyta u dentysty. Niby wiemy, że powinniśmy się wybrać na początku ciąży, albo.kiedy zaczynamy starania, a zawsze jest coś ważniejszego.

Ja chodziłam raz potem dwa do trzech razy w tygodniu przez całą ciążę. Dzięki temu byłam w stanie być szybko pionizowana po cc oraz funkcjonowałam samodzielnie. Po porodzie również wróciłam do regularnych masaży kręgosłupa (mięśnie) ze względu na zmiany kg do dźwigania. :)

Ja byłam dwa razy u fizjoterapeuty, niestety musiałam zrezygnować bo nie miałam na to czasu (mąż ciągle w pracy a w domu malutką córeczka). Bardzo żałuję bo to naprawdę super sprawa. Szczerze polecam, szkoda że dowiedziałam się o tym dopiero w drugiej ciąży że jest coś takiego. 

No tak na takie rzeczy tez trzeba czasu a przy dzieciach nie zawsze da sie wyrwac natomiast trzeba kombinować w szczególności gdy nam cos dolega bo przeciez o siebie tez należy dbac zawsze na 1 miejscu stawiamy dzieci bo są dla nas najważniejsze a zapominamy o sobie wiecie jak jest dziewczyny 

A słyszałyście o typowych masażach w ciąży? Korzystała któraś z was? Mi sie marzy taki masaż pleców ale chyba ze względu n brzuch jest to niemozliwe

Szczerze to ja nie korzystałam z fizjo będąc w ciąży . Myślę że wynika to z tego że po prostu nie czułam takiej potrzeby. Nic mnie nie bolało, nie czułam się przeciążona itp. Za to po porodzie mam problem z bolącym kręgosłupem i już czekam na wizytę u specjalisty :) mam nadzieję że seria spotkań z fizjoterapeuta pomoże mi w moich cierpieniach :D 

aah, przepraszam! byłam raz u swojego kosmetologa i tam właśnie przyjęła mnie pani fizjo i wykonała masaż :)

Nie korzystałam z wizyty u fizjoterapeuty w czasie ciąży. Nie odczuwałam takiej potrzeby bo czułam się bardzo dobrze. Bardziej kładziono nam nacisk żeby skorzystać z wizyty u fizjoterapeuty urologicznego po porodzie. Niestety do dziś się nie wybrałam bo wiecznie brak czasu.

Nie ukrywam że teraz taki fizjoterapeuta by się przydał bo zaczyna mnie boleć kręgosłup z noszenia malucha. Ale lista specjalistów do których muszę się udać jest coraz dłuższa a nie dość że z czasem ciężko to jeszcze większość niestety prywatnie. :(

Mnie już tak bolą plecy.. a własnie mi przypomniałyscie jaki miałam kryzys gdy dziecko miało 5 miesiecy i je nosiłam jakie wtedy miałam dolegliwosci, zaraz wszystko powróci

Nigdy nie byłam u fizjoterapeuty pomijając wizytę z dzieckiem.

Po pierwszej ciąży tak się wybierałam do fizjo uroginekologicznego, że do teraz nie dotarłam. Ale będąc w drugiej ciąży stwierdziłam, że w końcu pójdę no i chodzi mi to po głowie. 

Na pewno mam rozejście mięśnia prostego brzucha i z tym bym chciała powalczyć. 

A ty zołza Mała po cieciu jesteś że to rozejście czy po naturalnym porodzie też tak się może stac? Czy to wogole nie związane z cisza

Mama róża jeśli plecy bolą to warto się zgłosić do lekarza i nie zwlekać zwłaszcza jeśli miała bys iść do fizjo na NFZ . Ja czekam na wizytę NFZ. Umówiłam się pod koniec listopada na marzec więc trochę trzeba czekać.. Ja też się długo męczyłam ale w końcu poszłam . Doraźnie dostałam tabletki i "sprej" przeciwbólowy no i sobie czekam na wizytę u fizjo 

Oj ten bol pleców chyba najbardziej doskwiera jak się nosi malucha ;)

Mnie boli kosc ogonowej prawdopodobnie odgiela się podczas porodu przez pierwsze dni po porodzie bol nie do zniesieni dłuższe Karkienie sprawia bol ze jie kozna samemu wstać z Kanapy mialo przejść  ale 2 miesiace po porodzie i dalej boli;(

z drugiej strony skoro ciężarna ma mieć dostęp do spejcalisty w 7 dni to chyba fizjoterapeuta też się wlicza?? Muszę spróbować to ogarnać

MamaRóżaMiki jestem po dwóch porodach naturalnych ale rozejście bardzo często zdarza się w ciąży.

"Rozstęp mięśnia prostego brzucha pojawia się zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, natomiast u kobiet najczęściej związany jest z ciążą. Wszystkie kobiety w ciąży mają rozejście mięśni prostych brzucha, u każdej w innym stopniu, lecz najczęściej pojawia się w 35 tygodniu ciąży i utrzymuje się do 1 roku po urodzeniu dziecka. Podczas ciąży, rosnące dziecko oraz powiększająca się macica, powodują, że powłoki brzuszne ulegają rozciągnięciu. Coraz większa waga płodu, łożyska i wód płodowych, powoduje, że mięśnie brzucha zaczynają rozchodzić się na boki, a kresa biała się rozciąga. To właśnie jej rozejście tworzy rozstęp mięśni prostych brzucha. U osób z dużym otyłością brzuszną dzieje się podobnie – duże nagromadzenie tłuszczu w tej okolicy powoduje wzrost ciśnienia śródbrzusznego co rozciąga mięsień prosty brzucha na boki, tworząc przestrzeń w okolicy pępka." 

https://reshape.pl/1-rozejscie-miesni-prostych-brzucha