Jak bezpiecznie przejść na mleko następne?

Przeszłam z dnia na dzień, bez żadnych rewolucji brzuszkowych i innych dolegliwości. 

Też przechodziłam z dnia na dzień i synusiowi nic nie było ;) 

Ja miałam akurat tak że zostało mi mleko więc przechodziłam kilka dni . Ale podejrzewam że jakby mi brakło to też przeszłabym z dnia na dzień . Pamiętam że pediatra zaleciła zmianę stopniowo . My tylko raz zmienialiśmy mleko po później odrzucił i musiałam sprzedawać bo zapas zrobiłam nawet 

Ja teraz schodzę z mm. Więc wykorzystuje co mam i koniec już nie kupuje więcej :)

Mój pediatra też zalecał przejście stopniowe ale mnie się akurat kończyło to kupiłam już następne ale nic synkowi nie było 

Moja pediatra mówiła że jak z 1 na 2 czy z 2 na 3 nie trzeba przechodzić stopniowo. Jedynie w przypadku zmiany mleka ze zwykłego na bez laktozy, odwrotnie itp albo na mleko innej firmy to wtedy trzeba stopniowo 

Widać co pediatra to inne zalecenia. Bo niektórzy zalecają stopniowo, a niektórzy nie widzą przeciwwskazań.

No wlasnie Magicznypazur z kim bym nie rozmawiała to każdy inaczej i weź tutaj bądź mądry . 

Aneczka myślisz że tak od razu uda Ci się odstawić mleko jak córka pije ? Moje znajome które maja dzieci i piją mleko mówią że bardzo ciężko bo się domagają na noc czy rano butli . Ale powodzenia koniecznie daj znać jak wam poszło :) 

Pati, już gdzieś czytałam że Aneczka przechodzi na mleko krowie a nie ze całkowicie ;) 

Pati moja się nie domaga mleka. Rano już nie dostaje mleka. Wieczorami juz dawno nie dostaje. Zostawiłam tylko te o 13 ale czasami wypije 150 ml a czasami nawet i tyle nie wypije

Aneczka mój synek też wcześnie zrezygnował z mleka tyle co z płatkami ale jak byl w wieku Twojej córki to jeszcze pił 2 butelki 

Aneczka to dość wcześnie Twoja córka zrezygnowała z mleka. Ale w zasadzie to już go nie potrzebuje i jeśli się nie domaga to nie ma się czym martwić.  Mój syn bardzo długo chciał mleko, pamiętam, że jako 5 latek przed wyjściem do przedszkola chciał jeszcze butlę, a do uśpienia to już nie było mowy żeby pominąć. Powiększyliśmy mu tylko dziurkę w smoczku żeby łatwiej było mu pić. Dodam, że nie ma wady zgryzu ;)

Megg je dużo jogurtów serków. Plus pije bardzo dużo wody. Może temu mleko już jej tak nie potrzebne. O 13 jeszcze jej daje. Ale tak jak pisalam raz wypije te 150 ml a czasem tylko pół butelki. 

Aneczka no to super że tak gładko poszło :) są dzieci co bardzo długo piją mleko . Mój sam odrzucił więc też problem z głowy . Najważniejsze tak jak mówisz zapewnić odpowiednie posiłki i można obejść się bez mleka :) 

Pati też się z tego cieszę że gładko poszlo. Niech się przyzwyczaja do stałych posiłków że mleka całe życie nie będzie hehe

Oj prawda z są dzieci, które długo piją mm. Mój syn, miał ponad 5 lat i jeszcze chwilę doił takie mleko. Zmieniłam mu na krowie, ale go strasznie uczula, więc od dwóch dni pije kozie i zobaczymy, jak efekty :)

MagicznuPazur a nie próbowałaś wcześniej podać kozie? 

Magicznypazur ale masz dostęp do takiego mleka prosto od kozy czy z kartonu? 

Kozie mleko jest drogie. Przynajmniej w moich stronach.

Ja musialam z dnia na dziem praktycznie przestawic jasia na mleko modyfikowane. Nie mialam czasu zeby byl jas stopniowo odstawiany i powoli wprowadzane sztuczne. Pokarm mi zginal z dzia na dzien, a przeciez musialam jasia karmic. 

Nigdy takim mlekiem się nie interesowałam może temu że u nas nikt alergii nie ma