To tak wlasnie z umiarem ;) chociaż czasami wpada sie w ten wir przyjemnosci kompletujac wyprawke;) ja pamietam ze zrobilam sobie liste i jej sie trzymalam co miesiac cos kupowalam aby nie obviazac zbytnio budżetu domowego a zaczynałam od wyprawki dla mnie czyli ewentualnie pobyt na patologi czyli wszelkie koszule biustonosze plyny podklady potem wyszukiwalam rzeczy dla dzidziusia rowniez na spokojnie aby nie kupic zbyt duzo;)
- chodziłam na NFZ wiec miałam za darmo jedynie prenatalne płaciłam
- Dużo dostałam z rodziny, ale też trochę kupowałam
- karmiłam piersią więc tylko pampersy i ewentualnie leki (probiotyk witamina D i kremik do pupy)
Ciąża to u mnie leki na cukrzycę insulina, paski , suple, ale nie potrafię napisać ile tego zużywam. Lekarza mam na NFZ a prywatnie tylko badania prenatalne ust 1 trymestrunplus test Pappa 600 zł, połówkowe 350 i teraz jestem umówiona USG 3 trymestru też 350.
Z wyprawką to teraz mam łatwiej bo dużo rzeczy po córce zostało i nie muszę kupować ale trzeba się liczyć z kosztami duzyymiii. Wózek łóżeczko, materac, jakaś niania elektroniczna/monitor oddechu , fotelik do samochodu myślę że spokojnie 4k :D plus takie te drobniejsze rzeczy
Wydatki są sporo, ale myślę że każda z Nas decydując się na ciążę się z nimi liczy :)
Ja czasami byłam przerażona cenami, ale z drugiej strony całe to kompletowanie pierwszej wyprawki to taki cudowny czas♥
Oj tak ;) kompletowanie wyprawki sprawia duża przyjemność;)
Wydatki napewno są spore. Można zawsze zaoszczędzić chodząc na NFZ do.lekarza a pójść tylko na 2 lub 3 wizyty prywatnie. Co do wyprawki kupić tylko najpotrzebniejsze rzeczy...zawsze można coś dokupić ...udzielać się na forum to też można wygrać super rzeczy dla dziecka�
Dzięki Internetowi i możliwości choćby porównywania cen faktycznie da się sporo zaoszczędzić :) Jak się ma czas to też warto patrzeć za promocjami bo często naprawdę trafiają się super okazje. Są rzeczy, które warto zobaczyć na żywo, dotknąć - My z mężem jechaliśmy do sklepów, oglądaliśmy na żywo różne rzeczy. A potem sprawdzaliśmy ceny w Internecie. Czasem bardziej się opłacało wrócić do sklepu (przy większych zakupach dają też fajne rabaty), czasem lepiej było zamówić online.
Jeśli chodzi o lekarza to prywatnie wychodzi drogo od wizyty 250 zł plus koszty badań . Wyprawka też nie należy do tanich ale jeśli większość rzeczy kupi się używanych w dobrych cenach i stanie można sporo zaoszczędzić. Utrzymanie wszystko zależy jakie będzie miało potrzeby twoje dziecko w pierwszych miesiącach i czy będziesz karmić piersią
Czasmai można wlansie na vinted znaleźć jakieś perełki w świetnym stanie lub nawet nowe . Warto się rozglądać
Jak ma sie kolejne dziecko to te wydatki sporo odchodza;) ale nie zawsze jednak te rzeczy sie magazynuje z roznych powodow;)
Ale wlasnie warto podejsx do wyprawki troxhe tez z rozsadkiem;) i nie kupowac zbyt wiele na zapas;) dowodem chociazby vindet i sprzedaz npwych rzeczy za grosze;)
Czasem emocje biorą górę nad rozsądkiem :P I w wyparkowych rzeczach znajda się takie, których tak naprawdę wcale nie potrzebujemy :) Ja już chyba mam kilka takich, ale.... i tak nie żałuję zakupu :)
I na pewno przy każdym kolejnym dziecku łatwiej :)
Tak szczególnie na początku ciąży mnie urzekało wiele ubranek i słodkich gadżetów które tak naprawdę nie były niezbędne
Ale czasem ciężko sobie odmówić zakupu :)
Ja to przy pierwszej corce czesto sobie myslalam pierwsze dziecko co tam niech ma i kupowalam ;) a przy drugim ze to juz ostatnie;) hehe ale i tak zbyt wiele zbedniaków nie miałam;) jakis czas temu kupilam kubek do plukania głowy potem stwierdzilam ze bez sensu ale teraz sid sprawdza;) wiec tez te zbedne gadzety moga sie przydac na pózniej;)
Oj ja przy pierwszym tez kupowałam różne pierdoly . A przy drugim już wiedziałam co się przyda co nie i zreszta dużo zostawilam dobie po pierwszym :)
Przy pierwszym było to sporo. Jednak wszystko kupowała od zera. Przy drugim starałą się wykorzystac to, co zostało po pierwszym a i też była bogatsza o wiedzę czego nie kupować bo nie sie sprawdza. Teraz do trzeciego też mam sporo po dzieciach - łóżeczko, pościel, pieluszki. Będę musiała jedynie dokupić smoczki i inne akcesoria, które ze względów higienicznych trzeba miec nowe :)
co do lekarza to w poprzednich ciążach chodziłam prywatnie. Każda wizyta ponad 200zł plus badania płatne. Teraz chodzę na nfz
Utrzymanie? trudne pytanie bo w sumie dziecko chce tylko mleka więc kp nic nie wydajesz na mm. Dochodzą jakieś kosmetyki czy inne rzeczy, które już kupuje się na bieżąco
Ja to tak patrzę na ta moją wyprawkę i codziennie się zastanawiam czy na pewno mam wszystko co trzeba...
I wiecznie kusi wchodzenia na sklepy z ubrankami (a nóż będzie jakas promocja) :P
Karolina niczym się nie stresuj nawet jeżeli czegoś ci tam w tej wyprawce brakuje to dziecko i tak nie używa wszystkiego na raz jednego dnia i teraz mamy taki dostęp do wszystkiego że dosłownie z dnia na dzień możesz zamówić czy to na internecie bez wychodzenia z domu czy też podjechać do sklepu do apteki poprosić kogoś Często też znajomi rodzina na początku przynoszą jakieś prezenty albo chcą coś zakupić Więc możesz im coś podpowiedzieć na spokojnie wszystko wyjdzie w trakcie
Dobrze powiedziane . Chociaż to taki syndrom wicią gniazda chyba . Że chcemy żeby wszytko było gotowe :)
Taak.... ja tak miałam, kupowałam dużo. Zwłaszcza ubranek. A efekcie dużo tego pozostało :D Teraz may taki plus, że jeśli czegoś zabraknie to możemy od razu zajechać i dokupić :)