III badania prenatalne

Dwa mialam robione na fundusz dostałam skierowanie to trzecie robil mi mój lekarz na wizycie na które chodziłam do niego prywatnie  mysle ze jak tylko jest okazja to warto zrobic

Ja robiłam prywatnie trzy badania prenatalne. Nie dostałam.skierownaia 

To macie na prawdę super, że lekarz wykonuje badanie prenatalne normalnie na wizycie. U mnie w mieście koszt takiego badania to 300-400 zł, zależy w jakiej placówce. Więc trochę wychodzi opłacić sobie takie badanie i do tego normalnie zapłacić za wizytę u swojego lekarza plus badania co miesiąc. 

ewelaaela, z tego co udało mi się wyszperać w internecie to trzecie badanie prenatalne nie musi być wykonane przez lekarza ze specjalnymi uprawnieniami, jak to jest w przypadku pierwszego i drugiego. Może je wykonać każdy lekarz, który potrafi zrobić USG, ale może nie każdy się czuje na siłach, USG nie jest takim znowu łatwym badaniem do wykonania, a to jest bardziej szczegółowe od takiego na zwykłej wizycie kontrolnej.

Anulka są refundowane w ścislych przypadkach tj. wiek matki powyżej 35 roku życia, obecność wad genetycznych wywołanych aberracjami chromosomalnymi w poprzedniej ciąży.

Ewe123 trzecie badanie prenatalne nie jest refundowane i nie ma żadnych wyjątków.

Rena_cz ja na trzecie prenatalne nie miałam skierowania, może je zrobic każda ciężarna, mi lekarz zalecił i tylko umówiłam się na termin. W obydwu ciążach tak właśnie było.

Megg jest refundowane dla kobiet po 35 roku życia.

to mi jeszcze do tego zeby bezplatnie nie duzo ale brakuje :)

Madzia dla takich kobiet to wszystkie są refundowane 

Ja za badanie w 3 trymestrze płaciłam 400 zł. 

A kiedy sie robi to 3 ? Co dokładnie?

Robi się pomiędzy 28 a 32 tc. Oceniana jest anatomia płodu, wymiary, ułożenie, praca serca, czy nie ma patologii (bo są takie, które pojawiają się w późniejszym okresie ciąży, albo na wcześniejszych etapach są niewidoczne).

Megg, ale jak robisz na fundusz to musisz mieć skierowanie. U mnie kto inny robi USG, a do kogoś innego się chodzi na wizyty.

Jak robiłam w innej klinice już prywatnie, to wtedy bez skierowań, czy to 1,2 czy 3 prenatalne.

Przed zapisaniem najlepiej zapytac sie lekarza w ktorym tygodniu przyjsc (28-32). Rozni wola robic na roznym etapie ciazy :) Moja np. chciala w 29 a lekarka koleznki w 31 :)

Oczywiście zależy od tego czy prywatnie czy na Nfz. Ja osobiście miałam prywatnie wszytskie badania ale gorąco polecam to trzecie. Lekarz informuje o takich parametrach jak nie powie nam na zwykłej regularnej wizycie. Dla mnie to było coooos :)

na nfz niestety zawsze i na wszystko potrzebne jest skierowanie, a że często lekarze nie chcą dawać "bo nie widzą powodów" to albo człowiek się leczy prywatnie albo niestety budzi się "z ręką w nocniku" bo na leczenie może być już za późno. Nie wiem jak waszym zdaniem, ale moim - kobiecie w ciąży powinny przysługiwać wszelkie potrzebne badania bez skierowań i bezpłatnie. W koncu taka mamy niby politykę prorodzinną... a zobaczcie ile z nas płaci za same wizyty u lekarza, za każde badania w laboratorium o innych ponadpodstawowych nie wspomnę. Bo nie ma opcji dostać się na nfz, albo lekarz jest taki że żal do niego iść... 

Całą ciążę prowadzę prywatnie i właśnie tak jak piszesze ewe idzie na to dość sporo pieniążków. Nawet lekarstwa, które jakbym miała przepisane na NFZ miałabym zniżkę a tak mam pełnopłatne, już nie wspominając o badaniach laboratoryjnych, gdzie za samą usługę pobrania krwi płacę 9,50zł + oczywiście cena za określone badania. Zanim byłam w ciąży pomyślałam sobie, że będę chodzić najwyżej równolegle do dwóch na NFZ i prywatnie aby przynajmniej badania mieć za darmo, ale że pojawiła się cała ta pandemia to zrezygonowałam. Z drugiej strony wolę zapłacić i wykonać wszystkie badania i być pod stałą kontrolą czy coś się nie dzieje a myślę, że zdrowie maluszka i także moje jest bezcenne i mogę sobie zrezygnować z innych rzeczy.

Zależy jak kto woli ja też robiłam wszystkie badania prywatnie, ginekolog prywatnie. 

A jeśli chodzi o badania to nieraz naliczają właśnie to 8 zł za usługę pielęgniarską czy jakoś tak, ale nie wszędzie. 

U mnie zawsze mowili żeby przyjść bliżej tego drugiego terminu bo wtedy lepiej widać. 

Anulka przed coviem jak chodziłam na badania płaciłam za taką usługę 3,50 a teraz 9.50 - straszna przebitka cen.