Nie każda z nas ma ogródek czy działkę, bądź dostęp do warzyw i owoców ze znanych upraw np od kogoś z rodziny. Zainteresowałam się ostatnio hodowaniem warzyw i owoców w warunkach domowych - na parapecie/ balkonie. Póki co przymierzam się do zakupu sadzonek truskawki wiszącej - którą hoduje się w doniczce, posiałam też zioła w doniczkach stojących w kuchni. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Udało Wam się coś w ten sposób wyhodować i mozecie polecić konkretne owoce/warzywa/zioła ?
Ja mieszkam w bloku i mam dwa balkony, jeden od ulicy a drugi od osiedla. Oczywiście na tym od ulicy nic bym nie posadziła ale na tym drugim balkonie zawsze jest cieplutko, bezwietrznie, z dala od ulicy i jest to słoneczne miejsce więc idealnie się sprawdza do małej hodowli warzyw :)
Dwa lata sadzilam w skrzyniach pomidory zwykle i koktajlowe, super wszystko rosło, pomidorki smaczne ale bardzo dużo podlewania było, czasem w upały ze 2 razy dziennie trzeba było podlewać. W zeszłym roku sadzilam sałatę, szczypiorek i rzodkiewkę i też wszystko super wyrósło :) rzodkiewki nie były jakieś ogromne ale na kanapki czy do sałatki w sam raz. W tym roku posadziliśmy pierwszy raz truskawki więc zobaczymy co z tego wyrośnie :)
my mieliśmy zioła bazylię, pietruszkę, szczypior, mięte i coś jeszcze. Większość nam wyszła coś tam z tego było, ale też dużo nie sialiśmy. Owoce w domu to już dla mnie cięższy temat
Ja mieszkam w domu i mam ogród ale pomimo to w kuchni na parapecie w doniczkach mam różnego rodzaju zioła. Rosną mi ładnie. Moim zadaniem nie ma żadnych przeciwskazań do hodowania w domu ziół.
Truskawkę wisząca miałam akurat powieszona na dworze na tarasie do siedzenia ale również dobrze można ją powiesić na balkonie.
Polecam także pomidorki koktajlowe w doniczkach na balkonów. Mi zawsze rosną jak szalone. Sadzilam też zwykle pomidory ale tutaj wydawało mi się, że zbiorów bylo mniej w porównaniu do koktajlowych. Polecam też takie pomidorki żółte w kształcie gruszki, są przepyszne. Ja doniczki mam postawione na wschód.
właśnie o pomidorkach koktajlowych słyszałam dużo dobrego, że niewiele im potrzeba do szczescia a rosna i daja sporo owoców. Pytanie tylko w czym najlepiej je sadzić? Małe doniczki i pojedyncze sadzonki krzaczków czy np większa skrzynia i kilka sadzonek?
Jeżeli masz jakieś fajne balkon taras Myślę że mogłabyś zorganizować tam jakąś ładną drewnianą grządkę żeby w pasowała się również w wygląd z tego balkonu ja osobiście na parapecie chyba bym się nie odważyła na jakieś grubsze sadzenie poza wyjątkiem ewentualnie szczypiorku czy jakiejs mięty
Zależy co lubisz,ile masz miejsca.Generalnie wszytko urośnie jeżeli ma odpowiednio dużo słońca,wody...ja akurat mam pole więc tam sadzę ale w domu miałam pomidorki,bazylie,pietruszkę koperek,szczypiorek...znajoma miała paprykę na oknie i też jej wyrosla
ja też mam ogródek spory gdzie wszystko sieję i sadzę i w każdej chwili mam wszystko pod ręką w sezonie
Ewe ja akurat sadzę w dużych donicach po jednej sadzące - kupuje takie małe od pobliskiego rolnika ale to się bardzo mi rozrasta i nawet muszę dawać jakis patyk (ja akurat daje bambusy) do podtrzymania aby się nie połamało.
Na takim parapecie czy balkonie moze sie okazać że są nawet lepsze warunki ze względu na ślimaki bądź jakies robaki
Pina ja właśnie z powodu ślimaków sądzę do doniczek bo inaczej wszystko było zjedzone.
Ja mam pole, więc nie uprawiałam nic na balkonie. Ale moje znajome właśnie pomidorki koktajlowe to mówią, że rosną jak szalone, myślę, że rukola czy roszponka też będą fajnie rosły:P
Ja bardzo też chciałam takie sadzonki ale na parapecie się nie odważe , na balkonie bym próbowała :) bo balkon ma już większe pole do popisu :)
u nas w tamtym roku taka plaga tych ślimaków była... takie bez skorupek chodziły
u mnie w ogródku to i owszem pojawiały się ślimaki, na polu ich nie było.
ja ostatnio wezłam do ogródka i co ? skorupne pochowane w trawie;) zaraz sie rozprawiłam z tym zielskiem i mieszkańcami;) ale pewnei wrócą jak bedą tam już kwiatki;(
Ja planuję na balkon kupić taki drewniany stojak wlanie i tam jakieś kwiatki szkoda mi sadzić w ogródku żeby psy nie poniszczyły albo jakies robaki wlasnie i ślimaki jednak inaczej też dbać jak się ma pod nosem
Na balkonie właśnie nie ma szkodników więc wszystko ładnie rośnie jak są dobre warunki :) Chociaż ostatnio chyba jakiś ptak urzędował na naszym balkonie i trochę sadzonki truskawek poniszczył... Na szczęście poza bałaganem nie zrobił większych szkód i już widzę, że jest kilka pierwszych zielonych truskawek :)
Ja tez na balkonie i na parapecie ale mam działkę i na działce również dużo sadzę
u nas właśnie warzywo jadły w ogródku