Jak dbać o zęby w czasie ciąży

nie no lepiej aby zeby sie psuly i hamowały doplyw witamin do organizmu co skutkuje anemią

Ja też nie rozumiem. Właściwa pielęgnacja zębów w ciąży jest ważna dla zdrowia maluszka - warto przełamać swój strach i uprzedzenia - w końcu chodzi tu o nasze dziecko!

łato wam się mówi, ale niektore kobiet naprawde panicznie boją się dentysty, Znam taki przyoadek, ze kobieta bedac na fotelu dentystycznym po prostu uciekla

MagicznyPazur to nie była przypadkiem moja mama? heh bo też się boi, ale tak jak pisze Doris trzeba się przełamać dla dzidzi, a poza tym to nie jest aż taki straszny ból. gorszy już poród jest :wink:

Widzicie tu pisze że podstawą jest wizyta u dentysty i dbanie o zęby tylko jak ja poszłam do stomatologa to powiedział że nie może nic zrobić bo jestem w ciąży ,a mnie tak ząb bolał pół twarzy mi spuchlo. Byłam u innego ale również usłyszałam to samo :frowning:

xaniab Twoja mama ucieka z fotel dentystycznego? wow! co do tej wypowiedłam u dentyzi ja nie byłam u dentysty w czasie trwania ciaży i zeby mi sie za bardzo nie popsuly. Mam nadzieje, ze teraz sie psuc tez nie beda

też chodziłam w pierwszym trymestrze, później sobie odpuściłam

Mam zęba do naprawy bo w ciąży moje zęby kiepsko się mają a co zrobić niemam odpowiedniego stomatologa

agus0391 jak tylko jeden czy dwa to jeszcze nie jest źle :slight_smile: a przyjmujesz dodatkowo wapn i coś z fluorem do poprawy ząbków?

MagicznyPazur moja mama ma zle wspomnienia z dziecinstwa, nas namawia na dentyste a sama sie boi:) uraz od dziecka robi swoje,a wiadomo jak w dawnych czasach bylo u dentysty

bo jednak wiercenie w zębie nie należy do najprzyjemniejszych. A w ciąży kiedy trzeba uważać ze znieczuleniami to już w ogóle

Tak dwa są do naprawy i znowu mnie boli ,wiem że zdjęcia nie mogę zrobić a do tego zabiegu nie potrzebuje znieczulenia ale co mam zrobić nie zmusze dentysty do naprawy zębów.

odkąd dowiedziałam się że jestem w ciąży chodzę regularnie do dentysty - zawsze omijałam go szerokim łukiem, no i okazało się że mam do zrobienia 3 profilaktycznie pytałam o znieczulenie i dentystka mówiła że jest specjalne znieczulenie dla ciężarnych ale nie korzystałam z niego

ja nigdy znieczulenia nie biore u dentysty, ale jak mam do robienia np dwa zeby to rozkladam je na 2 wizyty bo za jednym razem bym chyba nie dala rady

no ja też nie robie 2 na jednej wizycie- nie ma co szaleć :wink:

Nie ma co się bać dentysty w wciązy

perpetua88 niektóre kobiety naprawde boją się dentysty, wiec powiedzenie “nie ma co się bać dentysty” tutaj nie pomaga :smiley:

no tak latwo mowic kobiecie ‘nie bac sie’ skoro ktos ma uprzedzenie, ale warto sprobowac zrobic podejscie do dentysty nawet na kontrole;)

ostatni raz w ciazy ide do dentysty za tydzien moja mama mnie zapisala bo musze sprawdzić ten stan uzbębienia i mowi do niej tak proszę tylko o szybki termin bo moze urodzić haha smialam się ale dlatego mam juz w przyszlym tygodniu kontrolę

kum_pela i dobrze, ze sie skusilas na taka wizyte