Inspiracje urodzinowe

Kochani chciałabym, abyśmy w tym wątku popisały o inspiracjach urodzinowych dla naszych pociech.
Motywy imprezy?
Przepisy na torta, ciasta i ciasteczka?
Dekoracje i kolory?
Atrakcje?
Prezenty tematyczne?

Piszcie moze ktoś się zainspiruje :slight_smile:

Niebawem 2 latka naszego synka. Cały czas mam zagwozdkę czy piec torta, czy zamówić, a jak piec to jak udekorować, aby było dziecięce… Są opłatki obrazkowe, ale co po a tym?
Motywu przewodniego brak, wszak to malutka impreza rodzinna i nie do końca wiadomo, czy w domu, czy na działce. Kilka balonów kolorowych, duża dmuchana dwójka i chyba koniec.
Dla uwagi podeślę torta roczkowego, może komuś się spodoba i zainspiruje.

zamarancza póki jest ciepło to pomysł urodzin na działce bardzo trafny , a torcik przepiękny. Ja z tortami muszę poczekać. A Ty talentu nie marnuj i sama torcika upiec :slight_smile:

Patka tego torcika nie piekłam sama, tylko zamówiłam w cukierni :slight_smile:
A na działce oby wtedy nei padało i było ładnie to chętnie bym zrobiła tam imprezkę ;]

Zamarancza jeśli masz umiejętności kulinarne, potrafisz zrobić tort to jak najbardziej zrób go sama. Bardzo fajne dekoracje wychodzą z masy plastycznej, ale tu niestety trzeba troszkę poświecić czasu. Można też zajrzeć do jakiejś cukierni i rozejrzeć się za gotowymi dekoracjami. Jeśli chodzi o motyw przewodni to może być jakaś ulubiona postać z bajki np u nas Myszka Minnie:) Nas czeka urodzinowa impreza w listopadzie, więc też powoli szykuję się. Na pewno jak u Ciebie będą balony plus duża dwójka, serwetki z ulubioną postacią. Nad resztą jeszcze myślę:)

Plusem pieczenia tortu samodzielnie jest mozliwosc zmniejszenia ilosci cukru :wink: Jak ktos ma czas, ochote i sily to zdecydowanie warto. Ja w ogole uwazam ze jakies szalone dekorowanie tortu jak i “lokalizacji” to przesada, na pewno jakies tam baloniki czy girlande zawiesze, ale nie bede przesadzac. U nas co prawda sytuacja wyglada tez tak ze rodzina porozjezdzana na wszystkie doslownie strony swiata, wiec urodziny obchodzimy zwykle bardzo kameralnie… Byc moze teraz, jak corka poszla do przedszkola wpadniemy w wir wzajemnego zapraszania na urodzinki - wtedy jeszcze sie okaze na ile duza impreze przyjdzie nam urzadzic. Motyw przewodni warto by byl zgodny z zainteresowaniami dziecka, znajoma urzadzala synkowi - fanowi pociagow - kolejowe urodziny, dekoracja stolu i sposob podania potraw - wszystko nawiazywalo do pociagow; byly wagoniki z papryki, sama juz nie pamietam co… Nam brak takiej ulubionej postaci, bo corka praktycznie nie oglada bajek. Choc ostatnio zapalala miloscia do ksiazki “Bardzo glodna gasienica” Erica Carle, wiec jak jej tak do stycznia pozostanie to moze zrobie cos w temacie gasienicy :slight_smile: Przyznaje ze nie wiem tez jak sie bede czula na miesiac przed porodem wiec niewykluczone ze pojde po tzw. “linii najmniejszego oporu” :slight_smile:

Zamarancza ale na pewno dałabyś radę upiec podobnego , bo zdolniacha z Ciebie :* Ostatnio czekoladowy był pyszny :slight_smile: Dziecko aż mi się w brzuchu rozszalało od nadmiaru cukru :smiley:

