jak to czytam z tym nocnikiem to moje 5miesieczne dziecko jest juz gotowe:) tzn.czerwieni sie na buzce jak chce kupke,ale za chiny ludowe w pampersa nie zrobi,raz czekalam troche ,ze moze jednak ale nic z tego ,wiec rozpinam pampersa czekam minutke i zaczyna sie ‘‘seans’’
no i chwile musze poczekac zanim mala skonczy arcydzielo:) i tak szczerze zastanawiam sie nad nocnikiem dla niej na kupki bo wiem kiedy chce a do pampersa i tak nie robi,co o tym myslicie??
hipciowa-sa takie przypadki zed mama od urodzenia uczy sie kiedy dziecko chce siusiu czy kupke i dziecko w 7 mies nie uzywa juz pampersow ,widzialam jedna taka osobe i udalo jej sie
mazi - no ja wiem, tylko że wolę czas poświęcić synowi w inny sposób niż taki ![]()
Mazi nie przesadzasz?% miesięcy?Przecież Twoje dziecię jeszcze nie siedzi, a jeśli już to raczej słabo. Ortopedzi ostrzegają przed sadzaniem malucha, ponieważ nie jest to dla nich naturalna pozycja i możesz mu coś uszkodzić.
Hipciowa to jest mega głupie co robi Twoja znajoma. Dziecko robi to nieświadomie. Jak mi matka opowiada, ze jej 7 miesięczne dziecię informuje o kupie to mi się śmiać chce. To są bujdy z palca wyssane. Zaraz się okaże że to dziecko mówi pełnymi zdaniami mając 8 miesięcy, a mając 9 pisze i czyta:))
Ludzie się czasem chwalą co ich maluchy niby robią, żeby ktoś innym im zazdrościł, że ich dziecko było pierwsze…Nie ma co słuchać.
grace1303- nie chodzi mi o to zeby sadzac,a to ,ze dziecko w 7 mies robi do nocnika to jest prawda wystarczy opserwowac dziecko,ono chociaz nie potrafi mowic ustami to mowi do nas mowa ciala,ja tez wiem kiedy moje dziecko robi siusiu i kiedy chce kupke,ale nie chce za kazdym siusiu biegac do wc bo mi sie nie chce ,bo przyjdzie i na to czas
Meczenie dziecka w wieku 4-5 miesiecy to juz lekka przesada. Jakos nie wyobrażam sobie mojego synka na mocniku , mimo ze wiem kiedy robi kupke.
Rodzice bywają nad ambitni
grace - ja zauważyłam, że te mamy których dzieci są niedowartościowane , samotne wśród znajomych, próbują swoimi dziećmi nadgonić innych , myśląc że dodając dziecku tego czy owego są kimś lepszym
albo oznaką dorosłości dziecka i tego jak pięknie się rozwija ma być przesiadka do spacerówki w 3 m, paranoja
za pozno nie dobrze i za wczesnie tez nie dobrze… kazde dziecko jest inne i na kazdego czas i pora na wszystko sie znajdzie
a wlasciwie kiedy sie daje dziecko do spacerowki w 6 czy w 7 m?
mazi moja ma 6 miesięcy ale poczekam z przejściem do spacerówki chyba do wiosny. W takim wózku dziecku już w zimie będzie bardziej wiało i tp. Starsza przeszła do spacerówki koło 7 miesiąca
tak ale sa specjalne oslonki na nogi albo spiworki ![]()
osłonkę i śpiworki też mamy ale mała za nic się nie da wsadzić do śpiworka ![]()
Moją przerzuciłam do spacerówki jakoś w 5 miesiącu. Już siedziała i generanie nie dało się jej już wozić w gondoli, bo ciągle się podnosiła.Jak ją przełożyłam do spacerówki od razu miała bananka na buziaku:)
Oczywiście jeździła w pozycji pół siedzącej żeby kręosłupa nie przeciążyć.
Monia634amelia ma razcję. Każd edziecko jest inne. Także trzeba bacznie obserwować malucha. Jak zacznie się buntować przez leżeniem, a już siedzi to można przełożyć je do spcerówki.
Warto przy zakupie wózka pomyśleć żeby spacerówka miała możliwość rozłożenia do pozycji leżącej, bo dziecko jeszcze długo będzie sobie robić drzemki na pscerze w wózku.
Taki czas.Rodzice są coraz ambitniejsii, a często niestety odbija się to dziecku, które przeżywa że rodzice coś chcą od niego a ono nie umie.
No oczywiście 4 lata i pielucha to mega przegięcie, ale tak naprawdę jakbyśmy się zasnatowiły to się okaże że każda z nas ma znajomego, albo znajomą znajomego która robi jakies dziwne dla nas rzeczy.Typu karmienie kilkuletniego dziecka…DLa mnie to niesmaczne jak matka karmi 6 letniego chłopca…a znam niestety…Piersi do pas, kobieta wychudzona, włosy łamliwe…Wygląda na parę lat starszą…
Mi się za to ciągle mamy dziwią z podwórka czemu moja 1,5 roczna córka nie mówi…Bo ich dzieci to już gadały jak się urodziły:))STrasznie mnie to wkurza…
no tak kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie, my chyba na spacerowke przejdziemy za miesiac :)zreszta zobaczymy jak to bedzie wygladac bo jesli bedzie jeszcze grzeczna to za 2 m:)
grace1303 - ja rowniez kolo 5 miesiac juz mala dalam do spacerowki i jak byla zadowolona.
miala okno na swiat
Mój synek skończył 5 miesięcy, już jak 4 skończył to sam głowkę tak wysoko do góry podnosił, nóżki do góry główka do góry i Aleks chce wstać
też zrobiłam tak jak Ty grace jak skończył 5 miesięcy to jeździ spacerówką tylko w pozycji półleżącej
a to że 4 letnie dziecko ma pieluchę to zależy od rodziców, najpierw chcą uczyć żeby dziecko wołało a później zakladają pieluchę, żeby im było wygodniej…