Jak dbać o zęby w czasie ciąży

W czasie ciąży, oprócz regularnych wizytu ginekologa, powinnaś częściej odwiedzać również… stomatologa. Zły stan zębów i dziąseł może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie maleństwa. Podpowiadamy, jak należy prawidłowo zadbać o higienę jamy ustnej podczas ciąży.

Na szczescie nie musialam 3 ciazy leczyc zębów, ale dziasla krwawily, dlatego uzywalam pasty do takich problemów

U mnie mimo szczególnego dbania o zęby pojawiły się problemy gdy już maluszek pojawił się na świecie

u mnie nie było większych problemów ale mimo to chodziłam regularnie do dentysty

mi bardzo dziasła krwawiły i mam teraz problemy bo ziarniak mi wyrusł

w 3 miesiącu zaczęly krwawić mi dziąsła, pomyślałam: no nie… co jeszcze? ale zmieniłam szczoteczkę na miękką / ciężko było taką dostać- same twarde i półtwarde/ i teraz już jest ok:)

mi strasznie krwawiły dziąsła w ciąży i strasznie się obniżyły. Bałam się, że mi zęby powypadają… byłam u dentysty stwierdził, że muszę przetrwać i się po ciąży poprawi.

u mnie również żadnych problemów nie było :slight_smile: Może powodem było to, ze od początku używałam szczoteczki miekkiej.

Ja mam wrażliwe zęby dbałam i w ciąży i przed nią i to szczególnie bo są wrażliwe i tak bolały czy wymagały leczenia albo były do wyrwania . W ciąży chyba najwięcej bolały teraz mam spokój

ja miałam zdrowe zęby w ciązy ale chwile po porodzie zaczęły się psuć okropnie :frowning:

Ja w czasie ciąży musiałam leczyć zęby bo mi się popsuły :frowning:

ja chodziłam na kontrolę do dentysty w ciąży

ja w ciąży miałam ząb usuwany nie było przeciwskazań

Ja odwiedziłam w ciąży raz dentystę, zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego, lecz nie wydaje mi się by to było konieczne…choć z drugiej strony wiadomo w ciąży powinno się chuchać na zimne.

Ja udałam się na kontrolę do dentysty w ciąży dla własnego spokoju. Na szczęście wszystko jest ok.

ja się bałam chodzić do dentysty

nie mam narazie z tym problemów, ale i tak strasznie boje sie dentysty

Ja bylam u dentysty. Skorzystalam ze zieczulenia odpowiedniego dla kobiet w ciazt

Ja szczotkowalam tylko dwa razy dziennie

Przed zajsciem w ciaże poszlam do dentystki, leczenie kanalowe, czeste mycie zebów i juz prawie rok po porodzie zadnych problemów.