MichuNi to też łatwo nie będziesz miała z urodzinami. My będziemy urządzać na dwa tygodnie przed terminem porodu, więc nie będę szalała w kuchni, zrobię tylko obiad plus zamówiony tort i tyle. Zresztą u mnie w rodzinie też tak głównie robią. Teraz jesteśmy zaproszeni do bratanka męża na trzecie urodziny i tylko tort podają. Jedyny minus, że ten tort dostaniemy już pokrojony, mała nie zobaczy zdmuchiwania świeczek bo jesteśmy zaproszeni w drugiej turze. My pewnie też tak podzielimy, głownie że nie ma miejsca w mieszkaniu i ze względu na końcówkę ciąży. Także na prawdę imprezy urodzinowe nie u wszystkich wyglądają z mega przytupem.

Oj Silver to u Ciebie jeszcze ciekawiej, bo to tylko dwa tygodnie. A kto wie, co sie wydarzy, moze Ci sie nawet porod zaczac, w koncu 2 tyg przed terminem to tez juz “w terminie”, ze tak to dziwnie ujme…
Przypomnij mi kiedy Nadia ma urodzinki i na kiedy termin, bo jestem zakrecona i zapominalska ostatnio :frowning:
Ooo, to rodzina musi byc duza, jak imprezy robicie na tury. W sumie fajnie, mozna miec kilka imprez i na mniejszej imprezce mozna lepiej sobie porozmawiac,a dzieci pobawic sie. Ciesze sie ze nie wszedzie jest ten przytup bo szczerze to troche mi glupio bylo, czulam sie jak wyrodna matka troche, jak w trojke jedlismy tort :stuck_out_tongue: No ale coz mam innego zrobic…

MichuNi będzie ciężko. Pewnie z tymi urodzinami Nadii jeszcze się okaże z początkiem listopada jak będę się czuła. Ogólnie 16 listopada się urodziła, więc najprawdopodobniej zrobilibyśmy 18 w niedzielę. Termin porodu mam na 2 grudnia:) Jednak czuję, że urodzę później no ale zobaczymy:) A TY na prawdę się nie przejmuj, nie wszystko da się zaplanować, rodziny przecież nie przeteleportujesz:) Najważniejsze, że Klara świetnie się bawiła:)

Silver, zależy ile nasz czasu do imprezy bo na Ali jest mnóstwo tanich gadżetów. Widziałam balony - głowa myszki. Jeden za około 90 groszy, dmuchawa i mocujemy na patyku, każdy gość mógłby dostać taki do domu jako pamiątkę. Widziałam też opaski na głowę - uchu i konarskę. Są też śwuecące uszy. Talerzyki, kubki i słomki z motywem również.

Zamarancza, jeśli masz czas to upiecz choć ja bym pewnie zamówiła. Zbliża się jesień więc może by taki przewodni motyw, coś z jeżem, kasztanami itd. Są też jadalne kasztany, może Wam się pomysł przyda :slight_smile:

Postanowione i torcicho pieczemy sami, ale kompletnie brak mi pomysłów na dekoracje. Mój synek kocha Kinderki i właśnie myślałam o dekoracji z czekoladek Kinder :slight_smile:
Do tego upieczemy może jakiś sernik, albo kupię jakieś 2 kawałki ciasta i tyle.
Do tego baloniki i jazda.

Miał urodzinki w środę, a w niedzielę imprezka. POwiem Wam jaki był zadowolony z naszego prezentu jakim był warsztat :smiley:

Mama_Gratki właśnie muszę tam popatrzeć, na pewno jest szerokie wybór aby tylko czas był przeglądać.
Zamarancza to czekamy na wieści i zdjęcie Twojego wypieku:)

Hejka dziewczyny. Już po imprezce urodzinowej. Były kolorowe balony i rodzinka.
Torta chyba Wam nie pokażę, bo każda z Was przeżegnała by się stopami, że dla 2 latka taki tort :stuck_out_tongue_winking_eye:
Pyszny biszkopt, w środku klasyczna bita śmietanka, a na wierzchu Kinderki :smiley: Mały to fan jajek i wszelakich kinderowych słodkości i taki tort zrobiłam.
Torta nie ruszył, a z dekoracji zjadł pół jaka niespodzianki, a później zobaczył suchy chleb i uznał, że jest lepszy :smiley:
A dobra pokażę, bo jednak wizualnie jestem z niego dumna :slight_smile:

