Witam, ja borykam sie z zaparciamibi hemoroidami . O ile z zaparacaimi jako tako sobie ppradzilam no wyprozniejie co dwa , trzy dni i to lekkie to jest sukces . To naglee od dwoch dni bez zadnego parcia , obciazenia , przeciazenia wyszdl mi abrdzo bolacy guzek prze okropnie piecze i swedzi nie ma krwi ale jednak sie uciazliwy . Mam rowneiz jeden gozek tylko on juz raczje sie nie schowa sam z siebei. Stad pytanie co rojoc isc do lekarza tylko ze oni za wiele nie zrobia puki nie urodze . Planowalam po porodzie sie udac na konsultacje i jakos to ogarnac choc to dla mkie mega wsydliwy temat .
Nie wstydz sie lekarza, bo np.dla proktologa to normalny temat. Mozesz tez poprosic ginekologa przy wizycie, zeby przepisal Ci cos na hemoroidy.
Mialam podobny problem z zaparciami (ze wzgledu na zelazo), pomoglo siemie lniane
kupilam sproszkowane i doslownie daje pol lyzeczki np. Do koktajlu czy potrawy. Tylko trzeba pamietac ze blonnik zeby skutecznie pomogl potrzebuje duzo wody ![]()
Ja w pierwszej ciąży zaczęłam stosować stołeczek pod nogi i to jest super, że nie przestałam po porodzie. Leki też są skuteczne, bo mój tata stosuje i mu pomagają. A jak pójdziesz teraz do lekarza to Cię wpisze na wycięcie to akurat po porodzie będziesz miała termin zaklepany ![]()
Mi najbardziej pomaga maść i herbatka ziołowa (z herbapolu jest typowo na hemoroidy) - maść spokojnie można stosować w ciąży, w aptece dobrali odpowiednią.
Ja miałam w ciąży 2 za bardzo nic nie zrobisz teraz z tym, do porodu poszłam nadal były około miesiąca po porodzie same się wchłonęły
wiem że to uciążliwe ale niestety w ciąży mamy ograniczone możliwości lekowe. Mi ginekolog polecił maść procto-glyvenol możesz spróbować
Mi ginekolog na wczesne przepisał czopki ze sterydem, normalna rzecz, zdaża się a lepiej nie zaniedbać
Ja stołeczek stosowałam po cesarce widziałam kiedyś filmik porady po cesarce i teraz ten patent wypróbowałam i polecam redukuję ból przy wypróżnianiu.
Ja mialam problemy ale po porodzie pierwsza toaleta to był dramat, później mialam hemoroidy i staraszny ból pomoglby dopiero czopki i masc położna mi polecila
ja mam to samo ale nie czuję bólu tylko zostaję krew na papierze ale miałam już tak pare razy przed ciążą. Teraz to też nie jest za każdym razem tylko co jakiś czas ale chyba się nasiliło w trakcie ciąży. Sama się zastanawiam czy powiedzieć prowadzącemu ciążę lekarzowi i czy nie udać się gdzieś dalej ale jeżeli występuje to sporadycznie to mam dylemat chociaż lepiej żeby się nic gorszego nie pojawiło
Hemoroidy powstały ci po ciąży? A coś lekarz powiedział ci dlaczego mogły powstać po porodzie?
Na zaparcia super pomaga siemie lniane polecam ![]()
Ja miałam po drugim porodzie, lekarz powiedział że to od wysiłku🫣 teraz ostatnią ciążą miałam w trakcie i zeszły po porodzie
O kurcze no tak z wysiłku mogą powstać
ja nigdy nie miałam a w ciąży też dużo siedziałam bałam się że i mi się zrobią od tego , ale lekarz kazał mi odpoczywać noe chodzić bo miałam cienką skórę na szwie po cesarce
Tak stołeczek taki np. z Ikea jest super ze mną został po ciąży będzie dla dziecka jak podrośnie żeby sięgało do umywalki ![]()