A tak coś z lekkim uśmiechem, miejmy nadzieję że cukiernicy zrozumieją nasze prośby o torty bezalkoholowe, a nie jak w wielu przypadkach: :smiley:

Dziewczyny super torty pieczecie :slight_smile: Ja to mam dwie lewe ręce do tortów ogólnie teraz w ciąży same zakalce mi wychodzą :smiley:

O Matko przenajswietsza… “Szymon 1 rok mniej alkoholu…” ;( Chyba bym sie zaplakala, albo zaczela zlizywac ten napis, co za zenada! Cale szczescie Szymonowi bylo zapewne wszystko jedno, ale ja, mama-kwoka z zapedami do perfekcjonizmu (choc staram sie hamowac!) bylabym zdruzgotana!
A Twoj Kinderowy tort zamarancza bardzo udany, ja tez przepadam za ich slodkosciami i coz, nie moge ukryc ze na widok tego Twojego tortu naplynela mi slinka :slight_smile: Nie widze problemu, skoro to tylko biszkopt i bita smietana, wiadomo ze chyba nie jadacie tak codziennie wiec od swieta ( a takim niewatpliwie jest dzien swietowania urodzin!) mozna takie cos zaserwowac. :smiley:

Silver, trzymam kciuki zebys czula sie na silach i stworzyla Nadusi niezapomniana urodzinowa imprezke. A jesli czujesz, ze urodzisz pozniej to w sumie w tym wypadku nawet lepiej :slight_smile: Przygotowania postepuja, masz juz jakies stale punkty programu, czy wychodzisz z zalozenia ze jest jeszcze czas?
Dzieki za pocieszenie, no niestety jest jak jest i nie jestem w stanie tego zmienic, mam nadzieje ze Klara nie bedzie sie czula jakos bardzo pokrzywdzona faktem ze urodziny swietujemy w tak skromnym gronie. Mysle ze na razie nawet nie wie, ze mozna inaczej… A pozniej sie zobaczy :slight_smile:

Dopiero co przeczytałam wasze komentarze:/
Zamarancza tort bardzo kuszący:) super Ci się udał, synek pewnie był zachwycony tymi dodatkami. Mogłabyś napisać co podalas jeszcze gościom bo sama mam problem.

MichuNi jednak chyba słaba ta moja intuicja. Czuję się niby ok, ale może zapowiadac się u mnie na wcześniejszy poród. Dlatego urodziny robię tydzień wcześniej, aby być jeszcze na siłach. Tort już zamówiony, dekoracje też. Pozostaje problem dalszego menu, nie wiem co podać, czy obiad czy co takiego aby długo nie siedzieć w kuchni. Może pójść w przekąski, już sama nie wiem. Gości zapowiada się 20 co najmniej…
A Klara na pewno nie będzie czuła urazy:) Co innego za parę lat;) Najważniejsze by się czuła tego dnia najważniejsza i miała świetną zabawę z wami:)

Trochę się tu pozmieniało. Nie było mnie tu prawie mięsiąc bo leżałam z jasiem w szpitalu.

Moja zuzka na drugie urodziny dostała bardzo fajne zabawki miedzy innymi tablice manipulacyjną. Bardzo fajna sprawa. Kostkę, która uczy myślenia i rozwija manualnie dziecko. Teraz nie pamiętam wszystkich zabawek ale jeszcze były klocki i bajki które w bardzo fajny sposób uczą dziecko literek i kolorów.

Ja urodziny córki wyprawiałam w domu. Tort polecam z sowy. Bardzo mi i mojej rodzinie smakuje zwłaszcza hiszpański.

Dom przystroiłam balonami i kolorowymi serpentynami. Było dużo dzieci więc dla dzieci kupiłam jeszcze pikolo. dzieci mały po około 6 lat.